Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Бебе е добро фала богу ама мама не е... Качив Т, се напив парацетамол ама не паѓа, се зголеми на 38,6С... Мислев да не е почеток на маститис, ми беа набрекнати гради ама се измолзев ми олесна ама Т не паѓа. Некој совет? И смеам ли да дојам со Т

2. pa_stel

pa_stel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    26
    Бебе не какаше 2 дена и сега нешто потврдо има искакано а бојата е иста.

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Смееш да доиш иако си со температура. Ако немаш други симптоми многу е веројатно да е почеток на маститис. Провери ги убаво градите, да не има некоја грутка односно запушен млечен канал? Ако има пробај да го разбиеш со масирање. Истуширај се со млака вода да ти олесни.

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Za sekoj slucaj istusiraj gi so mlaka voda Kako Sto ti pisa I clenkata pogore, izmolzi, I stavi si list od zelka I taka spin vecerva ili oblogi so acidi borici.

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Жени итно ми треба мислење. Бебето ми е еден месец и денес цел ден плаче. Инаку си е плачливо бебе ама вака не плачела до сега. И од кога стана во 13 часот нема спиено. Заспива и по 10тина минути во сон се здрмува цела и се буди со плачење. Денес цицаше многу малку почнува да цица и почнува да се лути и да плаче на сред цицање и не фаќа веќе, а млеко имам кога ги стискам градите. Температура нема, ниту пак било каков видлив проблем. Жешко не и е со клима сме дома. Грчеви не верувам оти не се грчи а и капки и дадов. Многу сум загрижена.:|

6. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.634
    Допаѓања:
    3.742
    Majki ima li nekoja budna. Bidejki se napiv denes heleks od 0.25 vo preporaka so lekar mi rekoa da pominat 24 pa da cica. Kupiv ad mleko prvo humana ispi malce i povrakase celi mlazovi, kupivme aptamil sega probavme isto celi mlazovi samo cajceto bekutan go saka. Ve molam pomos sto da praam probav i so spric ne povraka odma. Sto da pravime mi e strav da ne dehidrira. Inace ona e vaka mirna i kuti. Pomos

7. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Да не и доаѓа многу со шише, штом пие од шприц давајте и помалку со шприцот

8. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.634
    Допаѓања:
    3.742
    Ne pie ni od spric. 1ml stisnav i odma celi mlazovi povraka

9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    По описот, претпоставувам дека се грчеви.
    Капките не се гаранција дека нема да се појават.
    Кака, мочка, вообичаено полни пелена?
    Обиди се со т.н. бели звуци (правосмукалка, фен, центрифуга, плима/осека...), има апликации на моб, многумина со нив се смируваат.

10. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Пополека давај и со шприцот. На моето во болница кога му даваа со шприц наеднаш повраќаше во млаз. Бидете упорни и на крај ако не бива и само чајче за да не дехидрира

На Annie.mk1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @Annie.mk1 сега прогуглав за хелексот, не се препорачува да се конзумира секојдневно при доење, но за земена една доза не мора да се престанува со доење.
    Еве го и линкот
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501199/
    Кај тебе поминаа и повеќе од 12 часа, така што можеш да продолжиш да доиш.

На Annie.mk1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Здраво.
    Не знам дали има посебна тема за очни докроти за деца, па како најактивна оваа тема, да прашам тука.
    Имено, имам 3 и пол годишно синче кое месец и пол се жали на едното оче, секој втор ден сме на очно, на педијатар, на орл, правени се аналии, брисови, синуси... Ќе бараме чаре во Ск. Препораки за добар доктор?

@lady.N со толку мало бебе, подобро за џабе да одиш до на преглед него да се секираш дома.

13. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.634
    Допаѓања:
    3.742
    Фала многу, ме смири информацијава. Цицаше во 7 сабајлево поминаа 18ипоч часа, претходно два пати се измолзив до крај и го фрлив млекото. Се надевам ќе биде се ok

На Ednostaven и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  14. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Знам дека капките не делуваат секогаш ама кога има грчеви се грчи баш ги стега ножињата, а вчера не беше така. Еве ја и денес е нешто скисната, 10 мин како ништо да не и е наредните 10 вреска. Си кака и мочка нормално по 3-4 покакани пелени имаме на ден. А пробав и бели звуци и музика и релаксатор ништо не помага кога плаче. Само у транспортер ми заспива ама па грев ми ја оставам таму да спие цела искривена. :(

15. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Бев на доктор пред неколку дена на редовна контрола ми рекоа се си е супер си напредува супер...

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.914

Изгледа го поминува првиот скок во развој. Ако плаче цело време неутешно, на лекар проверете ги ушите, да не има мака од нив. А ако прави фати пушти на града, кенка, ништо не е погодено, тогаш е скокот. Ќе помине.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Не е цело време. Еве ноќеска заспа во 2:30 и спиеше до 7, цицаше и пак заспа до 11 спиеше пак цицаше, и еве сега пак е кенкава дремни-стани прави. Можно е да е скок. Сега баш ќе побарам тема за тоа да прочитам други искуства.

18. pa_stel

pa_stel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    26
    А кога е првиот скок?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.847
    Допаѓања:
    202.914
    Може да се јави било кога во периодот од третата до петтата недела. Зависи од тоа кога бил терминот за породување.

На srekice и lady.N им се допаѓа ова.
  20. Donnnnnaaaa

Donnnnnaaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 април 2019
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    11
    Мамички помош. Моето бебе е еден месец и 3 недели многу кашла вчера го носев на доктор но тогаш не кашлаше само носето му течеше му дадоа капки но денес многу кашла. Дали знаете нешто на природна база што може да и ставам за да и биде подобро инаку во Германија сум и не знам германски не можам да се разберам со докторот најдобро..