Добар е, два дена само имаше тт, после почна да му се слева секрет и да поткашлува од него. По кс и урина се виде дека не е дехидриран, ама многу цицаше па ваљда затоа. Туку Виранто форте колку долго се пие? Се додека има симптоми на настинка или и некој ден плус?
Мајки едното бебе од сабајле ми беше кенкав, од горе му излегуваат 4 заби, многу тешко му пробиваат. Ми изгледаше топол мерев температура, 36.7. Дојде маж од работа и он му измери исто 36.7. Не сакаше да спие од сбајле, после малку заспа и кога се разбуди топол беше му измерив 37.5, по кратко татко му мереше 38.2. Се испаничив дека прв пат ми крева температура, дадов далерон, после мерев околу 37.5, 37.7 му држеше, па намали сега 36.5. Зборот ми е дали е можно да е од забите зашо вака нема растрчено носе, не кашла, нормално си ручаше денес, цела каша си изеде без проблем, најчесто со молење ми јаде.
Да таа ниска тт можно е да е од заби. Но те молам не давај сируп на таа тт. Сируп треба да даваме на тт над 38.5. Дозволено е и на 38 доколку детето е омалаксано и тешко ја поднесува. Без сируп можеш да му помогнеш да ја симне тт со расоблекување, проветрување, туширање со млака вода(без глава).
Majki ja nosevme malata na doktor(inaku za 2 dena polni 3 meseci)bidejki ni kaci temperatura od vcera..Proverivme krvna slika,hemoglobin 99 crp 44.A eritrocitite i se 3.40 poniski od vrednostite 4-6...Maticnata kaza deka ne bile dobri tie eritrociti i ke treba da ja povtorime krvnata slika utre.Ocigledno e deka e anemicna ama eritrocitite????
Леле душиче… не знам за мачкање ама обавезно после бањање да му го бришеш вратчето да не му е мокро, како и сите останати витки, за да не се направи друг пат пак.. не сум имала искуство ама од што сум читала ставале бебешка пудра… не знам дали судокрем тука би можело, нека споделат другите..
Ептен омалаксан ми стана и качуваше до 38.5. Го носев сабајле на матичен, крвна слика добра, мирни леукоцити, негативно црп, малку покачени лимфоцити. Цел ден е кинкав и температурата варира. Прво разболување е ова и сум како спобудалена, секој совет е добредојден.
Нека го види доктор, најдобро. И мојата дека имаше рефлукс често беше влажна на вратот, а и самата желудочна киселина ја иритира кожата. Ни рекоа обавезно да се суши убаво и со цинк оксид ја мачкав превентивно.
Те разбирам. Се сеќавам колку бев во паники кога првиот пат ми се разболе првото дете(на 11 месеци). Не мрсна крема. Ти пиша и погоре членката,да се брише после миење убаво да биде суво. Можеш бебешка пудра или судокрем. Сум ставала од двете(уште му ставам) и помагаат.
Женски помош, Бебе малку топло ми се виде. Мерам ректално 37.7. Ја избањав сега малку и давам да пие. Два ипол месеци е. Дома немам никаков парацетамол или било што за бебе. Да одам на итна или да следам ситуација? Утре сабајле секако ја носам на лекар. Да дополнам..она има апетит и до сега беше весела. Нормално секоја вечер станува кенкава пред спиење, така да не знам сега дали поради тоа станува кенкава или не и е добро.
Ако можиш земи си парацетамол за секој случај, доколку крени над 38.5 да и дадеш. Па утре носи ја да ја прегледаат. Со лесно
Ректално покажува 0.5 повеќе од нормално. Температура од 37.2 е нормална. Ако ти е мисла следи дали ќе качува повеќе, но сепак мислам дека немаш простор за загриженост.
Ректално ми рекоа на педијатар да мерам и дека до 37,5 е во ред. Над тоа веќе е лесно покачена. Сега ѓерев се симнала на 37,3. Нормално ќе ја следам цела ноќ и утре од сабаје право на лекар, доколку поминеме во ред ноќва.
Стварно, зар е можно и тоа? Бевме со кола, беше во макси козито, по пат се налути нормално, пошто веќе саат ипол беше во него. Се вративме и беше време за бањање. Предходно и ја пуштив песната за бањање и делуваше ок, се смееше, се радува едноставно пред бањање, и дури игра на некој нејзин начин. И кога ја расоблеков, некако топла ми се виде, не бев сигурна дали јас сум преладна или она е топла, па мерев три пати. Секој пат беше 37,7. За време на бањање се радуваше и си уживаше во коритцето. После си изеде колку што си јаде секоја вечер. Не знам, на 100 ума сум, сега заспа, ама на чело ми стои ок. Ќе мерам пак после да видам.
Секако дека може особено штом е 2 ипол месеци. Внимавај на тоа, можеш да ја прегрееш. Подобро расоблечена отколку наоблечена, посебно кога седи во седиште немој во јакна или скафандер во зима.
Бебе е цел ден со тт му давам блок макс над 38.5 ама ќе спушти до 38 и така му седи саат време после тоа нагло крева до 39.2 максимум. Разладив со медицински алкохол не му се симна денес во Козле му препишаа Амоксиклав ама ни рекоа уште 48 часа максимум ќе има тт додека да почне да дејствува атб.. Во меѓувреме можам наизменично да давам блок макс и парацетамол? Многу ми е жален само плаче денес еднаш јадеше како што треба другото повеќе течности нудам чајче,водичка,електролити(ама и тоа со сила со врискање не сака ништо)..