Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.370
    Допаѓања:
    17.993
    Не се плаши, истата и јас бев првпат кога почна да крчи и кашла, паничев да не и се спушти на градите. Штом гледаш дека тешко диши преку нос, не може да цица, прсни со спреј, после 10 минути влечи со аспиратор, тоа прави го секој пат кога гледаш дека му е затнато носето, кога не е нема потреба да влечеш. Кај мене долго време крчеше, освен солен раствор изотоничен друго не ставав и неколку дена кромид во близина.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.590
    Допаѓања:
    5.056
    Ти благодарам. Од сабота вечерта е вака гласно дишење, се слуша секретот во носот. Дополнително испаничив бидејќи на ТВ рекоа во Козле примени 100 дечиња со компликации. А моево пред само месец дена беше затнато, не пиеше млеко и лежевме во болница. Не задржаа зашто беше многу мал, во болница направи 40 дена..Таму ме тераа многу често да влечам со аспиратор и некако сум станата пре исплашена.
    Јас исто болна, со жолто-зелен секрет сум во синуси, имав висока тт. И затоа паничам..
    Кога влечев првите два дена беше поинаков, по сув секрет измешано бело со по некое зелено. Сега е белузлав секретот и леплив кога му влечам.. му правам две инхалации дневно со физиолошки, прскам де изотоничен, де хипертоничен спреј.. навлажнувач пуштам за да не биде сув воздухот дека на клима се грееме. Имам сензор за влага во соба и гледам да е 40-50% влагата..

Последна измена: 8 јануари 2026
  3. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Majki bebe 2 god sea go preslakam i gledam deka kureto , glavceto mu e oteceno neznam od sto do preeska bese se ok

4. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    1.745
    Да не му го имаш отворано ?

5. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Mu go otvarav ama ne celo, skoro do dole ama ne skroz

6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    1.745
    А зошто му ги отворате ? Мене на педијатар ми рекоа нема потреба од отворање, само надворешно миење и тапкање да се исуши убаво, останати се тие бабини деветини а можат многу штета да направат
    Се сеќавам една членка имаше постирано слика му се отвори и не можеше да го затвори после тоа, не играјте си тие работи

На naturally, 1209 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.294
    Допаѓања:
    47.205
    Значи никакво отварање луѓе, стварно не знам зошто не се расчитате за ова подобро, многу е подложно на инфекции така.
    Ова е застарена пракса и никаде во свет не се користи веќе.
    Моето е со проблеми со бубрези, го следи позната докторка од Ремедика, а предходно во Лондон го следеа, прво нешто кое ни беше напоменато од секаде, да не се отвора, никако, ќе дојде ден кога сами ќе го отворат, до тогаш ништо насилно, само благо отварање колку што нормално си оди.
    Штом му е отечено можно е инфекција, одете да го видат.

На naturally, Cvetce_ и H.VAGA им се допаѓа ова.
  8. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Ne sum gi otvarala ja nasilno baska mu go nemam ovaa nedela ic , vo 8 koga menjav pelena se bese ok vo 10 veke oteceno za slednata.
    Pedijatarot mi imase kazano da go otvarame obavezno zasto ako se zalepi ke treba da go secnuvaat vo bolnica i deka mn boli

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.294
    Допаѓања:
    47.205
    Педијатарот да си ги прошири знаењата, ете прочитај што ти пишав јас совет од врвни педијатри и уролози за деца, секое отварање се смета за насилно отварање инаку, присилна мастурбација ја нарекуваат во странство.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. jungle

jungle Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    605
    Не знам како си го сметате тоа дека не е насилно, се што се чепка е насилно и како што напомена членката над мене присилна мастурбација е тоа на полов орган.
    Какви закоравени мислења даваат доктори па и мајки кои ги послушуваат мислејќи дека добро прават аха важи.

Што им буричкате на бебиња кај што не е наменето да се допира не ми е разбирливо па и кутрите деца недолжни ќе закачат инфекција.
    Буквално си правите опити врз децата :puke:
    Толку можности за едукација, а се служи народов со методи од 18 век.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    12.030
    Ја сакам само да прашам дали сте свесни каква терминологија употребувате?
    Присилна мастурбација? Опити врз деца?

Дали ви треба constant reminder дека сите тука се мајки независно дали прават нешто спротивно од вашите убедувања, апсолутно независно чија страна е точна?

На reliable, La-loca, Puffy2019 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    14.280
    Eve i mojot pedijatar mi rece da mu go otvoram po malku. Iako jas mnogu vnimavam. Povekje pedijatri toa go kazuvaat. Kakva masturbacija be? Ok ste vaka?

13. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Eve go odnesov vo privatna bolnica i mu go odlepija, toa nastanalo poradi ne dovolno otvaranje i mu se zalepilo i zaradi toa koga mockal ne mu iskacalo se pregledot me cinese 8000 mkd dadoa ostenisept , mirobact i acidi borici i sirup, bela tecnost istece a i rekoa koga ke zazdravi da prodolzi da se otvara zasto pak moze da se zalepi i pak da treba na lekar da se nosi

На fragaria и Cherry333 им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.294
    Допаѓања:
    47.205
    Ова беше термин кажан од уролог ид Лондон не го јас измислив терминот.
    Како што кажав, моето е со проблем со бубрези, и совет од сите уролози и тие на приватна клиника кои го водат рекоа никако отварање.
    Значи како сакате сфанете.
    Да ок сум, застарена пракса е, вие како сакате правете, ради првично отварање настанува ова, да не е воопшто отворено ни прв пат нема да има проблем.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  15. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Epa doktorive neka si gi frlat diplomite !
    Ama toa e se nepismeno napikano so vrski taka 90 posto baraat rabota , na strinkata sinot kerkata .

16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.294
    Допаѓања:
    47.205
    Не ме сфаќај погрешно и на нас педијатарот прво тој совет го даде и проба да го отвори, реков не, уште тоа ми фали.
    Знам дека прв пат родители нормално ќе слушаме доктори кој друг.
    Го пишувам ова оти ете моето е со проблемми повеќе мислења и повеќе посветеност од специјални детски уролози и нефролози имам и затоа може натаму на некој ќе му се најфе мислењето.
    Не дека обвинувам.

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.166
    Допаѓања:
    8.189
    Јас имам пишувано за син ми дека не му го отварав, до 2 ипол години не чепкав. Го однесов во Систина кај Симеонов (мислам сите го знаат во државава) и му го отвори рачно на сила. Значи ако пипаме ние дома малтретирање е, а доктор ако му го отвори или има интервенција со сецнување не е? Така помалку ли боли? Или инфекција па ако фати детето? Мислам како научени на памет ви се тие фрази против отварање и ги верглате. Јас лично имам траума од отварањето на к на моето дете, иако не го фаќав и не правев опити. Детето има заборавено најверојатно, јас никогаш нема да заборавам. Не е толку црно бела работава како што сакате да ја претставите. Јас дома и да му го отварам по малце сигурно нема да го истрауматизирам како што направија во приватна болница каде наменски го однесов кај најпознатиот детски хирург.

18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.294
    Допаѓања:
    47.205
    Ама не треба ниту они да го отвараат што не е јасно, значи воопшто да не се чепка додека детето е поголемо и само низ запознавање на телото не си го отвори, значи не зборам 2.5г, зборам натаму кога ќе се свесни како сами да то чистат и одржуваат хигиена.
    Пример мм сам го отворил кога бил тинејџер.
    Не е за траумата они нема да де сеќаваат, туку зошто да се отвора нешто што треба да е затворено, зошто не разбирам, дадете ми една логична причина и ќе речам ок.
    Која е причината позади отварање?

19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.166
    Допаѓања:
    8.189
    Па не знам, еве и да речеме дека се сложувам со тебе, јас го однесов детето на доктор за преглед, совет што понатаму. Ако доктор не знае и прави нешто што не е во ред според последните препораки, што да правиме ние, кому да веруваме? Да речеме, не докторе, јас повеќе знам? Мајките (во најголем дел) прават тоа што докторите им советуваат, сакаат најдобро за своите деца, не е ок да им се прави вина.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.294
    Допаѓања:
    47.205
    Да точно е, ама треба за некои работи и ние малце да се расчитаме не слепо да веруваме сепак. За нас кога се работи за нешто бараме неколку мислења нели, зошто не за децата.
    Да треба да слушаме доктори ама сепак со резерва за некои работи.
    Не ми беше постот со цел вина, него сакав да кажам совет како некој што имал работа со детски нефролог и уролог и дефинитивно повеќе би верувала на нив него на регуларен педијатар, па може некој ќе послуша ваков совет.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.