1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.247
    Допаѓања:
    27.878
    Gin
    Gingira крема пробајте.

2. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Бебе 11+ има ларингит, спие моментално но се буди и се мачи од ларингитот. Тие што знаат, знаат каков звук испушта.
    Прашањето ми е освен ладење на соба која што е 23 степени и никако да падне температурата што смеам друго? Големата кога имаше дававме за алергија нешто. Имам летизен но пишува дозирање за од 2+. Значи за бебе не смеам.

3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.893
    Допаѓања:
    12.740
    Смееш само доктор треба да дозира. Јас мислам давав 2х1мл. И инхалирај со физиолошки. Терапија не ви дадоа никаква?

4. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Денес бевме на редовен преглед за здрави деца, немаше ништо тогаш, супер си беше. Пред спиење го фати.
    Го инхалирав со физиолошки. За каква терапија мислиш? На големата не и даваа терапија освен ако немаше и други симптоми, температура, кашлица..

Да почекам до утре за летизен или ако гледам се влошува да дадам 1 мл на своја рака, ќе згрешам ли?

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.893
    Допаѓања:
    12.740
    Па мојот има напади, не може да се смири од кашлање додека не го инхалирам и секогаш ноќе се случува. Во такви случаи и кортико примал, сируп за алергија обавезно.

На mal.ecka и Nala37 им се допаѓа ова.
  6. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Леле душа :(
    Многу помага ладен воздух. Сигурно знаеш. Тогаш големата ја мотавме во ќебиња и со мм спиеше на тераса 1-2 часа кога фаќаше поголема криза. Потоа спиевме со отворен прозор среде зима. Се смируваше.. ама напад таков како што опишуваш немала.
    Сега со загаденоста не ми се вади надвор.
    Не знам што да очекувам од бебе, прв пат го фаќа. Ако се влоши многу подобро да одам на дежурен.
    Ти благодарам многу. Ви посакувам никогаш да не ви се повтори.

На Cosmic Girl и Skyler им се допаѓа ова.
  7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    40.506
    Добар е воздухов денес дека дуваше, ако не отворен прозор бар проветрувај почесто. Инаку тоа е лекот си знаеш и инхалација, ако не се смирувај козле носи.
    А за сируп за алергија и нас ни даваат за големиот.
    За малово со вкусови откако почна постојано имам сируп за алергија дома, ама никогаш не ми текнало да видам за дозирање за бебе (facepalm). Среќа не ми притребал.

Сега баш просрчав, освен аериус сите вика над две години ( зиртек, рупафин, лоратадин). Не е лошо и јас да препрашам за секој случај.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.247
    Допаѓања:
    27.878
    Смееш да дадеш сируп ако сд сомневаш во алергија, ама не летизен. Мене за бебе 4м ми рекоа(и тоа Баџакова што е врвен алерголог) 1.5мл аериус или 3 капки зиртек (тој од грција го земам).

@Ano лоратадин, летизен се стара генерација антихиатаминици, не се препорачуваат за деца зошто прават поспаност. Зиртек не знам кај нас каков има, ама малото шише со капки можеш да даваш
    Рупафин е најнова генерацоја, ама не е докажано како делува кај мали деца и се избегнува

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.893
    Допаѓања:
    12.740
    @KuklickaSk Само поради тоа не се препорачуваат тие? Зашто докторката секогаш ми вика што имаш, тоа. До душа јас летизен само еднаш му дадов, обично аериус имам дома.
    Зборот ми беше ако дојде до не дај боже ситуација, ништо нема да се случи од летизен.

@Nala37 Знам за ладниот воздух само што проблемот е што он веќе е поголем, многу паничи и само вика инхалација, инхалација, свесен е што му помага. И одма инхалирам, се смирува и продолжува да спие. Како ларингит што знае да извади од памет мислам само воспаление на уво е исто толку стресно.

На Cosmic Girl, Nala37 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    За не дај боже нормално дека што имаш ќе дадеш во момент. Ако не дај боже дојде до наеднаш гушење само урбазон помага. Ама се надевам дека не би дошле до тој степен.

На Nala37 и Skyler им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.000
    Отворен прозор, 23 степени е многу топло за таа мака, гуши. Или на фрижидер држи го.

12. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.258
    Допаѓања:
    4.924
    Јас давав алвотадин и цетирзин, мислам по 2 мл по препорака од педијатар, првпат ларингит фати на 5 месеци и лежевме во болница тогаш давав алвотадин, рекоа може и лоратидин ама јас се побунив дека е над 2 год па го сменија.

13. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    @Ano @KuklickaSk
    Добро ни помина ноќта. Се будеше често и кога ќе заплачеше испушташе звук, 1-2 пати искашла како шлајм. Па си продолжи да спие. Сабајле беше како подсмирен, весел и си изел појадок без проблем.
    Иначе проветрував често. Пуштив и навлажнувач си помислив дека може ќе потпомогне.
    За сирупиве искрено не знам многу, но ви благодарам на сите за препораките.
    Јас секогаш имам сируп дома за алергија, за температура. Тој ми се најде во моментот но ќе го сменам уште денес.
    Ќе се слушнам денес со матичниот ќе видам и тој што ќе каже.
    @Skyler стварно знае да извади од памет. Го инхалираме и ние. Кај големата како порасна се изгуби ларингитот, посакувам што поскоро и кај вас да помине.
    @AngelOfArh Знам дека е топло но таа температура е без греење, не се лади станот никако. Отварав прозор често, страв ми е цела ноќ да спиеме со отворен прозор, ќе се запоти, се открива па да не направиме поголема беља. Знам и за фрижидерот и тоа беше опција ако се влоши.
    Постот искочи каша попара, ненаспаноста си го прави своето.

На Cosmic Girl, Ano, AngelOfArh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.247
    Допаѓања:
    27.878
    Не, ништо нема да биде и од тие сирупи, ама овие се понова генерација со помалку нус појави

На Ano, Nala37 и Skyler им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.120
    Допаѓања:
    24.425
    Мами да прашам денес бебко има проливче, вака добар е се друго, нема тт, цица, банана му дадов, 6 месеци е, дали може линекс прашоче да му дадам бар пола?

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако не се пречести столиците немаш потреба, бананата ќе си ја заврши работата :)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.417
    Koga sme kaj sirupi. Zirtek kade ima? Mi rekoa ne se proizveduva veke

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.247
    Допаѓања:
    27.878
    Грција

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.120
    Допаѓања:
    24.425
    Цел ден 5, 6 пати ама по малку е, иначе е вода баш. Ама па цица вака не е омалаксан

20. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.417
    Bas Zirtek onoj vo plavo bela kutija sto go imase kaj nas? Zosto od Bugarija mi donesoa edni kako kapki Zirtek vo zelena kutija ama ko da ne e toa toa...