Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.355
    Допаѓања:
    107.994
    Обично портокалово во пелена значи дехидрираност. Мочка? Провери ја да не паднала во тежина. Носи ја на лекар секако.

2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Па и не мочка баш како што мочкаше. Хммм...ме замисли сеа, а цица , имам млеко...нема нешто од типот на тт, повраќање или пролив. Едино.рота прими минатата недела.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.355
    Допаѓања:
    107.994
    Нажалост од искуство ти кажувам, кога има обоеност често се работи за дехидрација. Дехидриран ако е не мора да значи дека ќе има тт, повраќање или пролив.

4. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Тоа им е од млекото и мојата имаше и исчезна само, стоматолог ми рече со многу малце сода зрнце две и впдочка да го поминеш

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Исто е и мојата, 3+сме ама веќе цел месец е вака, два дена е супер, после два мочка помалку и фонтанелата и се вдлабнува. Ја носев на педијатар ми рече дека е благо дехидрирана и само да и давам почесто да цица. А она цица на 2 саата и пак е вака. Едино што ноќта ја преспива, само еднаш станува за цицање. Мојава многу лигави и многу се поти и најверојатно така губи течност. Пробав да и давам вода - не сака, пробав на саат ипол да цица и тоа не сака. Еве вчера имаше портокалово на пелената и ме уплаши, па ја мерев и само 100гр качила за половина месец. Не знам веќе што да направам. А инаку си е весела и активна нема никакви симптоми дека нешто и се случува.
    Штом имаш искуство со ова може знаеш и како да се рехидрира организмот? Опасно ли е ова?

6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Значи исто. Лигави,се поти и ноќе ретко станува ама почнав да ја будам, па еве овие два дена повеќе мочка. Жешко е многу, се потат и губат доста течности. Јас сега и почесто ја ставам на града. Вода исто не сакаше и на крај со шприц и дадов. А ја немам мерено од последната контрола. Баш ќе ја мерам да видам колку е.
    А фонтанелата има некаква врска со ова?

П.с прочитав. Вовлечена ако е е знак за дехидрираност.

Последна измена: 27 август 2019
    На Bupalu и lady.N им се допаѓа ова.
  7. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Мајки на што ви личи ова? На одмор сме, мислам дека и се од жешкото ама во исто времњ сумњам и на кремата за сонце, Мустела користам. И се појавија вчера, ама баш вчера сабајле не ја мачкав и не бевме на плажа. Има и на стомакот

Шо можам да и мачкам да и се смират?
    image.jpg 97BE01CE-1867-401E-99D6-D3C24BEAEF02.jpeg

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.355
    Допаѓања:
    107.994
    Нажалост само со инфузија и редовни оброци на 2-3 часа, ако цица и на 1ч. Моето беше 3 дена на инфузија приклучено ама беше многу дехидрирано.

9. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Оф леле. Се надевам добро е сега. Многу ми е страв да не дојдеме до таа фаза. А од што дојде до толку кај вас?

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    На алергија од сонце ми личи.
    Ама @Alishan30 ќе каже поарно.

11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.105
    Ми личат на вруќаници, ако се поти во комбинација со мустелата може и ова да се случи, од жешкото.од сонце.
    Давај витамин Ц, доколку се спојуваат брунчињата и прават пликови тогаш е уртикарија и ќе мора да ја виде лекар

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.355
    Допаѓања:
    107.994
    Ради нестручна патронажна сестра. Ме убедуваше дека детето ќе цица да не давам шише, ќе сум си направела проблем, ќе било тешко, молзење било многу тешко... За една недела ми симна пола кило, од 2ипол се симна на 2 кила, дехидрира и го спасивме во последен момент, буквално часови беа во прашање.

13. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
  14. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    А други симптоми кои беа на дехидрираност? Омалаксано ли беше малото? Се познаваше ли дека не е добро?

15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Не знам од кај ви е тоа ациди борици или ракија на местото на раната. Со алкохол се премачкува пред да ја боцнат и тука завршува функцијата на алкохолот. Алкохолот нема својство да намали оток или црвенило. Напротив, само ја суши кожата непотребно. Нормално е да се очекува таква реакција после вакцина, и ништо да не и редиш ќе и помине. Можеш ладни облоги, и да и го движиш рачето. Не редете алкохол

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    7.926
    Вакви брунки и се појавија на ќерка ми оваа година дури бевме на одмор, грапави на допир. Во консултација со матичната давав аериус сируп( го купив во Грција) дури сум таму заради алергија и од денот кога си дојдовме дома веќе ги немаше.

На SaNJaAaaAaa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Од доктор ни е ТОА ациди борици. И не е алкохол. Борова вода е. И баш тоа и е првичното дејство- влечење отоци. Поефикасно и безбедно- здравје.

На Cka, Eni.r, BirMelek и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.813
    Допаѓања:
    97.297
    Точно знам јас што е ациди борици со оглед на тоа дека работам во болница. Ациди борици многу често се растворува со алкохол. Ракијата е алкохол. Ни едното ни другото нема веза со отоци. Ациди борици се користи против бактериски инфекции. Или бактериска кандида. Какви бактерии третирате после вакцина? Веројатно отокот спаднал во исто време ко сте ставиле ациди борици пошо и онака ќе спаднел.

19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Прогуглај , сама ќе иги видиш дејствата. Има многу слабо антибактериско дејство. Првичната намена и е испирање и влечење отоци и модрици.
    792878DE-9CFB-4111-AAD2-13C970CF5A6E.jpeg

Последна измена: 28 август 2019
    На Nithya, Ive13, Lolipop23 и 9 други им се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    ма какви... Ациди борици мама става за намалување на отоци на нозете,за проширени вени. Исто јас постоперативно на скочен зглоб ставав за да намалам.оток и да спречам ширење на.модриците.
    еве ти пишува тука.

На eli25 и Alishan30 им се допаѓа ова.