Девојки ајде совет. Бебето (6м) фати сипаници. Треба да го носам на доктор за секој случај или да следам ситуација само? Дека е мало ми е страв, инаку прв ден му е, засега е добар. Со белата пудра треба да го мачкам или има нешто друго за бебиња? Поксклин имам ама за ништо не го бива, пудрата се покажа многу подобра кај големиот.
Mојата често пати кога има тт и е болна знае да ѝ се поремете и столицата. А читав и дека е нормално тоа
Со сипаници само на инфективно би требало да ве примат. Додуша големиот и ларингитичен напад ми имаше па моравме козле. Сакаа да не вратат, ама не примија во посебна просторија за преглед и боцкање, одделно од таму кај што прават редовни прегледи. Ако нема други потешкотии не го шетај.
Засега нема, нема температура, јаде, пие. Значи се носи само ако има додатен проблем така? Да не биде ‘што сте чекале’ како и секогаш.
Ќе си го следиш детето. Мојот откако избија само на кожен го носев заради боледувањето бараше матичната и во козле моравме зошто он веќе беше со ларингитични напади пред да му избијат. Терапија секако е б комплекс, многу течности и мачкање и плус Летизен пиеше мојот. Евентуално нешто за температура ако качува висока. Ама ако почне и други симптоми консултирај матичен каде да носиш. Незнам матичниве дали ги примаат зошто сепак се многу заразни.
Мајки ми треба совет. Испитувавме пак брисеви на двајцата, немаа симптоми освен растечен нос, ама бараа од училиште. Пак излезе кај големиот чисто, а малово овој пат стрептокока во грло. Доби антибиотик. Прашањето ми е дали и вие испитувате ко ќе имаат бактерија, не ми е логично тој да нема, а таа да има? Дали јас и мм може да и ја пренесуваме ако ја вртиме дома цело време бактеријата?
Не сум правела, а и не гледам поента кога и онака не би третирала ако нема симптоми. А малото има симптоми? Зошто му препишаа атб? Бебето имаше многу лош секрет од очи. Тогаш правевме брис и кога веќе му земаа од око правевме и нос и грло. Излезе во нос само бактерија, ама зошто немаше симптоми, матичната рече нема потреба од третирање.
Нема симптоми ама за во грло ми рече матичната дека мора. Во јануари ја имаше во нос истата бактерија, тогаш не и препиша ништо.
Веројатно видела дека се вцрвува и затоа дала. А зошто одма сите брис, па 90% да провериме сите што сме со школски и градинка деца сме со бактерии, не ќе пиеме атб одма. Брис правам на симптоми, тт и како одговор за каква терапија сме, иначе не правам.
Ни пиша наставничката дека има многу во класот, а ние на почеток од месецов со мм бевме со гнојна ангина и температура, па сигурна бев дека големиот има ама нема симптоми. Ама ете кај него чисто, кај неа испадна во грло. Ние пиевме антибиотик, се мислам дали и ние да испитаме сега. Имам фобија од оваа бактерија по се што имам читано.
Хипотетски, ако не испитавте немаше да знаете дека ја има и немаше да прима терапија така? Плус она е вакцинирана претпоставувам за стрептокока. Не ме разбирај погрешно, веројатно ако препише матична би давала и јас, само јас не би испитувалс без симптоми.
@Ano не е вакцинирана ама и мислам за друга стрептокока е вакцината, малата има пиогенес. @Black girl Пиогенес ко што разбрав од матичната, истата кружи во класот на големиот, веројатно е преносител тој само, не знам што да мислам веќе.