1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Мајки ве молам за помош
    Син ми од вчера изгоре од температура. Пробавме со парацетамол и чепчиња не се спушта до 38.6 и ништо подоле. Денес земав бруфен еве 2 саати како што е испиен од 39.4 се спушти на 38.7 и не мрда. Ставам вински оцет, компир но не се спушта никако. Има 10 месеци. Некој да ми каже нешто друго, ве молам ќе спобудалам мислам дека.

2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Да не е бактериско, бевте на доктор? Мада има ваков вирус, го поминавме сите дома. Осигурај се дека даваш добра доза, може и од тоа да не спушта.

На Macufka* и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.825
    Допаѓања:
    18.651
    Aко не внесува течности, води го на инфузија. Нема семејство кое не го помина вирусот. Син ми и до 40,2 качи.

Кај син ми бруфен се покажа доста ефикасен. Многу побрзо спушта во споредба со парацетмол. И од парацетамол чепчиња на алкалоид сум задоволна.

Туширање со млака вода, малку поладна од моментална температура.

Во совет со лекар можеш и диазепам чепче да вклучиш за толку висока температура.

На Macufka* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Бевме кај докторката правевме крва слика со црп. Мирно црп, ниски леукоцити. Не даде антибиотик само рече пошто не помага парацетамол да дадам бруфен ама еве и тоа не помага. Давам 2,5мл толку е за негова возраст. Веќе не знам што да направам, се пробав и не се спуста подоле од 38.6

5. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Барем течности внесува, ама не јаде.. Се е пробано од парацетамол,чепчиња и бруфен и пак сме на 38.6 температура. Ставам оцет,компир и не се спушта.

6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Знам ама еднаш на детска клиника ми рекоа можам и 3мл ако не спушта. Може има поголема килажа, па затоа. Ќе спушти не се секирај, таков е вирусот и подолго трае. Добро е штом пие, не мора да јаде многу, земи и електролити, повеќе јогурт. Нас пилешка супа многу ни помогна, маж ми буквално се препоти од неа и стана од кревет.

7. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.921
    Мајки колку се пазевме од китки (варичела) и на крај пак ги фати синко. Вчера како за беља спиеше со мене и бебе. Денес излезе осипот, он има 5 год а бебе има 6 месеци денес. Големи се шансите и бебе да фати, опасно ли е, имате ли искуства, како да ги поминеме полесно некој совет и за големото, он нема тт само ситни брунки како меурчиња.Матичната рече само течна пудра и лоратидин.

8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Bebe moe fati od golemiot na 9 meseci i bese premnogu isipan nemase mesto citavo na nego.
    Mackav pena pox clin i loratadin nave er i so hipermagan gi tusirav dvajcata.
    Na golemiot otvaraj mu go kureto odmivaj go mojot fati infekcija od brunce sto imase vnatre.

9. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Ne saka da pie elektroliti zemav na hipp so jabolko ama ne gi pie. Ke probam sega so supa i jas da vidam i jogurtce. Ke pomine se znam, ama stresno e. Ti blagodaram mnogu:)

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.192
    Допаѓања:
    5.745
    Тие од Hipp и мене ми се гадни за пиење. Земи ОРС електролити, на моите успевам да им дадам да пијат од нив.

На Macufka* и Skyler им се допаѓа ова.
  11. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Пробај со овие вкусни се, мојот само овие ги прифати.
    90AAC80F-AF0D-4CD2-A56B-58B359EDF457.jpeg

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.449
    Малата има 10 месеци и преге ми крена темп 38.6. И ставив чепче ефералган од 80 мг ама ко да не и делува. Тешка е околу 8300 грама. Колку милиграми да и ставам чепче? Не сака сирупи и посигурно ми е лепчето.

13. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Ги земав, сега ќе пробам. Фалаа

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    Земав сега ќе пробам. Ама што да правам со температурата 39.4 има а ставено чепче и пред 4 часа бруфен. Не се помрдна од 39.1

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.192
    Допаѓања:
    5.745
    Пред некое време и моите поминаа вирус со температура што не се спушта. Колку толку помагаа масажи со разреден оцет.

16. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    133
    И тоа правам не помага. Се пробав ама не помага, ајде ќе помине така растат деца а ние старееме побрзо.

17. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.192
    Допаѓања:
    5.745
    :hug:

18. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.015
    Mamicki aj ve molam za iskustvo… malava imat 7 i pol meseci i cesto imala zelena kafeava stolica no sega gledam bas crna stolica ima… isto kako oreos da si zdrobila na pempars bas se zagriziv… a nemat nisto jadeno deneska sto bi bilo od jadenje ( kompor jadeae deneska so malku meso i jabolki)

19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    Пред да примиме мрп ја прашав др дали смеам чепче ако ми качи температура рече да...... на 9кг да ставам 1 мало ефералган (мислам се од 80 мг и плус 1/3 )

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Не ставај чепче, не одговара на тежината. Тие се дозираат 15мг/кг. Подобро е сируп парацетамол пола од килажата, бруфен 2,5-3мл. Пробај со влажни крпи под мишки, на грб, меше, на тераса сум го држела кога горел, туширање кога како некогаш помага, некогаш не. Кога се ладни рацете и нозете стопли го, кога се топли разлади го.
    Најважно давај течности.

На Cosmic Girl, Macufka* и Tiny Love им се допаѓа ова.