Мојата кашлаше скоро два месеци, од носето и се слеваше, три пати ја однесов на педијатар, дури ми дозволи и вакцина да ставиме, ми рече дека е здрава. Треба време да се смири кашлицата штом нема температура и мирна е крвната слика.
Здраво, малово 1г и 1м кашла веќе 2 недели со многу секрет. Пред 2 дена ми крена тт, го однесов на педијатар. Кс ок, леукоцити мирни 5.5, црп 9. Ни дадоа само инхалации и капки. Дали е ок без антибиотик, прашувам само заради тт. Таков бил грипот сега, тоа ми го рекоа. Некоја мајка искуство
Здраво женски, на ќерка ми и го извадија папочето на педијатар во четвртокот и ни рекоа да ставаме прашокче. Еве денес и се направи како малку закрвавено, не знам дали има простор за паника ? Исто внимаваме да не го мокриме и да не го покриваме со памперс. А денес и цел ден како да се мачи, од сабајле нема какано. Заспива само во раце, кога ќе ја оставам на кревет прета па плаче, како да има грчеви или некои проблеми со стомачето...
И ние сме исти, сите по дома нѐ подбра грипот. Креваат температура брзо, од 38 до 38.5, парацетамол спушта само на саат-два, па пак се качува. Кашлица им се јави како симптом откако заврши треска/температура фазата, па имаше ден со неколку поткашлувања и надеж дека поминавме, ама вечерта и ноќта пак качуваа а и кашлааат, па бевме на лекар (работен ден најпосле!). Бато бронхитис и антибиотици а бебе само инхалација со солен раствор. Ама не може да спие кутрото, кашла и се буди па плаче, па одново цело заспивање/кашлање/плачење.. и температура уште имаат, цело шише парацетамол истрошивме деновиве. Знам дека температура не е болест сама по себе, ама нели треба да запре некогаш?!
Прави му редовна тоалета, нормално е да има малку крвца, ќе помине. Грчевите не се поврзани со папочето.
Ни бебе не остана покусо, го закачи и оно вирусот. Ама многу висока температура ми крева до 39,3. Парацетамол ја спушта докај 38 и за кратко пак крева. Тушираме ама некако нема ефект. Бевме и во козле, малку спуштено на гради и крвна слика добра. Ни даде само инхалации и парацетамол за температура. Што друго можам да направам да ја спуштиме температурата, барем дур да дојде време за сируп? И дали сте давале Блокмакс на бебе 5 месеци?
Со помин. Штом ве видел доктор, тоа е, вирусов е многу лош. 4-5 дена ќе трае температурата. И на синко исто не му спаѓаше, кога му беа вжештени нозете, ставав оцет, мачкав алкохол ама не помагаше. Сируп кога не делува, џабе е се. Кога го однесов кај матичната, таму му дадоа и блокмакс, демек ќе издржи. Само 3 часа, после веднаш пак качи. Само трпение, прави инхалации, масирај, тоа е. Со лесно
Температурата се уште си варира, цел ноќ качуваше и спушташе ама гледам сега повеќе крчка и се згуснува секретот. Ќе помогнат инхалации со физиолошки? Вчера се слушнав со 3 докторки ама не сакам денеска пак да замарам.
Читав пред некој ден дека сирупите всушност делуваат да не се качи температурата над горна граница која е опасна по живот, дека дури и ако останува температурата 38 или 38.5 е во ред значи делува сирупот.Е сега пак се зависи од возраста на детето кај бебињата висока температура мене ми е баш страшна.
На него цело време рачињата и нозете му се ладни и страв ми е да ставам облоги. Сабајле после парацетамолот ја спушти до 37,5 и му варира сега качува докај 38,3 па ќе ја спушти до 37,7. Се надевам страшното помина. Почнав да ја мразам зимава, нека запролетува побрзо, од ноември месец глава не кренавме од вируси, цело време или големиот болен или ние возрасните или бебе. Нека поминува побрзо кај сите и годинава само здрави дечиња и бебиња.
Ние дури денес, после 6 дена сме без покачена температура. Качуваа навечер, раце и нозе ладно, торзо и глава жешки. Од 38-38.5. Сируп спушта, ама за два саати исто. Првите два дена давав сируп, последните два дена веќе не давам, некако многу парацетамол ми се виде. Денес сама си "препишав" Авил затоа што нема матични, а мене два дена нос и солзи ми течат. И на деца најмала доза почнав да давам, носе да запре. Може и со кашлица ќе помогне. Можда сум грешка, можда ќе има помин. Ама при крај сум со сили, на мм му викам На резерви терам веќе три дена, не знам кога ќе запрам, се истоштив и со болеста и со децата болни. Штета што така ни поминаа празниците, по дома со ролна тоалетна до мене. А баш го обожавам овој период од годината Среќен Божиќ
Од нигде никаде бебе 7++ почна да кашла корне, со секрет е. Температура нема, носот не е затнат. После ќе одиме на лекар, до тогаш како да ипомогнам? Претпоставувам може да спушти?
Не мора да значи. Чисти нос и инхалации, и да не стои, пробувај некако. Кај нас ппчна со ларингитна кашлица, среќа за ден помина.