Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    12.686
    Претпоставував и сакав да ти пишам ама и јас дежурав со малото цела ноќ, качи температура again и заборавив. Добро барем сте фатиле порано, ќе се среди со инхалации.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.105
    Допаѓања:
    24.396
    Со помин, ќе му се исчисти одма од инхалациите, што му дадоа? Вие сте странство така? Многу часа сте чекале :(

3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.737
    Допаѓања:
    5.509
    Со помин нека е и кај вас, да се среди побрзо.

Немаше наод за антибиотик, црп беше мирно, нема температура, па докторот рече да пробаме два дена инхалации само со физиолошки, па ќе следиме состојба.
    Да, многу се чека, затоа и се мислев дали да одиме или не. Ама со дете под една година секогаш имаш предност, воглавном сестра за тријажа го прегледа после 30 мин, немаше температура, дишењето беше нормално, немаше ретракции, весел беше, па според тоа и не бевме приоритетни за брз преглед од доктор. Ама битно после 30 мин влеговме во посебна соба за преглед и таму останавме до крај, пошо чекалната беше преполна со болни дечиња, од тоа ми е најмногу страв, да не закачи уште нешто од таму.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    1.877
    Девојки веќе две недели сме болни,со мрсули ова и е втор антибиотик,поткашлуваше ама вечерва ептен,дали да ја носам на оделение,можно ли е и покрај терапија со антибиотик да спушти на гради?

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    45.380
    Некни бебето почна да фрчи на нос, вчера цел ден така,така, фрчи, не фрчи, ама почна и влажно да кашла и како зарипнато кашлање, како ларингит кога не фаќа нас.
    Ноќта многу лошо ја поминавме, спие ама кога проба да цица, затнат нос к не може, колку што се разбирам нормално дише онака(не забрзано и рамномерно).
    Ставив спреј и физолошки ама не помогна многу, за беља баш у очи викенд и матичната не работи, а кај нас ургентна е што да ти кажам одма ант ќе го шибнат.
    Инхалатор неам ама ќе гледам да најдам денес од дежурна аптека. Температура нема,
    Не знам што да правам, да не спушти на гради за два дена се мислам…/
    ептем ми е страв, прв пат е болен.

6. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    1.877
    Ние сме така две недели и никако да се опоравиме,и кај мене на почеток беше како ларингит да има ама на доктор ми рекоја од носето,тогаш и беше малку црвено грлото и дадоја антибиотик и инхалации со физиолошки,подобрување само во гласот и грлото и беше смирени,носето уште се мачиме,бевме на контрола се е во ред нема на гради а носето и е полно и кашла одвреме навремправевме крвна слика леукоцитите и беа високи и ни дадоја втор антибиотик појак ама не гледам подобрување,дете весело,игра трча,јаде се прави незнам веќе.Утре теба да почнам на работа,како ќе оставам вакво дете незнам.

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    45.380
    Зар за црвено грло антибиотик одма дадоа? Јас не сакам одма ант да му давам, секако прие друг поради друга состојба и сакам минимално што можам да го подложам на антибиотици. Јас колку што знам црвено грло е обично од вирус последица, како и ларингитот и се лечи обично симптоматски. Леле ич не знам, он исто весел, расположен, јаде, само не може да дише убаво кога цица и е нервира и зарипнат е малце, а не кашла многу, денес воопшто не кашлаше.

8. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мислам дека кашла од тоа што му се слева секрет накај грлото од носето.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    1.877
    Највероватно е бактериски,леукоцитите и се високи,највероватно бактерија од градинка,ама касно е за брисеви.

10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.878
    Ќе имсш искуство со тек на време па сама ќе инхалираш одма што чуеш дека хрчи, нема да чекаш лекар. Инаку за спуштено на плуќа, само физиолошки тешко да ви помогне. Знам дека сте надвор и не даваат баш кортико, ама од искуство со децава дур не стаиш пулмикорт за плуќа, не проаѓа. Следи го.
    Има црвено и црвено и гнојно грло. Одма се гледа црвено грло ради бактериска инфекција и мора антибиотик. Син ми има 4г и пиел антибиотик неколку пати само за црвено грло. Многу беља праи нелечена инфекција на грло. И на уши и на крајници, не дај боже и на други органи.
    Инаку и јас имам живеено во UK и сега сум ептен поврзана со нив така што знам како функционира и NHS и како размислуваат за земање антибиотик. Ама исто така знам дека лани имаа над 10 случаи на починати деца од стрептокока А. Таа е главен причинител на гнојно грло. Не е ова за тебе лично туку општо. Не земајте антибиотил за грип, сипаници, коксаки, мононуклеоза итн... кога знаеме дека е вирус. Кај докажана бактериска инфекција мора.

Бебето ако има ептен затнато носе да не можр да цица, прсни оперил детски по еднаш во носето. И ова е препорака од одлични педијатри од Скопје. Подобро капки за нос, него да не цица о и не дише. Штетата е многу помала.. инаку можеш капки со оригано да ставаш, природни се.

Последна измена: 2 јануари 2024
    На Thinkerbell., Lavender13, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    45.380
    Е да, црвено гнојно се лечи со ант, посебно гнојна ангина ако се фати скраја да е.
    И јас не сум против ант ако има потреба, како што се докажало во случајов со крвна слика прво.

Јас ноќеска му го исчистив носот со шприц и со физолошки и ставив сецкан кромид во спалната, другарка ми го кажа ова наводно помагало и стварно цела ноќ си дишеше без проблем и цицаше, сега го слушам уште малце дека фрчи ама за разлика од вчера е супер и не кашла веќе.
    Не знам дали да го носам на доктор, да не прифати нешто друго таму, нема место внатре ич, а надвор истура, втора смена е матичната иам време да се одлучам ама стварно ми изгледа ок он па си викам да не го доразболам…

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.878
    Не го носи ако е подобар. Моево бебе имаше 2 недели мрсули, не го однесов. Вадев мрсули мирно дишеше, инхалација преку 1 ден и добар е. Грип од брат му за чудо не префати.

На lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    45.380
    Сепак го однесов на доктор, црвено грло и не прати крвна слика да направиме, 5 дена инкалации со кортеир и физолошки. Нема ништо на гради. Сега во аптека ме збунија, докторката пишала 2мл физолошки, 1мл кортико, 2х на ден, ама аптекарката вика нели е тоа многу за бебе, обично 0.5мл се дава сабајле и 0.5 вечер. Аптекарката ми е пријателка и самата е мајка, како ги дозирате вие инхалациите со кортеир?

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.878
    Од колку е кортеир 0.5 или 0.25?

15. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.305
    Допаѓања:
    11.707
    Веројатно е индивидуално и според состојбата. Двапати дневно инхалиравме со 1/4 ампула од 5мл + 1мл физиолошки.

16. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Nie momentalno inhalirame so cortair sabajle i vecer po 1ml so 2,5 fizioloski ama cortair od 0,25. Inace za edna nedela 3 meseci ke pravi

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.878
    Тоа е разликата. Ако е кортеир или пулмикорт од 0.25 се става 1мл. Ако е 0.5 се става 0.50мл.

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.923
    Допаѓања:
    45.380
    IMG_1890.jpeg IMG_1888.jpeg Еве како е дадено и пишано, јас стварно сум збунка:wasntme:

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.569
    Допаѓања:
    108.777
    На KuklickaSk и 1209 им се допаѓа ова.
  20. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на: