Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Sara.Be

Sara.Be Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    143
    Не, нема температура. Се слушнав пак со матичната и ја прашав дали можи наместо тој антибиотик да користиме нешто послабо ми рече тој го препишала за да не му слези на гради. И јас и спомнав за крвна слика. Утре и крвна слика ќе направиме. И уште едно прашање имам. Антибиотик колку време се дава? Претходниот пат беше со температура ни препиша алмацин и 2 ден бевме пак кај неа за друго и воедно ја прашав до кога да го давам антибиотикот и го наслуша во ред е ми вика прекини го. Јас му давав и третиот ден и на советувалиште им кажав и ми рекоа дека антибиотикот се дава 5-7 дена. Значи или цела терапија или воопшто не се почнува. И баш ме праша др зошто на третиот ден го прекина и кажав дека матичната така ми рече..

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Мојата беше со страшна кашлица, два педијатри не ни препишаа антибиотик, според крвна слика беше вирус ама ја слушаа секој ден и правевме инхалации прво со дексазон, таму со Вентолин и цела недела дома со атровент. Ако е вирус антибиотикот не делува. Ќе видите според крвната слика.
    Антибиотик ко ќе се почне се дава 7 дена без разлика на подобрување на симптоми. Ама не се дава така како матичната ваша за секоја температура или кашлица, ако толку мало му препишува за се понатаму може резистенција да направи. Барај и друго мислење.
    Јас неколку пати и спомнав да даде на мојата антибиотик од страв што ми беше и ми рече на 3 месечно бебе без потреба нема шанси да препишам.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.468
    Многу совети се даваат против антибиотиците...сепак доктори повеќе знаат..сигурно ради р да не се дава...и кај мојата беше потврден вирус, крвна слика во ред, црп ниско па пак пиеше антибиотик трицеф 10 дена додека бевме хоспитализирани.
    Да додадам само...во четврток тогаш бевме кај матичната и ја наслушна и ми даде инхалации и плус антибиотик ама ми рече не го давај одма...ако се влоши ситуацијата почни го...го почнав во сабота ама веќе имаше спуштено на гради и не хоспитализираат. Малите можеле за два саати да спуштат на гради.

Последна измена: 24 декември 2022
    На Anaroz1, elimkd и Skyler им се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Секако не се дава и нема да помогне ако дава само 3 дена.
    Ќе одмогне на долг рок.

Нас ни дадоа трицеф (бакт инфекција) па пак спушти, иако две - три дози веќе имав дадено.
    На вирусно, може и да не спречи, а нема ни да излечи.

5. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.468
    Ама сигурно даваат со причина..ваљда да не настани секундарна некоја инфекција..а за два дена давање антибиотик прв пат слушам и јас, то е скрос погрешно.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Ама за спуштено секако дека даваат плус хоспитализирани сте биле, ние на 3 различни места ја однесовме сегде беше дека не е за антибиотик само за инхалација ако е само кашлица и шлајм во горен респираторен дел. Јас не реков да не дава, туку да бара и второ мислење. И јас сакав да и дадат од страв, затоа на повеќе места ја однесов кај специјалист педијатар и исто ми кажа. Нормално дека нема мене на форум да ме слуша за толку мало бебе, само споделив мое искуство.

На Skyler и MikicaBt им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Не му се ризикува? И само ради тоа да се даде антибиотик? Големата се упропасти ( така да речам) од тие антибиотици за се и сешто. Матичната од ракав и ги трескаше и превентивно. Во Германија не даваат така лесно антибиотици, ко што се дава кај нас. И затоа кога треба за бактерија нема да дејствуваат, ко што е кај мојата.
    @Sara.Be смени си ја матичната со време најдобронамерно. Давање антибиотик од ракав и на секое настинување, разболување проблем прави понатаму, пред некој ден лекар од Систина зборуваше на оваа тема.

Последна измена: 24 декември 2022
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.468
    Ми беше даден антибиотик пред да спушти и ми беше речено да почекам да не го давам и да пратам ситуација...и дури чекав спушти на гради.
    Муабетот ми беше дека и за вируси даваат антибиотик..се проценува ситуацијата и се дава..еве сега скоро два месеци е со нос растеле и кашлање, два месеци и ми вели само носето чистење и спреј во нос, ништо друго. Сепак знаат докторите и треба да им се верува.
    Доколку некој се сомнева во одлуките поарно друг доктор да си бара пошто цело време само ќе се измачува дали правилно се дава или не.

9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Не знаат сите доктори, за жал, или одат по полесниот пат.
    Имам искуство со антибиотици давани за вирус, за вирусен ларингит итн итн. Е сега кога има бактериска инфекција и Панцеф не и делува веќе. Што понатаму да кажам.

На Stressed Out му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Mikica1212 знам дека даваат и за вирус, проблемот е што антибиотик на вирус не делува никако. Антибиотикот убива бактерии.

На tina2018 и Black girl им се допаѓа ова.
  11. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.468
    Погрешно си ме цитирала....се вртиме во круг со муабетот...
    Мојата ситуација ја споделив дека и на потврден вирус РСВ беше даден антибиотик и тоа трицеф 10 дена. Значи и така даваат и сигурно со причина даваат. Сите знаеме дека антибиотик е за бактерии ама ете има ситуации кај што дават и за вируси ваљда да спречат секундарна инфекција( ова лупам, не сум доктор да потврдам).

На Skyler и kristina.k им се допаѓа ова.
  12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.957
    Не реков за се и сешто да се дава. Кај толку мало бебе ја гледаш ситуацијата каква е, од искуство можеш да предвидиш што ќе се случи. На внук ми му се случи истото што и на @MikicaBt од задоцнета реакција, тешка пневмонија и хоспитализација. Се измачи, ослабна од нецицање, мајката животот и се скрати. Не се лечи исто бебе и поголемо бебе, се следи секојдневно ситуацијата и по 2 пати ако треба и се дава терапија на време.

На azelea и MikicaBt им се допаѓа ова.
  13. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.468
    Ваљда затоа даваат антибиотици, за да не дојди до тоа, стварно е стресно у тешко...од тогаш сум како параноична станата во однос на нејзиното здравје. На никој не посакувам такво нешто.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.761
    Разбирам, но јас пак имам лошо искуство со антибиотици. Мојата примаше антибиотик и пак беше неизлечена. Јас зборувам за оние лекари што од врата препишуваат антибиотик, а ги има такви.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.957
    Те сфатив, те имам и порано читано. Мене матичната и за почетен бронхит секогаш прво инхалации ми дава, па ако е полошо тогаш антибиотик. И јас си одам ‘незадоволна’ пошо ми е страв, на второ мислење го носам ама досега еднаш згреши само т.е. лошо процени.
    Моето поголемо беше, како бебе воопшто се немаше разболено ама сега пример не дај боже бебево нешто да фати, да кашла, јас прва ќе барам антибиотик. А и јас сум оштетена од антибиотици, така беше порано и точно знам што сакаш да кажеш.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.468
    На tina2018, Cherry79, Skyler и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Мајки сезнајки, ајде помош. Бебе од 11 месеци имаше температура и растечено носе, правевме брис и излезе стрептокока пневмонии. Матичната не ни даде антибиотици затоа што немала кашлица и зелен секрет. Секретот од носот варира од проѕирен до светло зелен, ама пак си стоеше да не прима антибиотици. Малку ми е страв, очекував да даде иако не сум мајка што со задоволство бута сирупи во бебешко/детско усте. Имате вакви искуства, да "помине" само од себе?

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.957
    Ако поминала температурата нема потреба да се секираш, секретот од нос ќе си го има повремено. Види спрејот од диво оригано од која возраст се користи, тоа може да помогне за носето.

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.909
    Нема да помине само од себе. Може да нема симптоми ама бактеријата ќе си ј аима во носот дур не испие антибиотик. Нема како да се уништи на друг начин.

На Anaksunamoon и velesanka им се допаѓа ова.
  20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    @Anaksunamoon Пробај со спреј од диво оригано, тој baby origano е од 6+.

На Anaksunamoon и Skyler им се допаѓа ова.