Не, такво е времето. Чистете носе и ќе помине.. Ние три недели аме сите по дома. Витамини, течности и тоа е
Здраво дали знаете да ми препорачате нешто како спреј со прополис или слично за црвено грло и афти ама да е безбедно за бебе од 15 месеци. Целото грло му е црвено и има афти низ устата ништо не сака ни да јаде ни да пие и има температура 37.7. Денес го оснесов на преглед кај доктор Игор во Реоника затоа што Др.Сашко не беше на смена, човекот лом ме направи зошто носам бебе со 37.7 темп во болница имало многу вируси. Му го виде грлото ми рече има афти и ми даде рецепт некој гел да му ставам ама во аптека се чудеа зошто ми го препишал тоа и ми рекоа не може да ми го дадат дека не е за бебиња туку за возрасни. Незнам што да правам детево цел ден не сака ништо да јаде ни да пие. Од амбулата излегов запрепастена од односот на докторот. Ако знаете нешто што би помогнало ве молам да ми пишете, ви благодарам однапред.
6 месеци сме, маж ми се разболе и по него бебево првпат качи температура. Имаше 38.5 дадовме парацетамол и туширавме па спадна. После неколку саати рипна на 39.5 и завршивме на ургентна. Излезе дека има корона вирус. Некој со слично искуство да сподели што да правиме дополнително. Втор ден нема повеќе од 38 али туширавме и мачкавме со оцет ноџиња. Малце кашла и кива ради вирусчето. На доење сме, само што почна да јаде , но сега нема апетит и само цица. Вода и чај никако не сака. За колку време поминува, некој друг совет?
https://kiwi.mk/product/pharmamed-medifit-baby-5-propolis-kapki-20ml/ безалкохолен прополис чист за над годинка. Пробај на кожа тест ако не си дала уште, ако нема реакција испрскај во уста. Еурофарм или дна ани фарм види таму сум земала за внуката
@thinkerbell како сте? Не знам што вирусишта се овие, на Респитест даде риновирус кај мене, ама некое опако гомно е, цел месец трае и премногу секрет има. Се откорна бебе кашлајќи, као на плуќа чист ама премногу секрет има. Стандард добивме антибиотик зошто 10 дена со инхалации, а има 0 подобрување.
Ама зошто антибиотик за риновирус и чиста плуќа? Не давај ако е само за тоа жити се. Да има спуштено ќе разберам некако ради секундарна инфекција, ама вака не. Секој антибиотик уште толку му ја уништува нормалната флора и само полошо и подолго секоја болештина ќе ја поминува. А зимото е пред нас. Мојава мислам 20 дена е со секрет, неделава кулуминираше и се раскашла, ама надоле е чиста. Еве од денес згуснува веќе секретов и подобра е и јаде повеќе. Големата исто 15 дена беше со секрет. Она направи мала опструкција, ама се среди. Кај неа правев инхалации неколку дена, кај малово освен убава тоалета на нос ништо. Ни крвна слика не и направив.
Крвна слика е важна, многу промени и не се слушаат на слушалка. Ако црп е високо, седиментација, леукоцитите. Мора да се земе антибиотик. Без крвна слика незнам дијагноза на слепо прават.
Важна е, ама поважна е општата состојба на детето. Високи леукоцити, седиментација, леукоцити, нема шанси да не дадат никаква клиничка слика. Респитест покажал риновирус, најчестиот вирус овој период мислам. Симптоми од обична настинка, до грди кашлици, па и наод на плуќа. Антибиотик не помага освен ако не се развие некоја секундарна бактериска инфекција. А на вакви кашлици може кс и ништо да не покаже. Лани летото детево ми имаше стакло крвна слика, на слушалка ок, а кашлаше страшно. Пнеумослајд покажа микоплазма, а ртг атипична пневмонија. Така да крвната слика е само 30% па и помалку од целокупната дијагноза.
Не знам, дури и описот што го спомна, во Козле ми рекоа дека тој опис е за спуштено, хркулки некакви бла бла, ич не ми текнува. Мене ми е страв пошто истиот вирус го фативме сите, и сите завршивме на 10 + дена на антибиотик…
Нас зашто не ни препишаа антибиотик на 4 месеци направи наод па после итно антибиотик дадоа, зашто се давеше во секрет. Да не беше антибиотикот, немаше ни да го исфрли секретот.
Го вадеше ли преку кака? 5 пати кака на ден, а ништо нема… барем да се тешам дека некако го исфрла, сега за сега нешто со Носко успеваме да вадиме.
Да, цел го исфрли преку кака. Значи секоја кака беше со секрет, ама од кога вметнавме антибиотик, претходно џабе и инхалации, само што почнавме антибиотик почна да исфрла. Трицеф пиеше.
Здраво мајки, имам синче од 9 месеци. Да не должам многу, има издувано дебело црево и со тоа и издувано меше. Бевме по доктори и на крај ја најдовме доктор Весна Наунова од детска хирургија која се бави со вакви случаеви. Докторката се сомнева во Хиршпрунгова болест на дебелото црево (Hirschsprung's disease). Дали некоја од вас има вакво искуство? Моментално го празниме бебето со иригации, бидејќи ако не го празниме му се прави мешето како балон. Дали некоја од вас била кај др Весна Наунова од детска хирургија да сподели искуство? И дали сте имале вакво искуство или може познавате некој со слично искуство? Секоја информација би ми била добредојдена. Фала ви
Сега забележав кај бебето, 3 ипол месеци, на кожата на вратчето кај што се препокрива е црвено. Што можам да ставам?
Здраво мамички бебето е 4 месеци кога гледа настрана белката во очите му вибрира и на двете очиња дали некоја има исто забележано секако ќе одиме на доктор, многу ми е страв да не е нешто сериозно
Дали некој правел ртг на бебе скоро во Козле? Морам да го носам зошто и после 20 дена кашла, ама скоро сум сигурна дека ќе ни речат ртг… а знам дека многу језиво се правеше за бебиња.