Мајки, 2 дена сме со тт. Првиот ден едвај ни падна под 38, а вчера беше до кај 38, дали еднаш се качи над. Проблемот е што се буди сред ноќ со вриштење и 5-10 мин никако не се смирува. Сега спие но се плаши во сон со тажно цимолење, тт му е 37.5. На доење сме, си мочка и кака без проблем. Знае ли некој до што може да биде?
Колку е нормална температура кај новороденче? Мама во паника. Уште сме со жолтица, а денес и два пати како проливче да имаше. Измерив сега под рака, 37.3.
Боденце со кратки и пижамчиња, со многу тенко ќебенце покриена кога спие. Околу 23-4 степени ни е дома.
Нека ги проверат ушите обавезно. Синко кога имаше инфекција на уши така плачеше сред ноќ. Едвај се смируваше.
Утрово столицата на синко 8+, еден дел од неа беше бел, значи имаше една кака со нормална вообичаена боја, и една кака бела. Вакво нешто прв пат гледам и по нет разлистав дека може да укажува на некои заболувања со жолчка но и др болести. Не можам да вртам денес кај педијатар, па ако некоја мајка има искуство ќе ве молам за мислење.
Ако било само еднаш, не е страшно. Обично се јавува кај деца кои се претежно на млеко. Ако се повторува подолг временски период, тогаш ќе си направите испитувања. Ама од еднаш двапати, нема потреба за кревање паника.
Благодарам @Annath, ќе следам како ќе биде деновиве, сега пред спиење имаше какано не му беше толку бела.
Здраво мамички Малата има скоро 8 месеци и еве два дена не е расположена нешто несака ништо ни да јади само цица и морам да лежам до незе за да поспие инаку чим мрднам одма плачи. Сношти поврати обилно и на тоа остана после цела вечер цицаше. Вчера ми крена и малку температура 38.3 но веднаш спушти. Мене ме загрижува тоа што главчето и е жешко а нема температура. Денес ќе ја носам на доктор но сакам да слушнам ваше мислење. Јас препишувам на забите бидејќи сеуште нема ни еден изваено а се пика вуста.
Bebe 10m naednas pocna da kacuva tt, glavceto mu bese toplo i mu merev so zivin toplomer mi pokaza 37.9 vikam aj ke pocekam, meram posle 5 min 38.6 a glavceto ladno mu stana, vikam pak ke pocekam, meram posle 5 min glavceto ladno teloto zesko i pokaza 40 tt. Mozno li od sto bese zalepen za mene i cicase da pokaze tolku mnogu a i vo po debela trenerka bese oblecen.Vaka ni kasla ni nisto osven sto noseto mu potekuva koga place.Vesel e si igra.Mu staviv cepce
Pa neznam mislam deka dobro mu izmeriv, sega za sega e bez tt uste e pod dejstvo na cepceto ama nokta e dolga ke dezuram
Можно е. Мојата во рок од 10 мин од 37 на 40 дигна, се извадив од памет со никакви други симптоми . Вирус беше во прашање.
Од претоплување не може 40ка. Дебела тренерка сега? Нема потреба, расоблечи дете и остави го да се олади. Ама ако има тт треба да пратиш. Со самото тоа што ќе го расоблечеш ќе симне бар пола степен, 40ка веќе е голема тт.
Ne e od toplo, eve i denes e so tt do 38.3 pocna od sabajle da mu tecat zeleni mrsoli i od okoto zolta tecnost, krvnata slika e dobra, cekame rezultati od brisevite, mislam deka e bakterija vo prasanje.Maticniot sabajle vika da ne davame odma antibiotik da cekame na rezultatite ama eve pocna i na 5 saati da kacuva
Ако сте зеле брис онда сте за антибиотик веќе, тт 38 и нагоре не е веќе за занемарување, а зелени мрсули и секрет од око се исто така за антибиотик. Ама почекајте брис секако.
Od nokeska e bez tt, pocnavme od sinojka so kapki tobrex i vo oko i vo nos i odma e po dobro, seuste cekame rezultati