Само ако сеуште има симптоми. Се случило да фати 2 бактерии по ред, додека се излечила едната, закачила друга. И не проаѓаат мрсули и кашлање. Инаку не проверувам, нема потреба, се гледа дека поминало.
Така мене изгледа ми се случи. Седеше дома не одеше во градинка примаше терапија...оздраве не кашлаше и ја пративме во градинка и третиот ден пак кашлање со повраќање и затнат нос. Значи 2 недели дома 3 во градинка што ќе правиме незнам...
Ќе оди така додека не ги помине сите бактерии и развие имунитет. Ќе чистиш нос со солен спреј после секое доаѓање од градинка, ама мора тоа да се помине.
Здраво мајки ај да прашам, бебето мое го чепкам ко жешко да е. Рачињата и ножињата се топли, челото топло а мерам температура 36.4 Си спие супер ама си викам да не е некој проблем ова вака? И од шо може да е тоа?
Eve i mojot topol na celo na grbceto race topli a nozete ednas ladni ednas topli 3 pati merev 37.2. Moze pregrean mojot deka buden si igra.
Која би можела да е причината за повраќање? Му давам Аптамил како дохрана и доење, прво го дојам 10тина мин, па поради недоволна колочина на млеко му додавам 30мл Аптамил. До вчера единствено после дохрана ќе повратеше, а од утрово и додека го доев поврати и потоа во неколку наврати.
Bebe mi e so streptokoka vo nos,ima 5 meseci davam Almacin mackam Hlotafenikol. Probiotok 2 saata po antibiotikot taka ,posle sekoja ispiena doza antibiotik neli ?
Здраво мајки, бебе е скоро 20 недели, јас сум настината и тој викендов ми крена тт. Со чепче и сируп се спушти. Му правев крвна слика и испадна дека е вирусно. Овие неколку дена многу малку ми јади и не знам како да нудам повеќе течности. Пробав со лајче, со шприц, нудам млеко и дури спие но не сака да јади многу. Чај и вода не пија.Дали имате слично искуство?
Ние бевме со вирус пред месец и пол. Исто помалку јадеше, ама нудев на почесто града. Па така некако успевав, а вака не се познаваше дека е болна, 300 на саат беше.
Молам за помош. Маки мачам со детево 10м сме. Секој месец настинува колку и да ја пазам. Еве нема месец како завршивме со антибиотици и инхалации денеска тт 37,8 ми качи и почна многу да кашла така одеднаш. Проблем е веднаш што спушти на бели дробови и завршиме во болница на инфузии веќе памет немам, а матичната само крева раменици и вели тоа е такво си е. Сакам да ме упатите некаде дали приватно систина или некаде др место да го прегледаат детето да му дадат нешто за имунитет. Матичнава само вели мало е за такви капки и сирупи. нема во нашиов град нема друг избор на лекар. А ич не сум задоволна. Последниов пат ја носев во Куманово но сега е на одмор докторката. Таа ми даде некои капки и одкако ќе ги испие да ја носам на контрола па ќе види што натаму, ама ние не издржавме ни 20 дена пак болни сме.
Девојки што мислите за резултативе. Матичнава рече се е добро, а гледам доста работи намалено, ја прашав за што се работи вирусна или бактериска инфекција е бидејќи ми качува тт ми рече добро си е ако качи пак дај парацетамол.