Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Конкретно за во парк мислев. Па ми кажаа неколку другарки да внимавам после вакцина и затоа.

2. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Да внимаваш да не го мешаш со многу деца на затворено, али за надвор немаш никаков проблем слободно прошетајте.

snowwhite.24 likes this.
  3. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Ти благодарам

4. misli_si

misli_si Истакнат член

Здраво мајки,
    На 15 декември и ги дупнавме ушите на ќерка ми 14 месеци е, и се беше во ред но, кога ги ставивме новите пред две недели сега гледам едната и загнојала. Земав да и ја вадам, потече крв и гној, не успеав да ја извадам.
    Што да правиме во ваков случај, кој може да ја извади?

5. merriel0

merriel0 Истакнат член

Извини, ама како така ја остави со загноено менѓувче? Вади одма нека поплаче ќе се стрпиш... Страшно е тоа можеш да се прошири инфекција ...

Или на крај краева прашај педијатар или кај што и ги ставиле менѓушките за инструкции...

Bejb15 likes this.
  6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Над обетката ставај хидроген 3%, ќе испени и ќе се исчисти засушеното, па после полека извади ја и исчисти пак со хидроген. После на дупчето можеш и бивацин да ставиш.

confidential likes this.
  7. misli_si

misli_si Истакнат член

До вечера беше во ред, вчера видов дека едната не се мрда и сакав одма да ја извадам, ама не можеше, многу тешко се откачуваат. Мрда и ја боли и на спиење пробав не дава, обетката е јако стегната, и дека мала не можам со раце. Денес ќе прашам по златарата дали имаат алат, па да смири ќе ја носам,

merriel0 likes this.
  8. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Zdravo druški.
    Mojava beba nikako ne prifakja hrana, ovošje, zelenčuk, odbiva. I toa nešto ako piknam odma se davi i go pluka. Nekolku pati i imam dadeno taka mala količina kako za pola obrok, se ispovrakja so šlajmovi a ne beše nastinata, noseto čisto i mi se nafrla, ne baš nafrla, ama se zacrveni vo liceto. Ništo ne prifakja osven mleko bilo cice bilo ad. Inaku i mlekoto si go povrakja, nekoj pat vo mlazovi, nekoj pat kako bljuckynje. Probav i kašičkata vo šišence da i ja dadam kolku da proba vkus, ama jok. Plački, urlanje. 5 m i 3 nedeli e.
    Povekje pedijtri mi kažaa mora obrok, mleko vekje ne e dovolno. Inače so kg e ok. Što da pravam????
    I na gastro da ja nosam ako ne?

9. merriel0

merriel0 Истакнат член

Мала е. Мене педијатар исто ми кажа од 5м да почнам и тоа полн распоред ми даде... Бебла покажуваше интерес но не беше спремна. Јас скроз лабаво пристапив, и со паузи и давав храна... Не прифаќа секогаш, некогаш прифаќа парчиња. Тоа е...

Чим ти напредува во килажа добро не му ја мисли...

10. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Zdravo majka, bas ke pisev ama nemav vreme za nesto. Jas pocnav so vkusovi okolu 5 meseci i 1 nedela. Okolu 1 nedela 2 od koga pocnav so hrana sinko pocna so povrakanje, na 2-3 veceri celi mlazovi. Trauma dobiv od povrakanje,lom pernici, alista,ogradici. Hrana odbivase ne bese mn zainteresiran, mleko ne. Na ad sme, seuste go obozava. Na site im velev sinko ne e spremen za hrana i site mi velea mora da jadi, obrok da ima mlekoti veke ne e dovolno. Povrakase tocno od juli do oktomvri, abe vo depresija padnav od toa. Poslednoto povrakanje mu e na 31 oktomvri. Mislam ne bese spremen za hrana, mu go opteretuvav zeludniceto iako nikogas ne jadese poveke od 100 gr. Abe usta ne otvorase ,so sila davav. Ova mi e mn cudno i ne najdov dr objasnuvanje.

11. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Значи какво гастро, не ти е спремна за храна. Мојот одбиваше од 5 и пол месеци кога почнав и после месец, месец и некој ден почна да јаде цели каши. Во овој период треба да ѝ правиш убава атмосфера околу јадењето, да ја ставаш во хранилка, да ве гледа вас како јадете, да ја соблазнувате со јадењето. Со терање и бутање лажици можеш беља само да направиш. Ти велам мојот на скоро 7 месеци почна да јаде сѐ наеднаш

12. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Кога да знам дека треба да го чуе матичен ако поткашлува? Страв ми е да не му се спушти. Тече нос и поткашлува, нема температура или сл. весел си е. Вадиме со аспиратор два пати на ден и освен блед проѕирен слуз нема друго.

sani99 likes this.
  13. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Јас носев бебо минатиот пат кога течеше носе и слушнав дека подхрчува за сигурно дали е од носе или недај боже има спуштено. Ако само ти тече носе и чистош со аспираторче и си диши убаво немаш потреба види како ќе ти биде викендов па ако не за секој случај појди нека ве слушне

Evangeliaa22 and merriel0 like this.
  14. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Kako da nateram.bebe od 9m.da jade? Pie mleko od vcera se molime i so spric uspevam da i dadam po malku mlekce .

15. Fenix05

Fenix05 Популарен член

А што и е зошто со шприц, настинка грло? Пробај со вкусови што ги сака, банана некое благо овошје, додај гриз додај млеко

16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Imame site po.doma od noviot virus sto e aktuelen vo germanija od vcera odbiva cucla nesaka ni hrana

17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Душичка ја боли грлце сигурно. Моево само ладен грчки јогурт сакаше кога беше болен. Да пробаш така некако да не е претопла храна.
    Гледав некој трик на инстаграм за болно грло даваат лажичка путер така директно да се стопи во уста ама искрено не знам дали е паметно само чисти масти да дадеш..
    Кромид сецкан во вода само да го покрие, вариш на тивко до распаѓање и на крај додаваш лажица шеќер да се стопи. Цедиш и откако ќе олади давај да пие. Кромид цел расечен до неа кога спие да ја одзатнува... ова ни помагаше нас

18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Za spienje ne e problem mene me plasi toa sto nesaka nisto da jade i pie samo voda po goltka dve

19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Некоја алергија на храна се јавува вака како што опиша. Со кашлање шлајм и вцрвување. Запишувај што даваш и од што реагира така

20. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Од се;(