Не се плаши, истата и јас бев првпат кога почна да крчи и кашла, паничев да не и се спушти на градите. Штом гледаш дека тешко диши преку нос, не може да цица, прсни со спреј, после 10 минути влечи со аспиратор, тоа прави го секој пат кога гледаш дека му е затнато носето, кога не е нема потреба да влечеш. Кај мене долго време крчеше, освен солен раствор изотоничен друго не ставав и неколку дена кромид во близина.
Ти благодарам. Од сабота вечерта е вака гласно дишење, се слуша секретот во носот. Дополнително испаничив бидејќи на ТВ рекоа во Козле примени 100 дечиња со компликации. А моево пред само месец дена беше затнато, не пиеше млеко и лежевме во болница. Не задржаа зашто беше многу мал, во болница направи 40 дена..Таму ме тераа многу често да влечам со аспиратор и некако сум станата пре исплашена. Јас исто болна, со жолто-зелен секрет сум во синуси, имав висока тт. И затоа паничам.. Кога влечев првите два дена беше поинаков, по сув секрет измешано бело со по некое зелено. Сега е белузлав секретот и леплив кога му влечам.. му правам две инхалации дневно со физиолошки, прскам де изотоничен, де хипертоничен спреј.. навлажнувач пуштам за да не биде сув воздухот дека на клима се грееме. Имам сензор за влага во соба и гледам да е 40-50% влагата..
Majki bebe 2 god sea go preslakam i gledam deka kureto , glavceto mu e oteceno neznam od sto do preeska bese se ok
А зошто му ги отворате ? Мене на педијатар ми рекоа нема потреба од отворање, само надворешно миење и тапкање да се исуши убаво, останати се тие бабини деветини а можат многу штета да направат Се сеќавам една членка имаше постирано слика му се отвори и не можеше да го затвори после тоа, не играјте си тие работи
Значи никакво отварање луѓе, стварно не знам зошто не се расчитате за ова подобро, многу е подложно на инфекции така. Ова е застарена пракса и никаде во свет не се користи веќе. Моето е со проблеми со бубрези, го следи позната докторка од Ремедика, а предходно во Лондон го следеа, прво нешто кое ни беше напоменато од секаде, да не се отвора, никако, ќе дојде ден кога сами ќе го отворат, до тогаш ништо насилно, само благо отварање колку што нормално си оди. Штом му е отечено можно е инфекција, одете да го видат.
Ne sum gi otvarala ja nasilno baska mu go nemam ovaa nedela ic , vo 8 koga menjav pelena se bese ok vo 10 veke oteceno za slednata. Pedijatarot mi imase kazano da go otvarame obavezno zasto ako se zalepi ke treba da go secnuvaat vo bolnica i deka mn boli
Педијатарот да си ги прошири знаењата, ете прочитај што ти пишав јас совет од врвни педијатри и уролози за деца, секое отварање се смета за насилно отварање инаку, присилна мастурбација ја нарекуваат во странство.
Не знам како си го сметате тоа дека не е насилно, се што се чепка е насилно и како што напомена членката над мене присилна мастурбација е тоа на полов орган. Какви закоравени мислења даваат доктори па и мајки кои ги послушуваат мислејќи дека добро прават аха важи. Што им буричкате на бебиња кај што не е наменето да се допира не ми е разбирливо па и кутрите деца недолжни ќе закачат инфекција. Буквално си правите опити врз децата Толку можности за едукација, а се служи народов со методи од 18 век.
Ја сакам само да прашам дали сте свесни каква терминологија употребувате? Присилна мастурбација? Опити врз деца? Дали ви треба constant reminder дека сите тука се мајки независно дали прават нешто спротивно од вашите убедувања, апсолутно независно чија страна е точна?
Eve i mojot pedijatar mi rece da mu go otvoram po malku. Iako jas mnogu vnimavam. Povekje pedijatri toa go kazuvaat. Kakva masturbacija be? Ok ste vaka?
Eve go odnesov vo privatna bolnica i mu go odlepija, toa nastanalo poradi ne dovolno otvaranje i mu se zalepilo i zaradi toa koga mockal ne mu iskacalo se pregledot me cinese 8000 mkd dadoa ostenisept , mirobact i acidi borici i sirup, bela tecnost istece a i rekoa koga ke zazdravi da prodolzi da se otvara zasto pak moze da se zalepi i pak da treba na lekar da se nosi
Ова беше термин кажан од уролог ид Лондон не го јас измислив терминот. Како што кажав, моето е со проблем со бубрези, и совет од сите уролози и тие на приватна клиника кои го водат рекоа никако отварање. Значи како сакате сфанете. Да ок сум, застарена пракса е, вие како сакате правете, ради првично отварање настанува ова, да не е воопшто отворено ни прв пат нема да има проблем.
Epa doktorive neka si gi frlat diplomite ! Ama toa e se nepismeno napikano so vrski taka 90 posto baraat rabota , na strinkata sinot kerkata .
Не ме сфаќај погрешно и на нас педијатарот прво тој совет го даде и проба да го отвори, реков не, уште тоа ми фали. Знам дека прв пат родители нормално ќе слушаме доктори кој друг. Го пишувам ова оти ете моето е со проблемми повеќе мислења и повеќе посветеност од специјални детски уролози и нефролози имам и затоа може натаму на некој ќе му се најфе мислењето. Не дека обвинувам.
Јас имам пишувано за син ми дека не му го отварав, до 2 ипол години не чепкав. Го однесов во Систина кај Симеонов (мислам сите го знаат во државава) и му го отвори рачно на сила. Значи ако пипаме ние дома малтретирање е, а доктор ако му го отвори или има интервенција со сецнување не е? Така помалку ли боли? Или инфекција па ако фати детето? Мислам како научени на памет ви се тие фрази против отварање и ги верглате. Јас лично имам траума од отварањето на к на моето дете, иако не го фаќав и не правев опити. Детето има заборавено најверојатно, јас никогаш нема да заборавам. Не е толку црно бела работава како што сакате да ја претставите. Јас дома и да му го отварам по малце сигурно нема да го истрауматизирам како што направија во приватна болница каде наменски го однесов кај најпознатиот детски хирург.
Ама не треба ниту они да го отвараат што не е јасно, значи воопшто да не се чепка додека детето е поголемо и само низ запознавање на телото не си го отвори, значи не зборам 2.5г, зборам натаму кога ќе се свесни како сами да то чистат и одржуваат хигиена. Пример мм сам го отворил кога бил тинејџер. Не е за траумата они нема да де сеќаваат, туку зошто да се отвора нешто што треба да е затворено, зошто не разбирам, дадете ми една логична причина и ќе речам ок. Која е причината позади отварање?
Па не знам, еве и да речеме дека се сложувам со тебе, јас го однесов детето на доктор за преглед, совет што понатаму. Ако доктор не знае и прави нешто што не е во ред според последните препораки, што да правиме ние, кому да веруваме? Да речеме, не докторе, јас повеќе знам? Мајките (во најголем дел) прават тоа што докторите им советуваат, сакаат најдобро за своите деца, не е ок да им се прави вина.
Да точно е, ама треба за некои работи и ние малце да се расчитаме не слепо да веруваме сепак. За нас кога се работи за нешто бараме неколку мислења нели, зошто не за децата. Да треба да слушаме доктори ама сепак со резерва за некои работи. Не ми беше постот со цел вина, него сакав да кажам совет како некој што имал работа со детски нефролог и уролог и дефинитивно повеќе би верувала на нив него на регуларен педијатар, па може некој ќе послуша ваков совет.