Мене ми личи на облазено, каснато... Измиј го обравчето, следи да не потекува или да гнои. У меѓувреме нешто за смирување на база на алое ако имаш или ладна облога.
Мајки, детето е два месеци, од старт има проблњм со грчеви и со какање, рекорд до сега ни било 8 дена за какање, секој пат на доктор ни викаа здраво право е ке се покака. На доење е со минимална дохрана, постојано си прди ама не кака. Некоја препорака од искуство?
Моето какаше на 8-10-12 дена. Рекорд 14. Само на доење. Доколку прди многу, не е мешето тврдо и подуено нема никаков проблем. Коа наполнивме 5м сам од себе почна да кака секој ден и по повеќе пати во денот. На 5ипол почнавме вкусови, 6 доручек. Со хранава кака посуво, ама кака или секој ден по 2-3 пати, или еднаш, или 2-3 дена не кака.. Се надевам сите мајки што имаат мака со бебиња некакачи ќе го прочитаат мислењево Го имам носено преку 10 пати на лекар за мешето, клизма дури стававме во паника 3-4 пати коа плачеше од грчеви...и секој пат ми кажуваа дека нема никаков проблем едноставно такво е детето. Ретки се, но ги има. На килажа супер качуваше и ден денес е се океј без грижи
Мајки кажувајте спас за црвено вратче, и како секрет лачи. Од канестен е полошо, травазол и травадерм нема нигде а нема ни замена. Со крема со цинк да намачкам?
Две деца имам како членката што пишала погоре. Само на доење, редовно над 1 недела не какаа додека не почнав со цврста храна. Едното имало грчеви, другото не, така да тоа не е баш битно. Сосема нормално на доење и ништо страшно.
Како се движи температурата кај бебе од 3 месеци? Сега на главчето ја осетив како да ми е топла (37.4 37.5) дали е нормална оваа температура или е знак дека ќе качува? Поголемото ми беше болно па ме загрижува
До 37.5 е нормална температура за бебе. Мојата 37.4, имаше пред некое време. Ако ти е многу наоблечена соблечи и нешто.
Прати си го бебето, ако почни плус да кашла или некои друг симптом да го однесиш на доктор, ќерка ми на 2 месеци со таква ниска темп имаше бронхиолит. Со лесно.
Ви благодарам девојки, единствено што има е по Течна столица (знам дека бебе треба да има течна столица ама ова е како ,,вода” не константно ама ја забележав повеќе кака од пред 1 недела) ќе ја следам секако Ви благодарам уште еднаш
Ја доиш? Мене некаогаш така ми има, ама изгледа е од нешто јас што јадам. Сум заприметила некогаш смути такви работи, на овошје повеќе, ја протеруваат повеќе и нејзе.
Пак јас. Симнавме темп во петок со чепче. Иначе нон стоп качуваше 38.4 па до 38.7 отиде. Туширав и вечерта супер беше. Во сабота пак крена 37.7. Ама ставив само оцет на чорапчињата и си беше ок. Од тогаш наваму е и повесел и се врати да си јаде. И го пипам некако ми е ладен вчера. А убаво покриен. Му ги топлев нозете со раце и се стопли. Денеска темп 35.6, па 35.8. Облечен е убаво, собата загреана на 25 степени. Немам давано антипиретик од петок навака. Ниту било што друго да симне темп. Бебето си е весело си тераме нормално се. Има ли некој сл искуство или совет. Пишав и на педијатар, чекам одг.