Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.615
    Допаѓања:
    21.240
    Ќе го земам чим така. Може ли да ми прикачите слика да не го утнам. На обична правосмукалка се прикачува така? Моево нема страв од ништо што бучи, освен од фен. Често пати кога чистам седи во столче, ме гледа и си муабети со правосмукалката. :D

2. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    3.134
    upload_2024-2-9_10-11-53.png
    Еве го, и нас многу работа ни завршува. Пред тоа и ние бевме со фрида. Така повеќе плачеше, со носково е релативно ок.
    Јас мислев само мојава има уплав од фен, ама добро не била единствена :D

На 1209, lipstickmadness и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.615
    Допаѓања:
    21.240
    Фала ти. Парадоксално е тоа што кога беше помал пуштавме бел звук фен и се смируваше. Ама во една прилика пуштив реален фен да се сушам пред него, такво вриштење се деси, страшно беше. А со други апарати што бучат како аспиратор, миксер, правосмукалка и слично, секогаш нешто си збори дур работат. :D

На H.VAGA и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Nisto ne pravis so toj, zemi si nosko ke se preporodite. Ne se plasi jas so shark navigator provosmukalka vlecam nema gajle. Samiot aspirotr si e napraven da vlece kolku treba bezrazlika so kakva pravosmukalka. Sve vadi za sekunda. Moze malku ke se plasi bebe ke place ama ke go stegnes i toa e neka place podobro od inat negoli od bronhit. Vo Oskar farm kaj vlada sto e zgradata go ima a znam i na fb po grupive edna prodavase ana ana mislam bese.

5. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    10.389
    Јас уште немам затоа што не ни требал фала богу, но би купила ако закачи нешто што бара таков третман. Некои деца се посклони да спуштаат на плуќа, други не толку.

Пред месец дена ќерка ми беше страшно затната, многу лошо дишеше, хрчеше, јас како скроз неискусен родител мислев у Козле ќе не прати како тоа изгледаше. Инаку ни температура ни ништо друго освен мрсули и продуктивно кашлање од секретот што се спуштал го грло.

Педијатарката кај што ја носам ќерка ми рече само спиење на закосена перница, редовно чистење нос со физиолошки и тапкање по грб. За инхалации рече нема потреба засега. Два пати ја слушаше на стетоскоп и рече дека нема ништо на плуќа, лошо звучи само поради затнатоста и секретот што се слева. Нејзиниот став беше дека не треба да се плашам од кашлица, тоа е природен механизам на телото да го исфрла секретот. Напротив децата што не се активни кашлачи се посклони на спуштање на плуќа. Секако си зависи и пропратни симптоми и причинители. Инаку ќерка ми се оправи за 4-5 дена, баш како што рече докторката.

Во однос на инхалациите, мислам дека е практично да се има дома, но да се користи по насоки на педијатар. Мое лично мислење е дека некогаш родителите претеруваат со инхалирање на своја рака и вклучување кортико и се по ред. Од муабет со доктори инхалацијата може да влоши состојба и да ја рашири инфекцијата во подолните дишни патишта, што инаку не би се случило без таков третман. На пример при бактерија во нос и слично да се разнесе надолу. Фала богу немам уште искуство со ќерка ми, но за секоја инхалација што би ја правела дома би консултирала лекар.

На LadyD, 1209, Sofi.ja и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.615
    Допаѓања:
    21.240
    Го купив. Го чекам маж ми да дојде од работа па да го испробаме. Се надевам ќе вадиме многу повеќе од тоа до сега, зошто го слушам дека има доста.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Ne go cekaj ne se plasi. Prsni go sprejce i legni go na krevet, so teloto tvoe drzi mu race so ednata raka glavata na strana drzi mu ja so drugata usisavaj. Neka place neka mrda so noze ( so race nema da moze ke go drzis) i ne popustaj dur ne mu izleze se. Od iskustvo ti kazuvam. Mojot place ko da go kolat koga go usisavam ama posle lesno dise. Eve go sedum godini ima i imame problem so nosot da ne bese ovoj nosko neznam kaj ke ni bese krajot.

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.615
    Допаѓања:
    21.240
    Немам проблем со тоа што ќе плаче. Жал ми е ама кога мора мора. Ќе пробам да стане од дремка. :)

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Ajde pa pisi

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.615
    Допаѓања:
    21.240
    Подобро вади каде каде, дури и не плачеше, да се чудиш. Се тегнеше само, ама тоа очекувано. Само не извадивме ништо од едната страна, од таа страна многу слабо вадиме општо.

11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Prsna li sprejce fizioloski? Prsni prvo da gi razvodeni pa vadi. Inaku mozno e da, i kaj mojot od edna strana tesko se vadat, na orl ni kazaa deka ima devijacija i vo taa strana e potesen nosniot kanal pa zatoa.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.615
    Допаѓања:
    21.240
    Физиолошки му ставив, ама не знам колку делува. Докторот ни кажа да го прекинеме спрејот, да не користиме повеќе од 5 дена. Аква Марис користевме инаку.

13. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    1.877
    Девојки нешто ме има каснато ,сабајле ме чешаше ама бев на работа и невидов се чешав сега гледам како отечено е,дали ме има каснато нешто незнам,прашање ми е ако ме има каснато дали може на малта да и биде,по што ја дојам?

Прикачени фајлови:

14. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Ништо нема да и биде на малата, ама ти земи си некое апче за алергија

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    1.021
    Здраво да ми кажете како да му го излечам ова од сабајле колку и да го бришам пак му солзи и му се прави како жолтко како да му помогнам?

Прикачени фајлови:

16. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.639
    Допаѓања:
    10.253
    Ништо не му е, со превриена водичка и газа чисти му го, претпоставувам дека е мн мало бебе.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    1.021
    Da 20dena

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    40.507
    Чисти со физиолошки и стерилна газа, од надвор кон внатре и обавезно консултирај педијатар да не треба тобрекс да се става.

19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.639
    Допаѓања:
    10.253
    Прашај и педијатар, може ќе ти даде торбекс да ставаш, ама секако не е ништо страшно, освен вода или физиолошки, ништо на своја рака друго.

20. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    1.021
    Фала ти баш ми врати педијатар капки тобрех да ставам

На Ano и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.