Има некоја универзална доза за физиолошки, како отприлика да растворам или да вртам кај доктор? Мачно било ова бре.
Ако лекар не ти кажал, не инхалирај. Јас не би на своја рака. Макар и физиолошки да е. И со спреј ќе се среди.
За секој случај и пишав, не ризикувам. Ќе видам што ќе рече. Леукоцити се мирни, ЦРП нормално, се надевам вака и ќе остане. Фала ви за одговорите.
Како сте сега? Син ми скоро недела дена беше со температура над 38,38.5. Бебе немаше температура ама почна да кашла , па бидејќи е пред спуштање ни даде кортаир+бисолвон+зинат. Кашла исто, ваљда не иде на полошо. Син ми во меѓувреме опструкција, свири цел, па доби трицеф+салбутамол+кортаир+бисолвон. Одма по 2ра доза трицеф снема температура. Овојпат не им правев крвни слики освен кај бато на почеток па беше мирно , решив да и верувам на матичната која без потреба не дава аб. Сега почнаа зелен секрет да вадат? Така оди редот? Некако ми е логично дека се на АБ , па се “чистат”…. Со помин, сите сме во ист бубањ периодов @Калатеа 2мл физиолошки, но кога додавам и др. работи од педијатар ми е одобрено 1мл за да седат мирни
@eli25 од прозирни, па зелени, па жолти и пак прозирни на крај. И после недела дена еве ги со шлајм и двајцата. Намален е количински ама кашлаат влажно. Среќа или не знам ,повраќаат шлајм па мислам се чистат. Не ни дадоа атб, мирна к.с имаа двајцата.
Ели како познаваш дека е пред спуштање кај бебе? Во текот на ноќта ми смени кашлица, сега е некако попродуктивна и подлабока, ама не свири. Секрет со аспиратор мнооогу малку вадам.
Стави го рачето на гради се осеќа кога имаат спуштено. Исто и бебе мое нема секрет кога ќе кивне и вадам. Најарно носи ја на слушалка , да си раат
На рака се слуша и во нос ко ќе е. Јас така испаничив една ноќ и одма во детско ја однесовме ама од носето беше хрчеше и на градите од дишењето, а немаше спуштено. Ко се искашла престана хрчењето. @Калатеа и јас сум за да носиш да слушнат штом се промени кашлицата. Дали јаде без проблем? Докторката ми рече мене ако не може да цица убаво одма да ја носам.
@eli25 @Калатеа фала ви, ќе проверам, ама сигурно и денес по лекари. Хрчи од носето и во грло како да и е, ама не слушам да свират гради… Има апетит, бара млеко и весела е, ама од кашлањето не спие убаво и еве ја гледам преморена е веќе. И се јавив на докторката, било полошо тоа што немало секрет од нос, значи се слевало надолу, може и инхалации да правам. Како ќе го изведам тоа не знам пошто е црвец
Да тоа е полошата варијанта. Можеби хрчка од шлајмот и така се рефлектира кога ќе го искашла нема ништо. Мене на инхалатор ми успева со пеење песничко ама и она едвај доседува
Моево бебе кога прв пат му ставивме инхалација вриштеше цела куќа ја крена, па мм се откажа иако јас не попуштам кога се работи за нивно добро. Кога го однесовме во болнјца во ларингитна состојба мораше да инхалира, си реков како ќе го додржам сама(сопругот не го пуштија внатре) бидејќи беше преполно деца. За среќа мирен бајче беше. Сега, секое инхалирање е без проблем а бебе тие 3-4 минутки замислете, ги преспива
Прашајте во Еурофарм во Веро што е аптеката снаата бараше за малиот таму најде,се надевам дека ќе најдете.
Мене ми даде педијатар во ординација, после и атровент. Прашај во краен случај дали имаат така да завршат услуга или таму да инхалираат.
Евентуално бисолвон капки прашајте исто дали може...тие може и за инхалација и да се пијат...доктор секако ќе каже