Големиот изгоре, 40° крева, само ноќе, преку ден нема. Секое различно. Нека ги одмине и двајцата и сите дечиња
Да, ама коа реков двајцата, мислев како бебиња. и големиот фати ко бебе на 3м и ова малово сега. Зезнато кај бебињата е што не дава симптоми, почнува да шкрипи одеднаш. Со големиот тогаш 2019 завршив во Козле. Сега малово одма почнав да го инхалирам и добро пројде.
Пушти и една слика на матичната. И моево еднаш имаше страшно црвенило, исто што викаш како опекотини и се прошири и накај препоните. Ми рече да мачкам со афлодерм и миробакт, за 2 дена чисто беше. Во меѓувреме пробај со канестен.
Пишав поназад значи за рани на газе и осип и црвенило само Флогоцид, ама ништо др не помага како него, се пробав и со првото и со второво, значи само едно мачкање и толку поминува, мачкав судокрем и маст за потпарено и џинџира имам, еозин течност, ама се тоа џабе.
Маст за потпарено во еурофарм со првото тоа само помагаше. Може да е од храна, кај нас од портокал му се правеше.
Се сомневам на празот, а како за беља го бендиса ептен, цела чинија мавна. Педијатарот па не ми одговара... денес му се како потпоминати, уште ептен малку има.
A dali moze da mi kazete koi ispituvanja gi pravite za da doznaete dali se raboti za rsv,influenca ili nesto drugo?Kaj nas maticnata samo kazuva dali e virusno ili bakterisko no ne sekogas e vo pravo i cesto na kraj zavrsuvame pak so antibiotik bez da znam sto lecime.
Така е најчесто бидејќи од вирусно често преминува во бактериски, значи паѓа имунитет и закачува и бактерија и антибиотик на крај, кај моето така се има случено.
Мајки ве молам кажувајте на 3,5 месечно бебе температура како симнувате? Се вративме од систина, даден е сируп, електролити и чај покрај доње. Таму прими чепче бидејќи беше температурата 38,6. Сега заспа, го проаѓам со ладни облоги и го истуширав.
Раслечи го по боди ако нема спуштено, после 4 часа смееш да даваш пак чепче/сируп, што ти кажаа таму на колку часа? Тоа е тоа со тт само следи, нон стоп да се мери. Форсирај доење, нуди го почесто, побрзо, не е страшна не е многу висока, да не крева повеќе. Додека се лани стапала и дланки креваат, кога ќе се стоплат не повеќе. Со помин.
Правевме аври панел за испитување на вируси, земаат брис од нос и грло на микробиологија. Сигурно и по приватните лабаратории го работат. Парацетамол ако има температура над 38.5, дотогаш туширање на тело без главче, расслечено бебе, чорапчиња натопени со оцет ако ноџињата се топли, натопена вата со разреден алкохол со вода 50:50 ставена под пазуви, хидрирање-ако е на доење што повеќе нуди му да цица. Ако ти качува високо или Парацетамолот не делува, мислам дека на 3.5 месеци веќе можеш блокмакс да даваш (консултирај педијатар).
Еве одговор од нашат матична на прашањето, ја прашував за моето бебе на 3.5м и 8 кила -- Ako bebeto kreni temperatura nad 38,5 togas moze da davate Paracetamol/Daleron sirupce po 4ml na 6-8h ili Efferalgan so mericata sto ja ima sirupceto vo nea. Temperaturata treba da vi se simnuva barem 1 stepen i taka da ve drzi 4-5 casa. Ako ne vi se simnuva ni 1 stepen ili vi se kacuva povtorno na pokratok interval od 5 casa, togas moze da i dadete sirupce blokmaks 3ml. Vo sekoj slucaj prv izbor Paracetamol/Daleron. Ako vi se pojavi nekoja kaslica, suva nadraznitelna i bebeto ne e mirno, ne moze da spie, odbiva da cica, togas ke se javite na lekar.
Девојки ми треба совет, дали да се наткревам да одам на ургентно или не. Бебуш има вирус, влажна кашлица, секрет, имаше и температура два дена. Последен преглед од доктор вчера, нема ништо на плуќа, грлото не е црвено. Денес е супер, нема температура, весел, активен, ама многу ми крчи со плуќата кога дише. Дали е некој секрет или е спуштено на плуќа? Дали може да се спушти на плуќа без ниеден друг симптом? Не знам дали да одам на доктор сега. Ако одам ќе заглавам во чекална уште добри 3-4 часа со многу поболни деца, веројатноста да закачиме нешто ново е 100%. Не знам што да правам.
Ај чукни го малку по грбчето или ако имаш инхалатор инхалирај го само со физиолошки, може ќе искашла нешто. Ако е само секрет би требало да се губи хрчењето. Вака како што опишуваш јас би го следела, можно е да има спуштено.
Цел ден го чукам, тој кашла и тоа влажно ама после тоа си продолжува со истиот звук. Зарем е можно да се спушти на плуќа без ниеден друг симптом?
Можно е ама за брзо се појавуваат симптоми, мислам дека ќе препознаеш. Би требало да кашла, да дише ‘кратко’, хрчи или свири. Што знам вака да не те плашам, може е само шлајм ама ако нешто ти е сомнително носи го.
Место не ме додржа и заминавме на ургентно кај 2 вечерта. Доктор видовме дури во 6 изутринава Ама да, спуштено е на плуќа. Направивме инхалации, вечер уште една, па ќе видиме. Многу ми е чудно, освен хрчењето не јави ни еден друг симптом, ама многу се осеќаше, дури и на гради кога ќе му ја ставев раката се чувствуваше.