Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Marang

Marang Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    344
    После колку време од стомачен вирус враќате млеко во исхраната?
    9 и пол месеци е малото,пред 2 дена повраќаше,вчера имаше од време на време температура до 37.8 а уште е како омалаксан ама не повраќа не знам дали да му дадам денес млеко...

2. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    170
    Мајки, го заспивав бебево и по грешка ја удрев со лактот по главчето позади. Беше појак удар. Почна многу да плаче, но за кратко ја смирив и заспа. Што да правам, можно ли е од таков удар нешто да сум и направила??

3. vtskz

vtskz Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2024
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Ве молам да споделите дали некој имал слично искуство. Бебе 5 медеци има црвена линија околу целата нога. Црвенилото не се повлекува веке 2 дена, не се шири, но не бледее ниту пак се намалува. Изгледа како реакција од облека, но не носела ништо што би ја стегало или можело да предизвика вакво нешто. Инаку, детето функционира сосема нормално, нема температура, не покажува болка на допир и е вообичаено расположена.

Имаме закажано педијатар утре, но ме интересира дали некој се има сретнато со вакво нешто претходно?

Прикачени фајлови:

• IMG_4539.jpeg
      IMG_4539.jpeg
      Големина на фајлот:
      217,1 KB
      Прегледи:
      63
  4. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    58
    Дали некој има искуство со следново, неколку дена на бебето му солзат очите и на сабајле има жолтеникав секрет (гурелки) но не е многу изразено, односно не му се лепат очињата, но притоа денес заприметив дека внатрешно едното око е благо заврвенето и во делот меѓу белката и рожницата има како две бели топчиња (точки) не знам што се.. Не е плачливо, не заприметувам да го фаќа окото постојано, да го чеша.. Бевме на доктор го чекавме 2 сати докторот но не дојде и мораше да заминам веќе не можеше да издржи..

На Gummy bear му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    163
    Бришете ги очињата со газа стерилна со физиолошки раствор.секое оче посебна газа. Ставај капки тобрекс и мачкај хлорамфеникол маст

На Sredstvo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    58
    Ви благодарам, сепак повторно бевме на доктор, овај пат го најдовме докторот па ни кажа дека е чуствителна на трева и песок па од тоа и е како алергиска реакција, ми рече само од себе дека ќе помине

На Gummy bear му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Зеленоокатаа

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    170
    Здраво, бебето ми падна од спална. Паднала на челото и малку лицето и е црвено. Премногу плачеше кога падна, за 5 минутки се смири и беше насмеана и играше. Ја оставив 40 минути будна, потоа и дадов млеко и ја легнав. Удреното и е модро и потечено. Дали да ја носам во болница или да почекам?

8. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    3.524
    Носи на доктор нема играчки со паѓање

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.009
    Допаѓања:
    45.831
    Не мора да значи, спалната не е доволно висока за да се деси нешто посериозно, штом одма заплакало и не повратило, после било во ред тогаш нема потреба да носиш на доктор.
    Се препорачува да се прати 24 саата и ако има промена во однесување, повраќање, раздрзливост, поспаност тогаш се носи, ако нема ништо ќе помине.
    Првото паѓање на нашето исто беше од кревет на чело, иста реакција, од тогаш паднал многу пати ама никогаш не сум го носела, само пратам како се понаша.

На Noemi, Ani93, Skyler и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Зеленоокатаа

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    170
    Баш вака ми објасни и матичната. Ќе пратиме само денес и утре. Вели дека нема потреба да ја малтретираме по пат до болница. Мене ми изгледаше весела, само кога ја допирав на удреното плачеше, што нормално ја боли.
    Фала ти многу :l:

11. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    3.524
    Алал да ви е како сте смирени и лабави :( ќе падне и мојата некогаш ваљда од негде ама јас не би останала дома да следам сама

12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    13.079
    Сигурно ти е мало детето, кога ќе прооди ако одиш за секое паѓање во болница ќе треба секој ден таму да си :) Ќе се опуштиш со тек на време.

На Noemi, lackygirl, Anchita и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.974
    Допаѓања:
    4.213
    Добро мислам друго е бебе да падне на глава на тврд под и дете од две три години.Градбата и јачината на черепот е подруга, посебно ако има оток и црвенило на чело океј е да се отиде на лекар.

14. Зеленоокатаа

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    170
    Верувај ич не бев смирена и лабава. За малку и јас ќе се онесвестев од паника што ме фати. Ги викнав сите блиски што ми беа на памет. Сите кажаа дека е добра и плус матичната е известена и ќе следиме. Битно е сега и да не ја малтретираме по болници ако нема потреба.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.009
    Допаѓања:
    45.831
    Исто важи и за бебе, исто ќе ти кажат и во болница, треба да се носи ако падне од висина дупла од неговата, пример ако е бебе и падне од маса, или ако е тодлер и падне од повеќе од 1м висина. На чело обично повредите не се сериозни, посериозни се на тилот, моето паѓало и како бебе и како големо, еднаш падна од голема висина и исти беа препораките од доктор.
    Битно е да се остане смирен и да се прати детето и ако има потреба да се реагира.

Инаку првото паѓање е секогаш многу страшно за секој родител, после олабавуваш.

На Noemi, Mother of 2boys, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  16. u_prolazu

u_prolazu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2023
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    144
    Znae nekoj do kolku raboti Reonika, ne mi se iavuvaat na telefon a sum trgnula od drug grad nakaj niv?

17. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    163
    7.30

18. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.457
    Здраво мајкички.
    Имам едно прашање..на ортопед сме за еден месец а имаме скоро еден месец за некој ден.
    Кога не испуштија од болница нормално ништо не ми споменаа но јас дали си умислувам нешто дома кога ги гледам ноџињата на бебчо и тоа од коленцата надоле до стапалото ми се чини дека се криви.Кога ги спојам ноџињата не се како прави туку како да прават буква О незнам како да објаснам баш..а и не наидов на некоја слика на нет.Дали така е нормално на почетокот да ни бидат зошто и стапалцата како да се вртат навнатре..ете второ ми е бебчо ама дека одамна не се сеќавам.
    Дали да го носам порано на ортопед..

19. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    163
    Појдете си. Подобро е порано да се превенира нешто

20. Калатеа

Калатеа Популарен член