Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

За моето бебе знам дека не е нормално дека е големо. Инаку како што пишува погоре членката, за бебе пример од 3 месеци е нормално и нема место за паника.
    Друго, моето не дека не кака туку има тврда столица, што исто не е во ред.

Прво ќе пробам со храната, па ако не функционира за ден, два, ќе морам сируп.

Sofi.ja and Mother of 2boys like this.
  2. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Mojata eden period ne bese izlezena 6 dena, Paskalov sam mi dade cepce da i stavam i rece pet dena ako nema cepce. Sreka otkriv na vreme deka probiotikot sto i go davav bese problem i go prekinav.

3. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Probaj so hrana. Sliva, kajsija koga voveduvase ko pomalo kako bese stolicata? Banana ako jade nemoj da davas taa stvara zapek, isto pazi i so drugi namirnici sto stvaraat zapek. Voda mnogu da pie i sok od sliva.

4. Inna.v

Inna.v Истакнат член

Мајки хелп!!!
    Бебе од 4 ипол месеци 3 пат е со бронхит и на инфузии со урбазон, лендацин и аминофилин.. На педијатрија добив одговор такво си е детето.. каде да тражам чаре секој совет ми е добредојден..
    П.с една докторка ми кажа дека е можно да ствара бронхит ако цица лежејќи( моето само така сака а не повраќа никогаш)

5. Misskirova

Misskirova Популарен член

Мајка ,Козле сте биле ?
    Искрено незнам ,ама нели се они баш стручни од оваа област ?

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Барајте пулмолог. Манчевска во Букуреш со упат, оливер зафировски во Козле, Искра во ремедика приватно или Обочки во Систина.
    И да е 'такво бебето' треба да се превнира, може има алергии кои прават опструкции, може аспирира млеко чим цица со лежење, па прави наод. Не го оставајте така посебно ако немате вирусна позадина за сите бронхити.

H.VAGA likes this.
  7. Inna.v

Inna.v Истакнат член

Со првото дете беше исто одевме во козле кај Оливер Зафировски испадна од алергија, но за бебето ми велат дека е мало за алерготестови

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Мало е за точна дијагноза, ама треба да најдат што ги предизвикува опструкциите. Не се откажувај, барај им да најдат од што е, ако можете пак до Оливер да стигнете.

Inna.v and Mumoftwo30 like this.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

На секое зошто има затоа, не е дека немаат одговор па затоа викаат така.
    Не може да споредуваш развиен дигестивен систем на возрасен човек со оној на бебе, дигестивниот систем на бебето продолжува да се развива во првите месеци од живот, рангот на нормално е многу широк. Син ми какаше 8 пати на ден додека беше само на доење, ова е друг екстрем кој исто така се смета за нормален.

Чепчиња, топломери и не знам што се не никако. Ова дури и треба да стои некаде на почеток на темава, секое второ прашање е ова.

10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

I tuka ke pisam. Mi treba nekoj dobar lekar za refluks kaj bebe, ama stvarno dobar dijagnosticar zosto se vleceme so meseci so toj problem i veke ni pravi problemi. Nekoja preporaka, moze privatno drzavno nema vrska samo da e dobar?

11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

@KuklickaSk znam deka ti imase iskustvo so Natasa Cuckova za refluksot, kako si zadovolna? Zakazav pa me interesira.

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Одлична е. Со еден преглед и нејзините совети се среди бебето и повраќањето беше минимално до 6 месеци. Сега има скоро 8м и ептен, ептен ретко бљуцнува.

Ама буквално се што кажа следев максимално. Жената се посветила на тоа, се доедуцира за рефлукс постојано. Јас кога и реков на преглед 'ама не знаете колку повраќа', ми рече само, да знам, се измачив со моето дете затоа на ова сум посветена.

Mother of 2boys and TheSecret like this.
  13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Bas mi e milo sto vi pomognala. Se nadevam i nas.

14. Inna.v

Inna.v Истакнат член

Бевме во козле,ми кажаа дека од рефлукс додека леже\спие може да му отиде млекце во дишникот и тоа стварало бронхит.. еве веќе два дена кога цица го држам исправено до пола час не ждригнува само кога ќе го легнам тогаш поврати.. што ќе се прави не знам веќе ниту раце имам ниту сон

KuklickaSk likes this.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ќе го надмине после 6 месеци рефлуксот

16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Едниот близнак пиеше ар формула поради истиот проблем. Е сега бие бевме на комбинирана исхрана, доење плус ад и препораката ни беше прво цицање после ар формула да го згусне млекото да не може да го аспирира. Во случај на екслузивно доење постојат згуснувачи што се даваат после цицање, ама мислам ги нема во мк. Ние бевме на второ мислење кај Грујовска во рес хумана, сосема различни препораки ни даде од козле ама сепак е гастролог педијатар, можеби ќе ви даде некои насоки.

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Има сируп ваков за згуснување во Мкд, се дава пред цицање. Algoral infant се вика сирупот.

le.soleil likes this.
  18. malecko5

malecko5 Популарен член

Дали сте имале некаква реакција после примена рота вакцина прва доза? Откако ја прими вечерта гледам почна да шмрка со носето како затната и од денес е повеќе затната поткашлува кива и исфрла мрсулчиња. Понеделник ќе ја носам на лекар. Дали е можно реакција од вакцината или пак настинала? Претежно е дома, ретко ја вадам надвор поради времево променливо.

19. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Од рота обично реакции се често какање, поводена миризлива кака, повраќање, ова ми личи на настинка од паднат имунитет повеќе.

Sofi.ja and malecko5 like this.
  20. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Mozno e. Od rota se povraka i se istaknuva mnogu poveke refluksot. Moeto nekogas radi refluksot i se polni nosot od sto i se vraka mlekoto nagore, nemora da povraka. A moze i da e nastinato ili viroza nekoja sepak e padnat imunitet od vak.

malecko5 likes this.