Да.. Затоа еднаш на ушно кога бевме докторот рече да не се форсира многу да дува со носот, зошто а малку, а многу исто мрсули ќе излезат. Башка ми објаснуваше нешто ради големината на черепот на децата и некои канали, кога дуваат силно секретот се пренесува низ тие и оди до уши и така доаѓа и воспаление и на уши... Затоа не треба јако дување, подобро по малку ама почесто. Исто важи и со пумпата, јако влечење не..
Ама тоа ми е чудно 10м е незнае да дува а не и влечам пошто нон стоп тече еве и крпче има да не и го разранам а сепак има посебно од сабајле
Не влечам премногу и тече само што сум и го избришала пак и се до уста мрсулите пир и антибиотик веќе 3 ден а уште е така и ми е чудно толку секрет што и крв дури има
И моето има еве 3 ден со капки тобрекс и веќе има подобрување. Ама мора и редовно чистење со физиолошки и стерилни гази. Особено чистење пред терпија. Не се става терапија на неисчистени. Камилица никако не.
Ако не течело крв на здраво кога било не му се секирај. Капиларчињата му се слаби може сега дека му тече носето и пукаат...
Ефикасни капки за анемија? Дали некоја мајка има искуство со малтофер?Давав сидерал и бејби вит ама нема некој напредок, бебе е скоро 5 месеци а хб е 100.Дали да давам плус витамин ц покрај бејби вит?
Да не било скоро болно, може е моментална состојба. Како и да е, баш овој период се очекува да падне зашто резервите од нас се потрошени и се почнува со цврста храна. Моево е скоро 4 месеци, хемоглобин 103, ништо не ми рекоа. А малтофер најмногу ги фалат. Во бејбивит има ц витамин мислам. Има симптоми? Ако нема, ништо страшно. Кај моето имаше висока температура, продолжена кашлица од носот, на крај бронхит. Се реши со антибиотик и веќе не ја фати.
Имаше еден ден температура, дадов сируп парацетамол. Сега ставаме капки во носе (треба 7 дена) и ЦРП во крвта беше покачено (7ца).. матичниот ми пиша рецепт за цефалексин ама рече да почекаме за антибиотик и да ја следиме.
Капнувам малку физиолошки на стерилна газа и чистам во правец накај нос. Значи од слепоочници накај носето, не обратно. Камилица не ставам
Бактерија е мама. Си живее во носот и грло и најчесто не дава никакви симптоми. Ќерка ми ја имаше ама без симптоми
Мајки утре треба да испитаме уринокултура според кожниот доктор ради осипот што го споделив тука. Знам дека треба да се земе и веднаш да се однесе на микробиологија. Е сега јас земав со една кесичка пробав чисто за сабајле да знам како да ја местам, ама мокрачата му е безбојна скроз како вода, многу се зачудив. Претходно пиеше вода ама не верувам да е до тоа. Веднаш читам по нет и пишува дека не е убаво да е безбојна Сега некако ептен се наплашив. Можно ли е нешто лошо да е? Триста филма имам сега пред спиење, значи исто како вода изгледа.
Мајки мислам дека бебе ми качува температура. Сега има 36.7 ама пред пола час беше 36.3. Го расоблеков на тенки шпикозни и не го ставам во врекичка. Има секрет како да се дави и не може да спие, кенкав е и не сака млеко. Чистам носе ама не излегува ништо, а се слуша дека има секрет по дишењето, потешко дише. Што друго можам да направам да му помогнам?
Da stavis sprej ili kapki za nos sto i da imas doma za da se razvodeni sekretot i polesno ke go izvleces, da spie pod agol od 45 stepeni za da moze polesno da disi i sledi go, ako kaci nad 38,5 davaj nesto za temperatura. So pomin.
Заспа во транспортер, не сака во креветче никако. Ми качи 38.5 дадов чепче, за сега 37.6 најмногу има пак качено. Ќе видам до сабајле ако е уште така ќе го истуширам. Фала ти. Душата ме боли кога го гледам таков
Колку повеќе пие вода, толку посветла ќе биде урината. Не се секирај, кај сите е така, кога пиеме вода количински повеќе, урината е безбојна. Немој филмови да си правиш, секако утринската урина нема да биде безбојна, освен ако не пие вода цела ноќ.
Се консултирав со пријателка, педијатар, ми рече чепчињата осгави ги за повисока температура, давај сируп на температура до 39,5 над тоа ке даваш чепче, може многу брзо да ја симне и да направи конвулзии. И ние истото го поминавме, некако многу мали ама ајде, не се секирај ке биде добро. Бебе ми качи и мене една вечер до утре попладне немаше, не дадов ништо 38 имаше... Направи крвна слика и црп да видиш за што се работи, по потреба и брис ако има симптоми. Мислам во странство беше ако имаш можност да направиш испитувања, ако не лекувај симптоматски. Како сте сега?
Не ми дадоа сируп само чепче ми дадоа претходниот пат кога бев. Се јавив на педијатар рече ако го држи до вечер температура и ако одбива цел ден млеко пак да го барам. За крвна слика прашав рекоа не прават на толку мало, ќе се потрудам да ги убедам да направат, кој знае дали ќе прифатат. За сега со туширање и расоблекување варира од 37 до 38, синоќа од чепчето се симна само до 36.6. Избезумена сум не знам што да правам прв пат се случува ова. И многу кашла како со секрет а со носко вадам многу малце Како да му е црвено грлото, мислам дека од тоа е температурата и затоа одбива млеко, како да го боли. За грло може нешто да направам?
Јас правев и инхалации и прскав спреј и вадев доста секрет, со тоа помагаш да не спушти на гради и направи бронхиолитис што е доста често кај мали деца. Јас исто бев избезумена, ама влечи по 5-6 пати на ден, ставај спреј и прави инхалации со обичен солен раствор и ке помине. Не се секирај, знам дека џабе ти зборам иста сум ама ке помине ставрно. Тоа е тоа што можеш ти да го направиш. Искрено не знам може од една страна и подобро е така што не прават одма секакви испитувања, тука кај нас се се прави одма, не се дава време да се види како ке напредува состојбата ама како и да е.