Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Мамички, не сме во Скопје, бебо крена температура и почна да кашла продуктивно. Го однесовме во Плодност Битола, но докторката повеќе зборуваше за исхрана што да воведеме во кој месец, отколку за што сме отидени. Као за температура Ефералган. Ок, тоа го знаеме...а ништо за кашлицата, као не било спуштено на плуќа, се е во ред.
    Како дојдовме дома, почна да се слуша крчење со шлајм. Кашла детето, се мачи, офка во спиење...
    Дајте барем вие совет...
    Што да правиме да не се спушти надолу?

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Инхалации не ви препорача да правите? Ние кај Др. Аница ја носевме ко имаше кашлица, ја инхалираше и таму и за дома ни препиша цела недела. Само така се исчисти и ја слушаа секој ден, плус аспирација на носе, а и дома влечев и прскав со Марисимо.
    Тоа можеш сама ако има в носе секрет, да го влечеш и да прскаш спреј за бебе и да спие под агол кренато да не се слева надолу, а и тапкање на грпче помага. Јас на мене ја легнував на меше и само така спиеше.
    Вечер ако ти изгледа влошена состојбата можите и на државна во Битола во детско да одите, се чека малку ако има гужва ама за бебиња се добри, ја носевме ние ноќе неколку пати, ја слушаа и аспирираа.

Blue moon likes this.
  3. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Фала ти, мила за препораките
    Затоа овде пишав, за тоа што отидовме ништо не кажа жената. Ни во случај да се појача кашлицата, ни во случај да спушти...
    Цел ден влечам со носе Фрида, но кашлицата се појачува, тоа ме плаши.

kristina.k likes this.
  4. macalavica

macalavica Популарен член

Јас бебе секој ден го носев да го слушаат заради кашлица, и правевме инхалации, пќж на крај пак спушти малку па 4 дена примаше инфузии во болница на 5 месеци.

Blue moon likes this.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Види ако ја има оваа маст во мк. На нас ни помогна заедно со инхалации, чистење носе и поткренат душек. Ама траеше околу една недела кашлицата
    Заборавив да допишам мачкав наизменично од маста и смеса од вода ракија и свинска маст

Attached Files:

Blue moon likes this.
  6. Blue moon

Blue moon Истакнат член

Мамички, сепак се влоши состојбата синоќа со кашлањето и денес завршивме на инхалација.
    Дека ќе треба и дома да се прави, мора да купиме, па ќе ве замолам да ми предложите инхалатор не многу јак и бучен.

7. Skyler

Skyler Истакнат член

На микролајф можам да ти кажам дека е бучен, а јак/слаб мислам не постои. Гледај да има детска маска.

Blue moon likes this.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Сите се бучни, тоа е. Јас имам Емед, многу сум задоволна. Од Зегин го земавме некои 2500ден.

Arababy and Blue moon like this.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Итно ми е. Бебе седум и пол месеци му тече носето плус затнато. Не може да спие, плаче. Може ли оперил п да ставам? Синомарин не помага, дури ни млекото не може да го пие, не може воздух да земе.

10. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Не знам дали уште се продава-пиконеб. Во однос на квалитет и трајност. (15 години не служи еве го ко нов е ..пу, пу, пу..):D

Blue moon likes this.
  11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Потврдувам за PicoNeb. 8год го имаме ние, супер е

Blue moon likes this.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се продава, ние пред 3-4 месеци купивме, околу 3000 во Еурофарм е. Задоволна сум многу до сега.

Cosmic Girl and Blue moon like this.
  13. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Бебац почна да поткашлува дали цел ден има дежурен педијатар во Јане или само од 19:30? Уф само што завршивме со атб :(

14. Ano

Ano Форумски идол

Напротив педијатар има само до 19:30, после тоа само општ.
    Еве овде можеш да видиш распоред

https://www.zplrm.mk/?p=12554

15. Hijabigurll

Здраво вчера пишав дека бебе почна да ми поткашлува носен е на преглед на гради е чист грло добро ама има зелени мрсули.. И ми рекоа да се направи брис од грло и нос а денес педијатарот негов ми вика нема потреба од брис,целата сум у збунка. Нели зелен секрет укажува на инфекција?

16. Anturium

Anturium Популарен член

И моето често има зелени суви мрсули а тука не сакат да земат брис :@ Јас би настојувала сепак да се земе, да си бидеш на чисто дали има нешто. Јас планирам кога ќе си одиме мк да го носам на брис

Hijabigurll likes this.
  17. Hijabigurll

Исто исто.. Еве 4 месеци е до сега неколку пати му се има случено да му се појават зелени мрсули и секогаш нашата докторка била против брис а вака на 2 месеци исто имаше во носе и му се спушти на плуќа :@ Screenshot_20230319-121253_Viber.jpg
    "Не е страшно".

18. Anturium

Anturium Популарен член

Да и тука пред година многу ретко зимаат брис, ептен кога е морално само. Јас не знам што толку со тој брис, подобро на време да се открие отколку да чекаат. На секое мое јавување за нив се е нормално, се чистел уште викат. Е аман бе од кога зелени мрсули се чистење, неверојатни се. У мк ќе испитам се можно, да си знам, помирна да сум

19. Skyler

Skyler Истакнат член

@Hijabigurll @Anturium Еве јас за моево правев брисеви и има стрептокока. Резултатот не ми служи за ништо освен за да знам. Не се оптоварувајте се додека општата состојба е добра.

Anturium likes this.
  20. macalavica

macalavica Популарен член

Бебе мое со сипаници е еве 8 ден денес. Од вчера засипнато, за викенд имаше тт и мн плачеше го чешаа брунките нема кај не се исфрли и му се фати гласот. Сега пак плаче како на 2ка на пример од можни 5. На лекар никаде неможам да го однесам ради сипаниците освен на инфективна. Се јавив на докторката ми рече инхалации со синомарин и кортиер. Му направив со физиолошки и кортиер како предходно што правевме 2мл физиолошки со 1 мл кортиер. За синомарин не ми кажа колку. Колку се става од виалите синомарин за инхалација? Се мешаат ли тие со кортиер?