Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Ние од старт бевме советувани дека курето се отвора редовно (детето е родено пред 6 години). Поради незапазување како што кажа и ти, се случи да се залепи, па на три години го носевме во Систина да му го одлепат. Од тогаш мораше да продолжиме да го отвораме редовно, па со тек на време детенцето порасна и дел од времето само го отвораше. По три години од одлепувањето, се појави така како што кажа членката, црвенило и помал оток, го однесовме, ни дадоа антибиотска крема да мачкаме, но од болка не дозволуваше да мачкаме добро, па набрзо отокот се прошири низ поголем дел од курето и почна да помодрува.
    Јас кажувам од мое лошо искуство со тоа, според мене најдобро е да го однесе на доктор, можеби сега не е до тој степен, но мора да реагира според мене, затоа што да не го однесевме син ми, исходот ќе беше многу лош.

2. 1209

1209 Форумски идол

Да ама се тоа е најчесто последица од отварање, а не треба. Сами ќе си го отворат кога ќе дојде време. Застарена пракса која чинам само кај нас ја практикуваат сеуште, у Лондон ми рекоа ова е присилена мастурбација, од тогаш не се осмелив да фаќам.

Puffy2019 likes this.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Немам пробано со чаша ама го виде пак педијатар и ми рече хемангион, освен естетски нема друга причина за третман, единствено ако ањ гребни таму ќе крварел малце повеќе.

4. Калатеа

Калатеа Популарен член

Што ви давале терапија кашлица и мноогу секрет?
    Правевме инхалации со будесонид (пулмикорт уствари) 5 дена, еве го денес бетер, се дави од секрет.
    Не знам дали Козле да го носам…

5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Будесонид, вентолин и физиолошки инхалации и антибиотик, зашто никако не го исфрлаше секретот и направи наод. После антибиотикот, исфрли преку кака секретот и се среди.

Калатеа and Ladyme like this.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Кај моево дете без антибиотик не се повлекувал секретот досега. Кога е премногу и со јака кашлица тоа.

Калатеа likes this.
  7. arwen93

arwen93 Истакнат член

Здраво мајки,
    Почнавме пред една недела со кашички , денес дадов компир и ми се исфрли малата на стомачето и качи температура. Уште пред да јаде беше плачлива претпоставувам дека ќе и растат запчиња. Можеби затоа има кренато температура 38. Дали е осипот од температурата или од храната не знам… Дали сте имале ваков случај? Како изгледа осип од храна? Зарем би можела да е на компир алергична?

8. mariz

mariz Форумски идол

Осип од храна обично знае да биде низ цело тело, буквално од лице со пети.. раце, нозе. Каде е осипот? Само на стомак? На стомаче ми се исфрлаше третово од претопленост (мн топла просторија или мн облечено).

Mother of 2boys likes this.
  9. arwen93

arwen93 Истакнат член

Да на стомак. Не пуштаме греење, надвор е околу 15 степени. Беше само по боди и пижамка. Ја соблеков да ја бањам и така приметив дека е исипана измерив температура имаше 38, не и дадов ништо за температурата сепак не е многу, а и си помислив да не вади заби ама ако не се симнува ќе и дадам нешто.

mariz likes this.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Поверојатно е да е од темп.. од храна ќе се осипе и на други места..

arwen93 likes this.
  11. milicka12

milicka12 Активен член

Освен чепчињата ефаралган кој сируп за температура можам да го дадам кај 6м бебе ?

12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Ако нема наод ништо друго. Пулмикортот не ни помага за секрет во нос. И да го носиш во Козле ако нема спуштено ништо нема да ви дадат. Евентуално урбазон ќе го избоцкаат ако многу кашла.
    Вентолин без наод на плуќа не се дава. Ако е вирусно и антибиотик не помага. Еве и мојава е со тон секрет, а нос не тече. Од вчера кашла. Чистам нос убаво само и ја ставам на поткренато да спие (додуша ноќеска се менувавме со маж ми во раце исправена ни спиеше од што се давеше од секрет)

Калатеа likes this.
  13. Monas95

Monas95 Истакнат член

Малата има потечна столица мах 2 -3 пати на ден што да дадам освен пробиотик?

14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Храната припази ја, електролити, повеќе течност и пробиотикот. Немаш што друго.

Monas95 likes this.
  15. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Од што можи да грчи низ нос бебе, како да му е полн со секрет носот, приметувам кога цица легнат.
    Прегледан е не е настинат а носето како затнато, да не му оди млекце дури цица боже мој, му извадив со она мало мрсулче ама тргам не излегва ништо после тоа и пак шмрка

16. Malesia

Malesia Популарен член

Од сув воздух можеби.

17. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Помислив и на тоа ама термометарот кажува 50% влажност.
    Денски нема ваков проблем, навечер нјачесто се јавува и најпоќе откако ќе го надојам затоа помислив на млекцето

18. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Можно е да е од млекото. Кај мојот исто така беше, и на педијатар го носев, ми потврди дека може да е од млекото. Откако почна да спие на антирефлукс перница (купена заради повраќање) и тоа се среди.

19. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Нормално ли е веќе 2 недели носот да му е затнат и преполн со секрет? Нема никаков друг симптом, освен што поткашлува навечер кога ќе му се слее, на плуќа нема ништо, ама веќе две недели и некој ден се пројдени а ние уште влечеме со ноското километарски мрсули и е затнат 95% од времето без разлика на тоа колку капки ставаме, се мачкаме со ментол креми, топла када и сите останати типични работи. Матичната вика штом нема други симптоми, чист е на плуќа и е генерално весел, си јаде, се смее, нема што друго да се прави ќе помине само.
    Што мислите? Да го носам ли некаде по приватниве болници? 7 месеци е, прво разболување ни е, знаеме од кое детенце е ама него му траеше 7-8 дена (додуша постаро дете е 2 години).

20. angel4444

angel4444 Популарен член

И јас бев болна, еве 9ти ден сум затната со страшен секрет..таков е вирусот..ако се закашлува и ако ти е на мисла носи го повремено да го слушнат :)

xxx-ba likes this.