Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Како нова мајка што детето и почна во градинка имам едно прашање.
    Од минатиот петок болна, уште има мрсули и се закашлува особено навечер. Значи веќе една недела.
    Дали се смета веќе за оздравена и можам да ја пуштам во понеделник во градинка?
    Вака си е весела, енергична и насмеана.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Да знаеш дека речиси постојано пола група е со мрсули и кашлици. Ако е свежа, енергична, без температура, јаде нормално, слободно праќај.
    Ќерка ми иде во градинка веќе 3 години, цело лето беше во Струга со баба и, минатата недела почна пак во градинка, до средата веќе имаше мрсули. И го перам носот, и си тера. Таман работа ако за малку мрсули остане дома, никогаш нема да оди повеќе од 3 дена.

3. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Majki , dali nekoja ima slusnato za slednovo
    Bebe go nosev radi povrakanjeto so remedika i istoto mi go kazaa bil prejaden ili od racete sto gi butka vo usta.
    Mene me zagrizuva slednovo
    Ispod gradata na 5 cm ima edno kao malo vdlabnatince od raganje uste e sea doktorkata spomna za nekoja akcesorna bradavka i nekakva povrzanost so urinaren sistem.
    Isto na slusalki slusna nekoj sum na srce sto prethodno ne bil dijagnosticiran ni pri raganje ni nikade.
    Bebe ima 9 m.
    Zasto ja sum so srceva mana malku ne mi e verno duri sea da se dijagnosticira sum vie sto mislite .
    Mojata sostojba ne e nasledna a problemot mi bil otkrien uste pri ispis od bolnica koga sum se rodila

4. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Јас ќе ти кажам слично искуство на моја пријателка. Тоа отворче се затварало при првиот плач кога се раѓа бебето. Неа после некое време за малото и рекле дека е отворено и дека има шум на срце па да се направи контрола за 6месеци да се види дали е затворено повлечено. Измеѓу на 5 педијатри биле за настинки,контроли итн исто ниеден не го чул. За на крај нејзина другарка што бебето вистина го имала тоа и рекла дека тоа се слушало при дишење и без слушалки. Сакам да кажам, тешко да промакне на раѓање па и сите следни контроли. Ако сите доктори велат дека го прејадуваш, не си прај јадови да бараш со сила нешто да не е ок со бебо и пробај смени со храната. Ете види уште за шумот кај ве препратиле и не мачи дете по доктори со вируси, сипаници,ковиди и што уште не.

Emilija28 likes this.
  5. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Девојки, со мм бевме настинати, т.е јас сеуште не сум целосно оздравена, син ми фала богу засега нема симптоми и се надевам така и ќе остане. Следна недела треба да прима вакцини, по леукоцити би се видело доколку има нешто? Црп за да се испита треба крв од вена или прст?

6. forumce

forumce Форумски идол

Секое второ дете има физиолошки шум на срце кој се губи понатаму. Не е ништо страшно и затоа не ти кажале ако претходно слушнале педијатрите. Кај малата од раѓање има шум, два пати беше на ехо на срце и се беше во ред. Кај големата дури на 5 год матичната примети шум, ама беше настината и најверојатно тоа беше причината. Бевме на ехо и екг, сѐ испадна во ред

Emilija28 likes this.
  7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

По кс се гледа ако има нешто. ЦРП од прст.

8. Bella.alleB

Мајки син ми качи 38.2. Прво дете ми е и немам баш искуство. Дадов ефералган само што проба ми исповрати два пати во млаз, дали дека е многу благ. Го одбива не сака да го пие. Кој сируп за температура не е толку благ? Го избањав и ставив лепенка. Во кој случај се става чепче? И лепенка на колку време да менувам или може штом се стопли нова? Да знам што да правам, сабајле секако ќе го носам на педијатар.

9. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Пробај со кромид во чорапи или оцет разреден со вода, држи го со помалце облека,туш без мокрење глава...често на града. Кај нас држеше температура 3 дена и магично исчезна. Ќе бара да нана често,успивај го нека се одмори. Чепче велат над 38.6 зошто тие се јаки директни, на 6ч се ставаат. Хидрирај го по малце со лажиче земете на хип електролити што се во шишенце.. не знам колкаво е ама нуди млеко почесто да не дехидрира

DaisyDream and Bella.alleB like this.
  10. Bella.alleB

Фала за советите, иначе е 4 месеци. Го избањавме само надоле и со лепенката се спушти на 36.7 сега за сега.

DaisyDream and Fenix05 like this.
  11. Skyler

Skyler Популарен член

Остави го до 38.5 нека се бори телото само, а штом повраќа тогаш земи си чепчиња по состав парацетамол од 80мг и ќе ставаш кога ќе тргне накај 39. Кога се рацете и нозете ладни ќе го покриеш убаво да се стопли, кога ќе се стопли раскомоти го. Сируп јас го користам само тој плавиот на Алкалоид, од тој симнуваат.

12. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Neznam dali slusnala nesto pogresno zasto imase i nekoe mrsulce pa da ne i prohrcilo toa denes sekako ke go nosam kaj maticen da zakazeme eho
    Kade bevte vie na eho, jas kaj dr. Kacarska odev za mene dodeka me preflija za vozrasni ama sea mi kaza deka e vo penzija

13. sani99

sani99 Популарен член

Далерон ли?

Bella.alleB likes this.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Не сум од Скопје јас. Инаку ако е настинато детето нормално ќе се слуша шумот

Emilija28 likes this.
  15. Skyler

Skyler Популарен член

Ако прашуваш за сирупот Парацетамол пишува на него, плав од Алкалоид.
    За чепчињата ако прашуваш земи далерон, парацетамол, ефералган, се тоа е исто парацетамол се сите.
    И имај дома Блокмакс сируп, се дава после 3 месеци за високи температури и температура што не се спушта од парацетамол.

Fenix05, Bella.alleB and sani99 like this.
  16. Ano

Ano Форумски идол

На клинила Констандина Кузевска Манева ил иако сакаш приватно Иван Милев ќе го бараш (ординира во кардиовита и во жан митрев).

Emilija28 likes this.
  17. Skyler

Skyler Популарен член

Дали вашите новороденчиња кога дишат им се крева стомачето? Знам дека е лош знак кај поголеми деца затоа два дена не можам да спијам, само го анализирам. Вака е добар, јаде, спие, нема никаков симптом за болест само ова со мешето ме загрижува.

sani99 and marrisa like this.
  18. tinkerbell22

tinkerbell22 Истакнат член

Даа, иста беше и мојата јас и на доктор пратив видео ми кажаа дека е сосем нормално .

lackygirl and Skyler like this.
  19. justonequestion

justonequestion Истакнат член

Zdravooo, edna nedela smee na noseto imaaa sitni bruncinja (tocki) velat deka se milia ,pa me interisira za kolku vreme isceznuvaat i dali treba da me zagrizuvaat :)

20. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Моето имаше. Му се изгубија до трет месец мислам. Сега нема ништо. Две години е.