Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

20230312_211734.jpg 20230312_211711.jpg
    Од што може да се појави вакво црвенило кај бебе скоро 4 м? (на 14ти ќе прави 4) Сега пред да го избањам го приметив на двете рачиња има по малце.

2. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Ми личи на егзема агопичен дерматит од сува кожа

Hijabigurll likes this.
  3. Hijabigurll

На лицето исто има ама на рачињата прв пат приметив денес педијатарот ни препорача на биодерма да земам колекција купка и крема ама не му помогна.. Исто така и на еуцерин пробав ама ништо.

4. Joraa

Joraa Истакнат член

Mamicki malava mi imat temperatura od sabajle 38-39…kraj 22h mu dadov blokmax mu spusti na 37 sega gledam
    Pak mu se kacuvat 38.2… sakav da ve prasam kako gi kombinirate cepce i sirup? Koga moza izmegu saatite za blokmaks da mu stava cepce?

5. Ordinary Mom

Ordinary Mom Истакнат член

Jas koga ima temperatura po daden blokmaks, na cetiri casa sum davala daleron(paracetamol), na primer ako vo 12 dadam blokmaks, slednata doza blokmaks na 6 casa vo 18h, dokolku vo megu vreme krene temepratura na 4 casa, znaci vo 16h Daleron. E sega Daleronot i Eferalganot mislam deka se ista generika..ama nikogas ne sum davala Eferalgan.

6. Ordinary Mom

Ovde mozebi ima nekoja poiskusna majka, ke odgovori sigurna sum. Ima takov virus, i nie se borime so nego. Ne grizi se, pominuva

7. arontt

arontt Популарен член

Мајки што може да е ова? Сега го забележав, на ноџето е. Мазна е кожата не е испакната.
    20230313_223426.jpg

8. Ordinary Mom

Mi lici na alergiska reakcija

arontt likes this.
  9. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Здраво мајки, бебето почна во саботата да кашла, бевме вчера на доктор ни рече да правиме инхалации со синомарин, и ако до вечерва не се подобри да дадам антибиотик.
    Правам инхалации, шмукам од нос, денес како подобра ми изгледаше ама сега еве почна да крчи дури дише. Искрено не знам објективно како да пресудам дали е подобро или полошо. Нема температура, расположена е топ.

Ќе одам утре кај друга докторка, ќе ја менувам оваа зошто ич не сум задоволна (премногу пациенти има, не може да постигне, и еве ме остави јас да одлучувам дали да дадам антибиотик наместо да ме викне пак да ја прегледа и да каже мислење), не знам што да правам дали да почнам антибиотик вечерва или да чекам утре да ја слушне другата докторка. Од една страна страв ми е да ме спушти на плуќа (не знам колку брзо може да е тоа, колку е сериозно, и дали "трпи" уште една ноќ), од друга страна сакам да избегнам антибиотик освен ако стварно е потребен. А реално јас не сум кадарна да ја донесам таа одлука. Бебето има 7 месеци, ова ни е прва настинка.

Ivanaahhh and Hijabigurll like this.
  10. Калатеа

Калатеа Популарен член

Да ја смениш одма, кога кашла бебе треба секој ден да го слуша дали спушта или не, плус да направи крвна слика и така да реши дали треба антибиотик или не.

Бебињата спуштаат многу брзо, пробај да видиш како дише, дали го вовлекува стомачето многу кога зема воздух…

Не се мисли да појдеш во Козле одма, додека најдеш друга докторка подобро таму носи ја.

LiquidLuna and see.emily.play like this.
  11. Hijabigurll

Мајка моето кога беше болно прво почна со носето и од страна на нашиот педијатар ни беше даден совет да го ставам на повисоко да спие да не спушти. Наредниот ден веќе почна да кашла и да ми одбива млеко се слушнав со неговата докторка и ми рече одма да го носам на детска бидејќи малите многу брзо спуштаат и навистина беше така имаше почетен бронхиолит,ни препишаа инхалации со ипратом и физиолошки секој ден го носев на детска клиника на контроли таму го инхалираа,аспирираа и му боцкаа Урбазони. Нашето беше страшно посакувам кај вас да не е ништо ама доколку кашла однеси го на преглед нека го преслушаат уште еднаш и да ви кажат дали сте дефинитивно за антибиотик секако прво крвна слика да се направи атб без крвна слика мој совет никако бидејќи кај нас беше вирусно. Јас си го приметив детето дека не ми е во ред се консултирав со педијатарот и веднаш го однесовме на детска клиника. Бебиња што кашлаат треба секој ден да се преслушуваат,побрзо оздравување.

see.emily.play likes this.
  12. see.emily.play

Не сум од Скопје, од Охрид сум, а сега само во Струга можам да ја носам, зошто нели овде немаме педијатрија во болницата -.-
    Можам да ја однесам денес кај мојата матична, таа работи до 7 вечер. Сметаш дека треба да ја однесам да ја слушне уште вечерва?

13. Black girl

Black girl Форумски идол

На колку месеци се случи ова?

Hijabigurll likes this.
  14. Hijabigurll

2 месеци имаше.

15. see.emily.play

Кои се симптоми дека се спуштило на плуќа?

Hijabigurll likes this.
  16. Калатеа

Калатеа Популарен член

Моето бебе на 7ипол месеци вака се разболе, матичната не советуваше само спрејче, вечерта веќе имаше спуштено и мораше антибиотик.
    За жал стварно нема правила и не може да се знае однапред ама јас би ти рекла носи ја да ја слушне, не е ништо страшно и ќе помине, ама треба редовна контрола.

17. Hijabigurll

Моето кашлаше и одбиваше млеко..

18. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Имаш педијатар до 8 вечер на болница...само и таму во какво расположение ќе ги начекаш (facepalm)

19. see.emily.play

Ете не знаев. И расположението треба да им го погодиме, а?
    Се слушнав со мојата општа матична, ќе одам кај неа да ја слушне па ќе видиме. Фала ви на советите

20. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

:fubar: Како јас за нешто убаво да сум таму...страшно...добро здравје (fingers)