Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. AudreyH

AudreyH Истакнат член

Мајки, совет: ЦРП 49, крвна слика нормална. Педијатарот ни вели дека ништо не е, да не се вакцинира, крвна слика за 2 недели. 7 месеци има. Некој со искуство сo високо ЦРП?

2. Annath

Annath Форумски идол

Можи да е вироза. Матичната ни кажа дека ЦРП до кај 50 може да биде и поради некој вирус, ама се зависи и од општата состојба на детето, дали има симптоми, течење нос, затнато, кашла, грлото дали го боли. Не се зема предвид само крвна слика и ЦРП без преглед. Ако е се во ред со крвната слика и општата состојба на детето, можеби има грешка во резултатите?

kikin and AudreyH like this.
  3. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Слично и ние. Бевме таму 7 дена- 80.000 ден. Па дома после пак со инхалации со пулмилорт и вентолин.
    Па и не дека е нешто за занемарување. Сериозна дијагноза е тоа и си бара добро лечење. Баш сопругот какп дете има заглавено 2 месеци на државна со ваква дијагноза и муабетот “ништо страшно не му е” и затоа коа почна на малиов да се спушта на гради фативме правец Систина

Не верувам декс ве начекале неинформирани па затоа така сте поминале

@Minnie-e јас мислам дека ви е слаба терапијата за таа дијагноза. Побарај друго мислење

hello-kitty.90 likes this.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Мајки Ми треба ваше мислење душата ми се стега ако не е многу сериозно. Пишав за мојот проблем накратко во совети за деца од 0-6 месеци. Сета работа почна пред една недела. Четвртокот и петокот бебчо почна да се засркнува при цицање и кашлаше. Тие два дена почна да се слуша исто како да прави гаргара низ грлото. Мрсулчиња немаше дотогаш а јас па од тогаш почнав да го легнувам на меше и да го тапкам по грбче правејќи еден вид на дренажа на плуќата. И детето си продолжи да си поткашлува по малку и викендот. Вкупно 4 дена. Следам ситуација синко весел нормално спие нема тт си цица одвреме навреме ќе подискашла така продуктивно. Гледам тие дена во памперсот искакано лигаво тегаво... Викам шлајм е ќе искашла ќе се исчисти. Од понеделник до среда послабо кака послабо цица фаќа и грчеви кемка ама пак нема тт весел е и поткашлува. Капак на се е тоа што 10тина дена е нервозен за забите и се вуста става па сега ситуација ми се испомеша и ме фати паника. Дете пак нормално како секое бебе кемка се смее игра весело е Цицни пушти скок не фати заби исто сега и кашлица... И реков одам на лекар. Матичниот викат чиста плуќа има мрсулчиња не гледам не е сериозно нема ни тт. Гледа грлото вика црвено е ајде антибиотик. Витамин ц во вид на капки и спреј за нос и аспирирај. Што ќе аспирирам влечам ништо нема. Си викам нормално бебе штом плаче ќе зацрвени грло не зедов антибиотик. И сега од вчера до денес сум во недоумица дали да го земам антибиотикот или не. Вака според мене нема потреба,заби се грчеви повремено и грлото од тоа му се вжарува плус и не би антибиотик на 3 месечно бебе не е дотолку. Ама па ко ќе почне да кашла иако тоа е 2-3 пати во денот срце ми се кине и и си викам а ќе го земам и ќе дадам не можам да гледам се мачи. И веќе сериозно не знам кој пат да фатам оти не можам трезовно да размислувам во паника сум. Навистина ве молам за мислење

5. Zagrizena mama

Zagrizena mama Нов член

Spored mene ne e nisto za griza.Maticnite gledat kolku da pomini redot a i bashka grlo da vidat kaj tolku malo bebe malku poteshko ;) Vidi go uste nekoja den ali jas mislam nema potreba da brzash so antibiotik :) pozdrav

marchi-cool likes this.
  6. Zagrizena mama

Zagrizena mama Нов член

Sin mi taka , pred dve nedeli maticnata rece deka ima grlo posto bese nogu razdrazliv i kenkav (4meseci e) pa rece da videme Crp koe ispadna mirno I pominavme bez antibiotik , a jas uste mislam deka nemavme grlo :)

marchi-cool likes this.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Моето имаше толкаво црп пред некое време.
    Имаше мала Т ама брзо симна. Весел, јадеше, пиеше.Другите параметри беа ок.
    Не добивме атб.

AudreyH likes this.
  8. marchi-cool

го однесов на второ мислење ми рекоа ништо од Антибиотик без крвна слика и брис и денес направивме па ќе видиме резултатите што ќе кажат. Страв ми е што кашла продуктивно да не спушти на плуќа,досега е чисто,а и носето му е. Ставам спреј marisimo пробувам со аспираторче ништо нема не излага не шмрчи нема ништо на нос.

Zagrizena mama likes this.
  9. marchi-cool

IMG_20191129_133950.jpg кој е расположен да ми ја протолкува крвната слика? Се работи за бебе 15 недели на доење

10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Вирус некој, покачени се лимфоцитите.

marchi-cool likes this.
  11. Корнелија

Корнелија Популарен член

Има вирус само со тт? Два дена ми гори бебево ;(

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Да ние имавме 2 дена само температура до 38.7

13. Корнелија

Корнелија Популарен член

Ние до 39.5 стасавме. Втор ден му е, се надевам до утре ќе помини

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ќе помини, немаат многу сила до 2,3 дена најмногу држат.

Корнелија likes this.
  15. lenysto

lenysto Истакнат член

Zdravo moze li sovet .. bebe od 9 meseci pred 5 dena go zavrsi antibiotikot .. se smiri kaslanjeto pred 4-5 dena i od vcera pak mi kasla ..ne moze da spie ... zatnato mu e niseto i kako ednoto okce solzii .. pak da go nosam na dr .. mislam deka site razlicno kazuvaat .. kako da nagagaat ..

16. Корнелија

Корнелија Популарен член

Од прилика по колку време треба да делува чепче? 40 качи тт. Го туширав, ставив чепче, саат време после чепчето 39 имаше. Дури сега почна да се поти, саат и 20 мин поминаа. Ќе измерам за 10 мин да видам како ќе биде. Што да правам незнам, страв ми е пак да не качи 40 ;(

17. Корнелија

Корнелија Популарен член

Мислам дека треба да го однесеш да го слушнат, сепак кашла.

18. Annath

Annath Форумски идол

Однеси го да го слушнат. За што пиеше антибиотик, инфекција имаше некоја? Кај нас даваат и за вирози антибиотик и после се чудат оти не делува.

@Корнелија како е малото, бевте на лекар? Сепак 40 не е мала температура.

Alishan30 likes this.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Девојки, бебе 2-3 дена има полно носе. Аспирирам и вадам млечни мрсулчиња. Ама пак и се затнува. Само што ми бљуцна шлајм. Млечно лигаво, можно е да е од градите или пак носот?! Не кашла, добра е иначе, температура нема.. весела..
    Не можам да ја добијам докторката или има пациент или е на пораѓај. Секако ќе ја носам да ја слушне.

20. Annath

Annath Форумски идол

Од носот е. Пошто се слеваат надолу во грлото и ги голта мрсулчињата, не знае да ги исфрли поинаку. И во каката може да има.

Alishan30 and Yowannty like this.