Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. mariz

mariz Форумски идол

Прв пат ќе користам чепче Ефераглан. После чепче колку мин време треба за пак да може да се даде сируп? Бебе е скоро 7м и има рамно 9кг.

2. bella12

bella12 Популарен член

Кога има висока тт(над 38.5) сируп сум давала и на 4 часа. Без разлика дали само сируп или сируп и чепче сум комбинирала.

mariz likes this.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Океј значи исто се тера како и сируп со сируп... Не спушта подоле од 38.5.. :( Во 11 и дадов Далерон и ја држи на 38.5 и 38.8 веќе 4 саати. Ја туширав, масирав 50/50 вода алкохол и ставив компири во чорапи... како печка е, грее цела :( Ја држам на цице, цица цело време...
    Па сакам сега чепче да и ставам.. па да знам после како смеам сируп..

sani99 likes this.
  4. bella12

bella12 Популарен член

На таа тт и штом не спушта сум давала и на 4 часа, иако некои доктори кажуваат да има разлика од 6 или 8 часа од доза до доза.
    Етанол да пробаш да мачкаш тоа кај моите делува, туширање ама со вода како што ги бајнам, не со поладна ( без главата). И штом не паѓа под 38.5 можеш за 1мл да зголемеш доза, и тоа ми било дадено како совет од матичен. Гледај да прима течности за да не дехидрира.
    На таа тт јас лично давам на 4 часа сируп.

mariz likes this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

На 4ч и давав сируп од вчера... само чепче не знаев дали може на 4ч и дали после чепче може сируп исто на 4ч. Течности едвај со шприц малку електролити, вода не сака.. Ама ја ставам често цица. Со етанол и ја мачкав 50/50 со вода од врат надоле. Исто и ја туширам со 38 степени, не поладна (си го местам бољарот на толку). Инаку чепчево 15:15 и го ставив и најдобро и спушти, моментално е со 37.4 и живна малку, збори вика, се смее добро е :sweat: Прееска не мрдаше сирото.. :( Фала ти..

bella12 likes this.
  6. bella12

bella12 Популарен член

Чепчиња мислам дека 4 или 6 се дозволени за 24 часа да се стават. Прави наизменично еднаш чеп еднаш сируп, или следи ја ако не качува над 38.5 терај со сируп на 4 часа и можеш плус 1мл повеќе од дозволената доза, 2.5мл ако е од 6-12 месеци за блок макс давај 3.5мл. Почесто масирај ја со етанолот, чорапи натопени исто со етанолот сум им ставала. Многу лош грип има.
    Кај моите за висока тт овој сируп се покажал најефикасен.
    Screenshot_20250222_181539.jpg

mariz likes this.
  7. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Од чепчето имоето најдобро ср покажа..иначе грипот е таков посчр 4 сата пак ке качи...така да давај наизменично...кај нас доста ефикасен и блокмакс се покажа

sani99 and mariz like this.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Чепчево добро и спушти (до 37.3) и ја држеше 6ч, тек сега и дадов Блокмакс дигна 38.5+... и тој кај нас добро и спушта, вчера вечер Блокмакс и дадов... Големиот по 3 дена веќе спушти скроз, се надевам и кај неа да е така и од утре да е подобра...
    @bella12 епа и Блокмаксот е исто Ибупрофен..

9. prinstongirl2

Да и од блокмакс повеќе време држи спуштена...далероно као вода да пие...иначе и кај нас траеше 3 дена веќе 4 беше друг...мора да се поминат грипот р страшен нема кпј не го фати кај нас..како корона некоја

mariz likes this.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Ќути ние и минатата година истиов период го закачивме, сега пак. А беа сите 3ца болни пред 2,3 недели, се испоредија и добро поминаа и се израдував дека лесно сме поминале грип. Арно ама не било тоа грип, некој друг вирус. А во школо е хаос, многу болни деца и вртат и вирус и грип. По два пати болни сите дечиња... Сега ова почна од големиот, па бебево... другите сме уште арни сеа за сеа... :sweat:

sani99 likes this.
  11. prinstongirl2

Нашата матична рече два вида има ...и кај нас беше така првп големово по два дена бебето, па јас па мм...сите не изреди хаос...

sani99 likes this.
  12. bella12

bella12 Популарен член

Знам дека и блокмакс е ибуптофен, но овој другиот им е многу по ефикасен за симнување на висока тт. Ми се има случено од блокмакс да не им се симне, а од овој да се симне. Валда појак е, бидејќи и дозирањето му е скоро на пола.

mariz likes this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Може.. во 22ч и дадов Блокмакс и ноќеска конечно скроз симна и фала богу нема сабајлево :l: Весела е, живната :inlove: По 3 дена и кај батко и кај неа траеше температура... сега си подкашлуваат само, ама не е страшно..

sani99, prinstongirl2 and bella12 like this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

@prinstongirl2 едно прашање. Мини паника ме фати, бебе бело парче во каки... гумирано лигаво. Па ми текна дека може е чепчето :D Не се топи тоа скроз, искача отпосле во каки? :D

15. prinstongirl2

Па може да излезе дел ако не е стопен да ..или па храна..или па некоха книгичка...моеви некни лапнал си дел од книгата...касно видов ...ама ја искака досега сигурно не сум гледала у каката ...

mariz likes this.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Па не дофаќа сеуште, не би требало да е нешто :D Си реков и шлајм да не е, ама многу бело беше за шлајм... А темно зелена кака, ептен штрчеше немаше шанса да не се види. Споен цел дел беше... лигаво гумено. Па си реков може да е чепчето..

17. prinstongirl2

Mоже да е и пд негп дел нели викаат треба да е тт над 38,5 за да стопе

18. mariz

mariz Форумски идол

Па на скоро 39 и го стаив, спушти температура вчера.. и тек денес какава. Затоа чудно ми дојде...

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Да не е млекце недоварено? Така како топчиња бели изгледа.

20. mariz

mariz Форумски идол

Не не, ова прв пат и го наоѓам... имала парченца на почетокот само кога беше 1,2м такви мали низ цела кака. Ова беше како мастика, односно како две мастики споени и ептен бело. Поголемо беше од чепчето 3х. Ама баш беше ко гумено, а се распаѓаше... сеа на наредно какање ќе видам. Вчера јадеше авокадо, банана, јаболко и не би требало од тоа да е бело. Апла креч бела боја беше.

kristina.k likes this.