1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.420
    Допаѓања:
    108.213
    Исто мислев и јас, ама при висока тт се практикува овој протокол. За тт до 39 и јас не давам вака, давам само при тт, ама на 40 тт давам, среќа па само еднаш досега сме имале потреба. Докторот на клиника рече дека така се штити од грчеви при нагли промени на тт. Значи не за рандом тт, за упорна долга и висока тт. Јас не давам сируп до 38.5 секако.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Мене матичната ме искара оти така сум го мачела детето. Инаку и јас така правев, ама последниот пат резултираше со главоболка кај малово, која траеше цела недела откако оздраве. Сум го истоштила организмот на детето наместо да направам подобро. Не секогаш треба да се мачи без антипиретик.

На M&M, Sexybaby86, NarCis@ и 5 други им се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Јас се водам по неговата состојба. Ако е свеж, пие течности, го оставам. Ако гледам дека се мачи и Т оди нагоре давам антипиретик.

На M&M, NarCis@ и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Ама така де. И јас истото го правам. Сепак, што дека беше весел и лесно ја поднесуваше температурата, после секој ден се жалеше на главоболки.

На M&M, mal.ecka и duffi им се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Во некои ситуации навистина да не знаеш како да реагираш.

На mal.ecka, happygirl и Annath им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.420
    Допаѓања:
    108.213
    Температурава и мене многу ми мати памет. Моево до последниот пат кога и да кренеше тт беше малаксан, спиеше по цел ден, за никаде, последниов пат тт со стомачен на нога и од игра ги помина. Тогаш не давав ништо за тт, ради повраќањето и проливот да не дораздразниме желудниче.

На mal.ecka и Annath им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Изгледа до вирусот е.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    А не ви е страв да не симнувате кога качуваат над 38? Еве моево поголемово воопшто не може да поднесе од мал е такво и такво остана, главата го боли, малаксан е и морам да реагирам. Башка стравот од грчеви, ај тој е голем но јас имам голем страв од температура а и дежурен педијатар на детско баш кажуваше дека многу родители ги мачат така децата и на крај едвај ги враќаат во форма со инфузии заради дехидрираност.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Ти си го познаваш детето.
    Ете мојот викендот беше со некоја Т до 38. Не дадов ништо. Ама пиеше стално вода, а не е кој пијач ама го тераше на вода.
    Па не се плашев, весел си беше, ќе ставеше по нешто во уста. Кога го заспивав ќе се испотеше и паѓаше сама. Така два дена.

На Lolipop23, TeddyGrey, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И што ако се чека така до 39 и после не паѓа туку оди на горе? На блиски пријатели наши девојчето им доби менингит и во каква содтојба е денес на 30 г не сакам да коментирам. Татко ми го носеше на доктор во друг град и баш поради мн чекање и обидување да се симне т со туширање и алкохол дошло до тоа. Нема зафрканција со висока т. Како што не сум за неоправдано давање под 38, 5, не сум ни да се чека над 39. За се мерата е најдобра. Да се има време да се реагира ако не дај боже ситуацијата ескалира. Па и крај краева зошто толку да се мачи и исцрпува дете.

На happygirl, Sexybaby86, thinkerbell и 5 други им се допаѓа ова.
  11. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Да,јас го знам и знам како реагира.Значи тој ни пие ни јаде и мора да реагирам. Такво е не поднесува темпераура,малаксува и само спие и ако не спуштам наеднаш качува многу. Сепак секој за своето дете најубаво си знае.
    Потполно се согласувам. Дете на другарка доби грчеви од 38тт. Фала боги навреме реагираа и ок е, ама снимаа мозоче испитуваа од страв. Да децата се борци и повеќе трпат но нас е да процениме колку можат да издржат.

На happygirl, Annath и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.584
    Допаѓања:
    140.144
    Не мора да значи дека од висока темпертура ќе има грчеви. И од нагло симнување може да има.
    Освен тоа битна е и фамислијарната анамнеза.
    Постаршно е ако има грчеви без последица на температура.
    Како и да е, мора после такви грчеви да се испита мозокот, да се види дали се епи напади и да се превенира.

Во семејство имавме грчеви од слабокрвност. Од сешто може да бидат. Па на испитувања 2 пати годишно иако ги снема и на 7 и 14 години пак.
    Само Господ да ни чува деца, оти не знаеме кој каков ген си носи, некои сме посилни, некои сме послаби :(

На happygirl, mal.ecka, TeddyGrey и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Гледам за тт зборите. Јас кога сум имала 6 месеци сме биле 1 недела во болница поради грчеви.
    Затоа сега гледам тт 38,5 одма чепче, не се мислам воопшто. Одма смирува, заспива, поти, се лади. Ново дете.

На Milaаа991 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Ајде ХЕЛП.... На гости веќе 5 дена ми беше детенце од 4 г. кое сабајле се разбуди со варичела. Моето бебе е 48 дена и сум цела во страв да не префатило и тоа. Некој совет, искуства?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Ако имаш прележано и го доиш, најверојатно нема да префати. Нема што да направиш ако бебето било во контакт со детето, пошто претходниве денови било заразно, и уште ќе биде, додека не избијат брунките и целосно не се исушат. Следи ситуација, за две недели ќе видиш дали префатило бебето.

16. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Да јас ги имам прележано и го дојам... Ептен е многу малечко ми е страв да не се искомплицира нешто ама што е тука е. За две недели ќе знам ;(

17. Xana1318

Xana1318 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2019
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    98
    Majki mi treba pomos
    Da mi kazete sto da mu davam na moeto bebence ima 9 meseci i e so zaslabena krvna slika ima terapija so LEGOFER
    I C vitamin prima vekje 2-3. Nedeli ama pak e slaba krvta?

18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    119.108
    Maltofer капки од Бугарија

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.420
    Допаѓања:
    108.213
    На истата возраст внучето од јатрва ми фати од братчето иако од избивање веднаш ги одвоија. Исто доено и мајката има прележано. Ама поминаа добро, едино што му останаа ожиљчиња кои верувам ќе ги снема бидејќи е мало и ќе се измазни кожичето. Нит тт качи, нит се чешаше бидејќи беше мало и не разбира ништо, ниту пак нервозно беше, само на цице и немаш гајле.

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Ти благодарам, многу ми значеше ова искуство.