Бебето ми е 7 месеци, крена температура. Кога измерив пред пола сат 37.7 имаше. И даваме парацетамол го повраќа. Што може друго да дадам?
Многу е топла. А и јас имав и вчера и денес температура па очекував дека ќе крене. Омалаксана е ама можеби и се спие сега.
Со каков топломер мериш? Обично викаат до 38,5 да не се дава парацетамол, освен ако навистина не е добро детето, омалаксано, летаргично, нерасположено. Раслечи ја за спиење и прати ја температурата во текот на вечерта. Ако се ладни рачињата ќе крева.
Со најобичен измерив. Ја расоблеков, од тие лепенките за температура залепивме. Не и се ладни рачињата. Заспа пред малку ама ќе ја пратам цело врме.
Здрабо мамички, ве молам за помош, од сабајле бебето ми е мн плачливо, 2м и 12 дена е, вчера примавме една вакцина за рота вирус, ја пиеше, но сега кога мењавме пелена користам бабу лов, бекутан 99%вода влажни и судо крем, приметив ваков осип, ве молам за совет како да се повлече и за да го видам пак бебушче среќничко
Миј со вода топла, убаво исуши со тетра ама не да бришеш туку да тапкаш и стави судо крем. Од вакцината е, нормално е.
Здраво мајки, некој со слично искуство дали има. Малото е 3 и пол месеци цел месец затне и носе му фрли, ајде инхалации само и почнаа зелени мрсоли д влечам направивме брис имаше на едното око и ни дадоа цитерал капки, после направивме од нос искочи haemophilus influenzae и гентсмицин маст да ставаме еве веке 4ти ден никакво подобрување нема си фрли цело време како да му е суво, секрет нема веке ставам спреј ништо не излегува чист носот. Други симптоми нема убаво си пие млеко само што фрчи. Матичната не ми е педијатар немаме во нашиот град и не знае што да му даде пишува амоксоклав и панцеф сензитивни ама страв и било да не бил алергичен. Цитерал исто сензитивен не давала за во нос на толку мало бебе дали смеело веќе нерви немам а со маст колку и да му ставам не може толку длабоко да отиде како капки. Некој да ме оправи што да правам.
Оди во друг град кај што има педијатар, или нека се консултира докторката. Немате ли педијатар во болница.
Немаме педијатар, во пензија е и нема друг ке мора во соседниот град иако и таму приватна била, не е битно само да кажат што да правиме
Не знам дали амееш хлорафеникол маст. Гентамицин ампули зошто не ви препишала заедно со физиолошки да правите инхалација?
Хлорофеникол не одговара баш постирав слика од резултатот. Па не знам ништо не се разбира се нервирам колку пати ја да и кажувам неа стрзв и е со мали бебиња не знае што да му даде Дека не е педијатар а не е еднаш во друг град да го носам нели матична му е затоа да знае што да му даде ама... Еве 4 ден ставам маст гентсмицин сабајле и вечер и ништо промена не гледам
Зошто не ? Немам користено до сега ама една колешка ми кажа дека за повраќање му го дава на детето. Он има 2 години.