Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.347
    И кај нас помага судокрем кој го прочитав токму тука, одмивај го пред да му смениш нова пелена ќе се смири

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.347
    Внесувај колку можеш повеќе течности, дали сок, вода, јогурт, ајран, ќефир… и храни се, не гладувај, бебето од тебе црпи резерви, има време за слабеење кога ќе почне да лази и да оди ете ти гимнастика.

@Leanne никој нека не те убедува дека бебе се буди од глад, јас скоро две години око немав склопено, се будеше на пола час а млеко полни гради, од една града дури цицаше од другата бев утоп… ако си полни пелени значи во ред си е со лактацијата… јас пак коментари слушав како го хранам бебето од мали гради (facepalm) демек големината на градите е синоним на изобилие од млеко.
    Кој знае што им е позадината на педијатриве со тоа вештачко, дали процент, профит …

На Mother of 2boys, MeowMeow и Leanne им се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Процентите беа во 90ти, јас повеќе мислам дека се плашат од дехидрирани бебиња, па да бидат сигурни дека ќе напредува убаво затоа препорачуваат.

На Mother of 2boys, LiquidLuna и elimkd им се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.347
    Членката напомена дека месечно напредувало по едно килце што е и одлично за доено бебенце, не сум педијатар ама сметам дека причината за ноќното будење не е недостаток на млеко

На Mother of 2boys, MilaSs12 и Skyler им се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Јас општо зборев зашто стварно гледам често се препорачува ад кога мајката има млеко, а за @Leanne конкретно ни јас не би дала ад да сум на нејзино место. И моето беше доенче и се будеше нонстоп и тоа продолжи и кога се одби, едноставно такво си е детето.

На LiquidLuna, Doktor F, Leanne и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.347
    Кога се одби моето е тогаш веќе почна да спие цврсто без да се буди, се дури се доевме ноќите ми беа терор

На Bubish26 и Leanne им се допаѓа ова.
  7. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Да и јас мислам така, и ова им е полесна варијанта отколку да го следат бебето. Заради ситуацијава со педијатрите сите се преработени и имаат илјада пациенти, карикирам.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.347
    не знам како се протоколите кај вас, би требало општо да важат исто кај сите педијатри, ми имаше кажано да го носам секој месец на детален преглед со закажување точно на датум во првите 6м месеци, висина, тежина, дали имала 5 пациенти или 50 таа мора да го следи секој месец, ако не напредува и смета дека бебето е изгладнето тогаш дава насоки, а не бебето се буди навечер гладно е давај дохрана

На H.VAGA, Sofi.ja, Leanne и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.828
    Допаѓања:
    18.658
    До 1 година е задолжително да се носи бебето на редовна контрола. Не контролираат само килажа, туку и раст во висина, следат развој на рефлекси, потоа вртење од грб на стомак и обратно, лазење, одење итн.

Генерално сме нација која има речиси никакво познавање за доење, како, зошто, колку е битно итн.
    Наместо да работат на едукација, најлесно им е да кажат дај ад.

На mal.ecka, Bubish26, MeowMeow и 2 други им се допаѓа ова.
  10. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Дали е ова алергија на храна или е каснато од комарец, има на обравчињатаа по едно, позади увото, и на рачињата две три такви. И на нозе има по некое, на стомаче и на грб нема. Затоа мислам дека е каснато. Ги има веќе цела недела не поминуваат некако. Не се потечени.

Прикачени фајлови:

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.839
    А и твоето и моете бебе, и сите бебиња родени 2019, 2020 од месеци кога почна ковид пандемија не ги виде матичен доктор. Ни за мерење, ни за следење раст.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.828
    Допаѓања:
    18.658
    Грешка си. Син ми одеше секој месец на педијатар. Од 7-9 имаше термини за здрави бебиња, тогаш го носев.
    Пандемијата почна во 2020, со сигурност знам затоа што тогаш полнеше 1 година.

Кога се роди ни Ковидот како вирус не беше познат, во декември 2019 се појави во Кина за прв пат.

Кај нас мерките и карантин почна во пролет, тогаш имаше 8-9 месеци и престанавме да го носиме.

На H.VAGA, Mother of 2boys и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.839
    Ок син ми на последен преглед беше на 4м и после се затвори се.

Сакам да кажам, и сами тррба да го следиме детето.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.828
    Допаѓања:
    18.658
    Син ми е во јули роден. Ако не сум грешка, твојот син е помал некои 2-3 месеци.

Тоа дека сами треба да ги следиме децата е апсолутно точно.
    Ако не сум грешка ти стави слики од еден многу добар прирачник, за тоа што треба да прават децата на одредена возраст. Такви ги има многу, плус има апликации за развој.
    И секако родителите треба да се погрижат правилно да го растат и воспитуваат детето. Играчки и игри според возраст, да одат во природа, да има љубов и позитивна енергија дома итн.
    Ме нервира кога ке кажат, ке си порасне ке се среди. Само од себе. Некои работи не се средуваат туку си треба стручна помош, терапии итн.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.305
    Допаѓања:
    107.808
    Ние може да следиме дали лази, дали се врти, дали посега по играчки, дали гуга, а постојат многу други работи како мек граден кош, шум на срце, бифида спина, сколиоза, tongue tie, lip tie и слични за кои ние како родители повеќето не знаеме да ги распознаеме. За тоа се редовните лекарски прегледи.

На Rtulka, fashion-addict, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.839
    Се согласувам. И бев и сум против затворање на детски ординации во ковид.

Не сум јас баш ни репер зошто во најблиска фамилија имам доктори кои го следеле детето. Секако и како родители наша е најголемата одговорност да следиме раст и развој и да преземеме нешто ако нешто не личи ок, а не 'секое дете во свое време' бабински став

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Јас првото го носев секој месец, сега ова бебе, го носев првиот месец 3 пати, па на 2.5 м, па на 3.5м, па на 5. 5 па на 8м така ми кажа педијатар така го носам.

18. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    За ова никој не пиша, уште ме мачи

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.805
    Допаѓања:
    202.806
    Ни комарец, ни алергија. Ова е нешто друго, ако не поминува нека го види дерматолог.

На Mother of 2boys и macalavica им се допаѓа ова.
  20. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    545
    Даден антибиотик па по 5 часа земен брис(резултат негативен). Колку и дали антибиотикот има врска со резултатот?