Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Мајки ве молам за помош
    Син ми од вчера изгоре од температура. Пробавме со парацетамол и чепчиња не се спушта до 38.6 и ништо подоле. Денес земав бруфен еве 2 саати како што е испиен од 39.4 се спушти на 38.7 и не мрда. Ставам вински оцет, компир но не се спушта никако. Има 10 месеци. Некој да ми каже нешто друго, ве молам ќе спобудалам мислам дека.

2. Skyler

Skyler Популарен член

Да не е бактериско, бевте на доктор? Мада има ваков вирус, го поминавме сите дома. Осигурај се дека даваш добра доза, може и од тоа да не спушта.

Macufka* and MilaSs12 like this.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Aко не внесува течности, води го на инфузија. Нема семејство кое не го помина вирусот. Син ми и до 40,2 качи.

Кај син ми бруфен се покажа доста ефикасен. Многу побрзо спушта во споредба со парацетмол. И од парацетамол чепчиња на алкалоид сум задоволна.

Туширање со млака вода, малку поладна од моментална температура.

Во совет со лекар можеш и диазепам чепче да вклучиш за толку висока температура.

Macufka* likes this.
  4. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Бевме кај докторката правевме крва слика со црп. Мирно црп, ниски леукоцити. Не даде антибиотик само рече пошто не помага парацетамол да дадам бруфен ама еве и тоа не помага. Давам 2,5мл толку е за негова возраст. Веќе не знам што да направам, се пробав и не се спуста подоле од 38.6

5. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Барем течности внесува, ама не јаде.. Се е пробано од парацетамол,чепчиња и бруфен и пак сме на 38.6 температура. Ставам оцет,компир и не се спушта.

6. Skyler

Skyler Популарен член

Знам ама еднаш на детска клиника ми рекоа можам и 3мл ако не спушта. Може има поголема килажа, па затоа. Ќе спушти не се секирај, таков е вирусот и подолго трае. Добро е штом пие, не мора да јаде многу, земи и електролити, повеќе јогурт. Нас пилешка супа многу ни помогна, маж ми буквално се препоти од неа и стана од кревет.

Macufka* likes this.
  7. macalavica

macalavica Популарен член

Мајки колку се пазевме од китки (варичела) и на крај пак ги фати синко. Вчера како за беља спиеше со мене и бебе. Денес излезе осипот, он има 5 год а бебе има 6 месеци денес. Големи се шансите и бебе да фати, опасно ли е, имате ли искуства, како да ги поминеме полесно некој совет и за големото, он нема тт само ситни брунки како меурчиња.Матичната рече само течна пудра и лоратидин.

8. monik55

monik55 Форумски идол

Bebe moe fati od golemiot na 9 meseci i bese premnogu isipan nemase mesto citavo na nego.
    Mackav pena pox clin i loratadin nave er i so hipermagan gi tusirav dvajcata.
    Na golemiot otvaraj mu go kureto odmivaj go mojot fati infekcija od brunce sto imase vnatre.

9. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Ne saka da pie elektroliti zemav na hipp so jabolko ama ne gi pie. Ke probam sega so supa i jas da vidam i jogurtce. Ke pomine se znam, ama stresno e. Ti blagodaram mnogu:)

Skyler likes this.
  10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Тие од Hipp и мене ми се гадни за пиење. Земи ОРС електролити, на моите успевам да им дадам да пијат од нив.

Macufka* and Skyler like this.
  11. Skyler

Skyler Популарен член

Пробај со овие вкусни се, мојот само овие ги прифати.
    90AAC80F-AF0D-4CD2-A56B-58B359EDF457.jpeg

Tiny Love likes this.
  12. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Малата има 10 месеци и преге ми крена темп 38.6. И ставив чепче ефералган од 80 мг ама ко да не и делува. Тешка е околу 8300 грама. Колку милиграми да и ставам чепче? Не сака сирупи и посигурно ми е лепчето.

13. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Ги земав, сега ќе пробам. Фалаа

Skyler likes this.
  14. Macufka*

Macufka* Истакнат член

Земав сега ќе пробам. Ама што да правам со температурата 39.4 има а ставено чепче и пред 4 часа бруфен. Не се помрдна од 39.1

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Пред некое време и моите поминаа вирус со температура што не се спушта. Колку толку помагаа масажи со разреден оцет.

Macufka* likes this.
  16. Macufka*

Macufka* Истакнат член

И тоа правам не помага. Се пробав ама не помага, ајде ќе помине така растат деца а ние старееме побрзо.

17. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

:hug:

Macufka* likes this.
  18. Joraa

Joraa Истакнат член

Mamicki aj ve molam za iskustvo… malava imat 7 i pol meseci i cesto imala zelena kafeava stolica no sega gledam bas crna stolica ima… isto kako oreos da si zdrobila na pempars bas se zagriziv… a nemat nisto jadeno deneska sto bi bilo od jadenje ( kompor jadeae deneska so malku meso i jabolki)

19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Пред да примиме мрп ја прашав др дали смеам чепче ако ми качи температура рече да...... на 9кг да ставам 1 мало ефералган (мислам се од 80 мг и плус 1/3 )

Macufka* likes this.
  20. Skyler

Skyler Популарен член

Не ставај чепче, не одговара на тежината. Тие се дозираат 15мг/кг. Подобро е сируп парацетамол пола од килажата, бруфен 2,5-3мл. Пробај со влажни крпи под мишки, на грб, меше, на тераса сум го држела кога горел, туширање кога како некогаш помага, некогаш не. Кога се ладни рацете и нозете стопли го, кога се топли разлади го.
    Најважно давај течности.

Cosmic Girl, Macufka* and Tiny Love like this.