Да во право си, ама еве сега ги гледам за ј.сандански, пола не се педијатри туку општи или семејна медицина
Има таков стомачен вирус. Поминува за ден, два. Давај пробиотик. Нулсовит капки доста помагаат и елитролити обавезно. Давај течности и да цица почесто по малку. Храна не мораш дур се смири желудничето, битно течности да внесува. И после повраќање пола саат до саат ништо не давај, ниту вода. Со лесно!
Здраво Дали некоја мајка го носи своето детенце во мегалогомед во аеродром конкретно за проблеми со хранење,голтање,жвакање да ми пише ако може
Дали имате искуство со зеленкаст секрет кај бебе? Од раѓање си хрчи, некогаш е проѕирен, некогаш зеленкаст ама еве два месеци веќе направи и не прекинува. Му го чистам редовно носето. Веќе се сомневам поголемиов да не му донел нешто од градинка ама правевме брисеви кај него чисти беа.
Ако му се менува бојата на секретот подобро направете микробиолошки, ние сме 4 недели бебчето почна многу на кашла и носето му беше затнато а кога му го чистев секретото бојата се менуваше не задржаа во болница и излезе дека има бактерија на носето
Отидовме направивме брисеви, чекам резултати. А зошто ве задржаа, се влоши кашлицата? Баш ми е жал, многу е малечко.
Да кашлицата се влоши, и внимавајте многу ова е за сите има вирус што ги напаѓа доенчињата сува кашчица и секрет во носето, доколку забележете некоја промена веднаш на лекар а на нас бактеријата ни дојде плус
Ние во јули месец на нецели два месеци го поминавме тоа со кашлицата и и се спушти н@ гради -бронхиолит од РСВ вирусот и бевме хоспитализирани 5 дена.
Потоа откако ве испуштија како беше моево има некој напади на кашлица се случуваат или сабајле или навечер траат некаде околу 30 мин, кашлањето што си го имаше се намали но сега ова ме плаши
Не ми текнува баш...ама мислам дека не кашлаше веќе..примаше антибиотик трицеф 10 дена..инхалации 10 дена со атровент( не знам дали така се вика точно, како по шема, прво три пати на ден, па два пати па еднаш), неколку инекции урбазон) ептен под терапија беше..со помина да ви е...ако ти е сумлива пак да ја однесиш да ја слушнат.
Истата терапија ја примаме и ние на градите нема ништо спуштено сеуште сме во болница незнам уште колку ке не задржат но подобро тука затоа што дома јас незнам што ке му правам со таква кашлица
Majki nemam mir jas, go doev bebeto i zemav da vidam telefon, vo toa vreme naide pogolemoto since i mi go turna telefonot nesakajki padna na glava na bebeto i go udri so kjosot vo glavceto nad celoto od strana nad uvceto, se rasplaka bebeto, ne bese od visina nekoja,dali 10-15cm ama golem mi e telefonot i tezok, se pojavi kako krvce ama epten minimalno kako tocka, sega vekje ne se ni poznava.jas se ispaniciv sto pati go krenav go spustiv go gledav pod sto mozni svetla nemozam da voocam nisto, dzumka nema, otok nema, modro nema, samo venickite mu se izrazeni ama takvi mu bea i pred toa pa nemozam da procenam dali e od udarot.Od seto toa kreni spusti mi povrati nekolku pati ama kako bljuckanje taka celo vreme bljucka, na sekoe krevanjei menjanje pampers pa neznam i toa dali da go racunam, ne placese ni edna minuta po udarot odma se smiri posle gukase bese vesel, zenicite se isti, sledese igracka so pogled mu tropav so tropka, gukase i posle zaspa okolu 10 i uste spie.Udarot bese okolu 9.Sega zemav da go razmrdam , ama spie.reagira na dopiri, se meskoli, ama si prodolzuva da spie, mnogu e golem spanko, i nokje bas pocvrsto spie, prokinkuva za cicanje cica spiejki i prodolzuva.Dali imam prostor za panika.Od kako spie nema bljucnato ic.Kako da primetam dali nesto ne e vo red, da go nosam li sabajle na lekar, jas sakav i sega ama maz mi me razubedi.
Of majka shto sovet da dadam jas vaka sega citam i se prepotuvam tocno znam kako ti e....jas koga ke se udram so mobilniot na nekoja koska moja pa me zdoboluva mashala, ona sega cela nedela mi gi zema gi sheta niz ugralna gi frla mi go skrsi ekranot vcera lom go napravi, i taa se tresna nekolku pati i placese, bas boli ama mislam deka nema do tolku prostor za panika ako nema otok ili modrica ili neshto slicno....sepak sledi cela nokj i ako ne ti dava mir majciniot instikt slusaj si go i ako smetas deka ne e nesto vo red odnesi go do urgenten. Probaj smiri se, bebinja pagjaat od kreveti, stolici, kolicki pa se e ok valjda od edno udarce od mobilen ne e tolku strasno.
Дали има некој искуство со премногу потење на бебето, особено ноќе кога ке се разбуди за млеко е жива вода во облеката,вреќата за спиење и постелнината..па го преоблекувам комплет и до наредно будење е во истата состоба веќе пак за целосно преблекување. Се поти и денски, но полесно можам да го контролирам. Ова се случува веќе 3 ноќи, откако имаше температура 2 дена. После температурата што беше највисока до 38.5 степени, продолжи со многу ниска деновиве 35-36 претежно. Добив совет од педијатар само за топлење и преоблекување, но нема подобрување. Последно ни е кажано да провериме состојба на витамин Д3, да внесува повеќе течности поради полупразните пелени. Бебето е 5 месеци.
Треба време за центарот за терморегулација да се нормализира после температурата. Ако продолжи ова и после една недела, проверете витамин Д. Ама можеби и премногу го облекуваш навечер за спиење. Ако спие во вреќа, мислам дека треба полесно да е облечено.