Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    68
    Ќерката моја имала во повеќе наврати проблеми со повраќање. Битно е да се хидрира. Твоево не звучи дека повраќа неконтролирано, да се цеди до желудочна киселина да повраќа и да не може да прими течност, да исфрла одма. На толку мала сум давала и бекутан чајче за да прима течност, плус и смируца стомак дека со анасон. Да не ти реагира на некоја храна? Ако е хидрирано детето и да повраќа не е итен случај. Проблем е ако и течностите што и ги даваш не може да ги задржи туку ги повраќа. Ако надокнадуваш, не мислам дека треба да трчаш по лекари ноќеска. Инаку за смирување стомак Наусолвит јуниор исто така, на база на ѓумбир е, од 6 месеци нагоре. Нека земе некој од дежурна аптека ако имаш кој да тркне.

На Esperanza му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Esperanza

Esperanza Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    34
    Може да ми кажеш симптоми те молам, освен секрет од уши претпоставувам...
    Нас ни дадоа за истово само капки флоксимед па се среди фала му на бога
    Фала на одговорите. Не верувам да е од храна, ништо ново нема пробано во последно. Го бљуцна малку и млекото што го пиеше ноќта, но сабајлево се беше нормално. Вода пиеше и синоќа нормално, без да повраќа. Ќе ја следам :(

3. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.495
    Здраво мајки малото ми има 2 месеци. Бевме на кардиолог и невролог поради помодрување и му најдоа шум на срце,форамен овале апертум,патент дуктус со лд шант. Сакав да барам второ мислење,закажав кај Милев (таму и првото го носев исто со фоа е) меѓутоа многу ме премислуваа и за кај Чадиковски во Систина. Што мислите за Чадиковски? Познаничка го знае,му се јави без оглед на тоа дека е кардиохирург рече ќе го прими детето и ќе го прегледа.

4. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    37
    Подобар од Чадиковски не можеш да најдеш. Многу тешко се доаѓа до него, штом се согласил да ве прими, идете.

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bebence2025

Bebence2025 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2025
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    149
    Здраво мајки , бебе е 8 ипол месеци, од 10.05 пиеше Панцеф заради стрептокока 10 дена , беше добар на контрола во вторникот , сега од петокот 22.05, вечерта почна малку носето , вчера го носев кај матичната , и вечерта во Козле, кс и црп мирно , на гради немаше наод , ама има тт до 39 ноќеска и кашла доста лошо , сабајле го носев пак кај матичната , малку имал на гради и му даде Трицеф, и инхалации со Вентолин. Толку сум испаничена и загрижена 2 антибиотика за толку кратко време , ќе полудам , утешетеме ако сте имале нешто слично

6. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.928
    Допаѓања:
    4.332
    Го имате вирусот со кашлица најверојатно фатено, тој дава тт до 39 и тешко се спушта, прочитај во темата за здравје на децата, пишувавме за вирусот. Ми се чини превентивно ви дале антибиотик.

На Bebence2025 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    1.495
    Здраво мајки малото има 2 ипол месеци има шум на срце и отворени фетални комуникации со лд шант. Патент дуктус има и форамен овале. Деновиве приметувам многу почна да се заморува додека пие,помалце пие.. Бевме на детска клиника,кај матичен педијатар ништо не ни дадоа насоки. Побарав на детска клиника дежурен кардиолог да го види немало.. Давајте совети што да правам навистина сум беспомошна веќе:( Тек на 1ви сме закажани кај Милев.

8. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    192
    Dali ova lici na alergija od jagodi ili poveke na vrukici od toplo?Ima na celiot vrat,se pojavi po 7h otkako prvpat proba jagodi I dali nesto moze da stavam na svoja raka?

Прикачени фајлови:

• IMG_2999.jpeg
      IMG_2999.jpeg
      Големина на фајлот:
      230,6 KB
      Прегледи:
      69
    • IMG_3007.jpeg
      IMG_3007.jpeg
      Големина на фајлот:
      171,8 KB
      Прегледи:
      69
  9. fragaria

fragaria Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.041
    Обично алергија се појавува исип на цело тело
    Но сепак да си прашаш педијатар
    А иначе има сирупи против алергија не знам од кој месец точно може да се користи имај си дома за секој случај при нови намирници во случај да ти треба додека да го однесеш на доктор

На elena.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.692
    Допаѓања:
    18.484
    Најверојатно е алергија од јагодите, следи да не се проширува осипот, ако се проширува најдобро да се однесе на педијатар, не би дала на своја рака.
    Кај мене јави алергија на јајце првиот пат околу устата само, а вториот пат после 7 часа на мешето, но само се повлече без да давам сирупче за алергија.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.832
    Допаѓања:
    19.964
    Личи на вруќаници повеќе.

12. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    37
    Извини вака ама од око бебенцето ти е малечко за јагоди. Сите сакаме да следиме најнови препораки ама такви јаки алергени се даваат многу внимателно со причина. Баш јагодата освен што е јак алерген, е едно од најтретираните овошја, ова може да е реакција на тие отрови, а не од самата јагода. Син ми на пример, повраќа од јагоди купени од пазар/маркет, од домашните кога јаде нема проблем.
    Сликата не е баш најчиста, ми личи на алергија, вруќаниците се поситни. Ако е мазно на допир би требало да е алергија.
    За сируп против алергија кај бебе најдобро да прашаш педијатар.

Не е проблем порано да дадеш алерген ама како за прв пат нека лизне само, никогаш не се знае на што може да се алергични и колку, не дај боже.

13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    15.720
    Јагодата не е алерген. Но ако се јаде во големи количини, може да јави иритација. А за отровите во право си, треба темелно чистење пред да се даде.

14. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    37
    Како не е алерген? Читав сега на интернет да проверам пак, алерген е, инаку немаше да се дава после година.

15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.425
    Допаѓања:
    42.907
    Бебето ти е уште мало за јагоди. Може алергија да добие или иритација од нив.

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    15.720
    Не спаѓа во алергени, ствара реакција најчесто од киселоста. Заради тоа и препорачуваат покасно.

17. Tasha masha

Tasha masha Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    37
    IMG_1197.jpeg

18. wanderlust47

wanderlust47 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2022
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    17
    Мајки искуство со бактерија haemophilus influenzae...приметив солзење на окото и жолтеникав исцедок, направивме брис и ни дадоа капки и маст тобрекс 7 дена. Мислам дека има и на нос, но не ни рекоа да направиме брис. Ни
    рекоа чистење со синомарин и инхалации со синомарин и будесонид.
    Неколку дена беше без ништо на очите од вчера приметувам гурелки и кашла. На лекар велат дека е добра, но мене не ми изгледа така. Не знам каде да ја носам. Дали пак на своја рака да ја однесам да повториме брис на очи и да направиме брис на нос

19. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    1.062
    fdb217a0-341a-4dde-ae4b-5a6a15f72b3a.jpeg 896e6065-4779-449b-b687-e9eb6f23e1eb.jpeg 896e6065-4779-449b-b687-e9eb6f23e1eb.jpeg fdb217a0-341a-4dde-ae4b-5a6a15f72b3a.jpeg

mamicki nekoja sto znajt da mi gi procitat ovie rezultati?

20. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.554
    Допаѓања:
    5.029
    Не отидовте кај Чадиковски?

Како е бебето сега? Што направивте?
    За вакви состојби не се чека, веднаш се реагира. Со помин и дај боже да го решите проблемот што побрзо. :hug: