Не мораш одма капки. Прво со стерилна газа и физиолошки од надвор кон внатре масирај и нежни кружни движења напред на почетокот од окцето. Затнато каналче е. Ако ова не помага, секако капки.
Никако мајчино млеко во очи. Ако има бактерија, само ќе ја нахраниш со шекерот од млекото да се размножи.
Мајчино млеко не е лек за се. Јас месец и пол и чиств само со физиолошки и стерилна газа и си се среди. Најбитно е да чистиш од надворешниот дел на окото према внатре и таму го масираш малце местото.
И на моето се правеше вака од затнато каналче само со вриена вода и газичка чистев помина за 4 денови, мене педијатарот кога го виде ми рече можеш со твое млеко да чистиш ама немаше потреба зошто се среди брзо само со вода
Истите совети ги добив и тука, чистење со физиолошки, шмукање секрет ( но не претерано ), спиење под агол и тапкање. Во Мк докторката со извинение ама ме направи подолу од лајно, и мене и овие насоки, како така се лечеле мали деца, дали вредел ризикот за толку мало бебе на кое состојбата му се менувала од час во час, што било тоа спиење на накосена перница...абе хаос. Додека чекав во чекалната сите пациенти излегоа со рецепта за антибиотик. Уште невлезени знаев што не чека ама ајде. За инхалаторот муабетот ми беше дека не знам колку е правилно да се администрира терапија со кортико во домашни услови, дури и по препорака од доктор. За инхалација со физиолошки, па истот ефект го има и пример пареа од топла вода во бања.
Од инхалаторот е ладна пареата што излага додека во бања и до гушење ти доаѓа исто како главата врз врело тенџере да си ја ставил. Со кортико инхалација ептен ако не може да дише иначе нема потреба искрено сепак е кортико... додека со физиолошки нема некоја штета.
Да знаеш колку пати сум игнорирал даден антибиотик и на крај поминува и без тоа. За малку црвено грло и супер крвна слика, дава антибиотик. Аха сигурно дека ќе дадам...
За жал, се претерува со инхалации, посебно со кортико, децата ќе имаат последици понатаму. Ама пошто живееме во срање држава со екстра загаден воздух децата од раѓање развиваат алергии и опструкции. Кај нас инхалатор може да си купиш слободно во аптека, за жал, до тоа дереџе дојдовме. Па и сите онака си инхалираат со физиолошки штом се затнат, а ризикот од ширење на бактерија надолу никој не го спомнува. За антибиотици е приказна за себе. Затоа дел од нив, да не речам скоро сите немаат ефективност ни ефикасност.
Штета што доктор не може да пресече и да дијагностицира па дава антибиотик за секој случај. За секој случај антибиотик така знам и јас, не ми треба лекар онда ако не знае да разликува кога треба да се лечиме со чист воздух, кога со конкретна терапија. За инхалатор и кортико во домашни услови немам проблем ако одам по препорака и дозирање на лекар. Кортикото како и антибиотикот не треба да се дава на своја рака и по слободна проценка на пациент.
Супер размислување имаш, но замисли доаѓа викенд и ти немаш антибиотик не ти дава за секој случај и треба да одиш во Козле или клиника и фаќаш уште 2 вируси.
Ако нешто така драматично се смени за викенд ќе одам на лекар. Кога е болно детето може да фати попатно свашта кога го носиш на лекар или во лабораторија, ама тоа не значи дека нема да носам. Крајната линија е дека јас не сум доктор и не сметам дека треба да пресечам околу давање терапија. Ни самата никогаш не сум пиела антибиотик без да ми препишат, немам дома кутивче за секој случај, па искрено што не правам за себе нема ни на детето. Еве баш пишав во некоја тема деновиве дека прв пат кога се затна ќерка ми јас мислев дека има пневмонија. Среќа доктор ја слушна па кажа дека е само обилен секрет поради што така страшно хрчи и затнатост. Хипотетички да испаничев и да имав дома резерва антибиптик или инхалатор ќе администрирав терапија што не била потребна.
Точно дека може да фати било што и кај матичен. Но сепак повеќе е веројатноста дека би фатило каде што се веќе да не кажам со потешки состојби. Муабетот ми беше подобро да имаш опција да дадеш нешто дома одколку воопшто ништо да немаш да го бунеш детето кај извор на зарази. Во козле и клиника не се оди само за поткашлување или дека имало 3 течни столици.
А ако дадеш антибиотик кој не ја покрива конкретната бактерија? Па состојбата во меѓувреме се влошува, правиш брис кој не е релевантен и се наоѓаш во навистина тешка ситуација од играње доктори по дома. Или па ако дадеш антибиотик а се работи за вирус. На долг рок ова се многу лоши избори, ама секој со своето.
Секако ако веќе доктор препишува антибиотик сигурно нема да го даде зошто детето 3 пати кивнало, сигурно е кажано ако качи температура или нешто на што треба да обрнеш внимание тогаш да го дадеш ако не на контрола одиш.
Точно, инхалациите се со ладна пареа. Со физиолошки не се штетни да се прават и повеќе од 2 пати..колку што има потреба детето.. Пред да купиме инхалатор, ни рекоа докторите ако има јака опструкција прва помош е ладниот воздух. Никако топол! Ми рекоа ќе влезеш во бањата, ќе затвориш се и ќе ја испрскаш целата бања со туш со ладна вода од горе надолу по плочките и кога ќе се створи ладна пареа ќе го внесеш бебето внатре. Или ако е ладно надвор ноќе (пошто ноќе му се случуваа тие опструкции) завиткано во ќебе и надвор да диши...