Тт има до 38.8,повраќа има и пролив. Матичната прегледа и црвено грло. Стигна крвата слика. Сеуште чекам инструкции од матичен. Бебе 15 месеци. @Annath те молам што ми препорачуваш? Вирус ли е ,што да правам?
Кога е правена крвната слика? Ме насочува да мислам дека е бактериска инфекција оти висок е процентот на гранулоцити иако параметрите се во нормала генерално. Вредноста на црп е во граници за вироза, ама ако е прв ден од температурата, тогаш допрва ќе се менуваат вредностите.
Иначе за тоа PCT и тромбоцити, кај нас претходниот пат беше високо, и компјутерски пресек ни рекоа. Дека ништо не е.
Не е страшно, од настинката е, ќе се врати во нормала. Мало е твоето за да давам предлог за било каква терапија на форум, сепак матичниот лекар би требало да знае дали ќе остави да третираш само симптоми или ќе даде антибиотик. Ама лично мислам дека не е за антибиотик.
Туку мајки од сабајле во 4 е со темп. Во 4 кладов чепче, во 9 и 30 сабајле исто па во 15 поручек блокмакс. Иначе крева многу до 39,сега пак заприметувам нозе ладни изгл ќе крева пак, кога да давам што да давам? Сируп 3 пати така??
Кога беше 6 месеци бебето, педијатар рече дека парацетамол може на 4 часа. Исто и чепче. Со алкохолен оцет на ноџиња спушташе моето.
Majki bebe imase virus i temperaturata se simna ama kashlanje i noseto zatnato eve veke dve nedeli. Sto moze da i pravam? Inhalacija pravime i prskame fizioloski rastvor. Zosto uste ne pominuva?
Дали со рота примаат во Козле за преглед? Прептпоставувам дека е рота. Трет ден тт,повраќа и има пролив. Година ипол е бебе
Исти сме и ние со тоа што моево дете воопшто не ни крена температура ама носето де затнато, де мрсулаво, кашлање исто. И мене ме интересира за колку време проаѓа? Вака весел е, си јаде, нема температура и воопшто немаше ама секрет за извоз.
Блокмакс е ибупрофен. Не знам чепчињата што биле, но секако треба да се внимава со што и да се. Многу е битно колкава доза си му дала во сите три наврати и дали со нив се надминала дозата максимална за 24 часа. Прочитај во упатството на лековите, во нив пишува колку мг од лекот е препорачливо да се даде на одредена килажа и која е максимално дозволената дневна доза на лекот. Ибупрофен јас сум давала со внимание, обично сум го чувала за навечер и температура над 38.5 кога ќе качи ( обично навечер била повисока), а за пониска температура само парацетамол. Така ми препорача педијатар. Според упатството ибупрофенот е на 8 часа ама педијатарот ми викаше и поретко да го давам, колку дозволи состојбата на детето да пролонгирам време меѓу дози или да заменам некоја доза со парацетамол зошто блокмакс е јак лек и влијае на дигестивниот тракт (носи ризик од крварење, разредување на крвта и сл). Моето дете кога научи да си каже и кога му го давав после некое време од блокмаксот, викаше дека го боли стомакот... Мислам дека ако си дала една цела доза бруфен во 15 ч, рано е за да му дадеш во 18-19 ч уште една (било парацетамол било блокмакс). Ако не си сигурна за дозирањето, слободно јави се на матичната а ако не ти е достапна јави се на било кој дежурен лекар, аптека или брза помош. Јас сум се јавувала и во брза помош да се проверам за доза за дете, ми давале упатства..подобро тоа него да го предизираш.. Инаку за тоа што и кога се дава: Ако е ладна во раце, нозе и ти крева тогаш не брзај да дадеш за температура лек. Тогаш загреј ја стуткај ја. Педијатар ни има кажано дека тогаш џабе даваме лек, зошто тој нема да ја спречи температурата да расте до кај што треба да расте. Телото ќе ја крене температурата до кај што тргнало. Лек се дава кога ќе е врело детето и кога ќе му е жешко. Кога ќе престане да крева, кога ќе е врела тогаш престанува значи да оди нагоре температурата. Тогаш измери и и соодветно на измерената температура дај и парацетамол или бруфен ако е над 39 на пример. Секако за дозирањето останува она што го пишав
Во секој случај е на 4 часа. Дали чепче или сируп. Зборувам за парацетамол. Јас давав Далерон, поубав вкус демек има. Ама и моето бебе не го бендиса па со ефералган чепчиња завршивме работа. Само Блокмакс на 8 часа, а помеѓу нив парацетамол само смееш да даваш, чепче или сируп. Дозирање провери во упатство или звони на матичен.