Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    1.005
    Здраво на сите би сакала да ве прашам нешто синко мој имаше температура четири дена односно до вчера денес нема меѓутоа се појави осип по телото пиеше сируп за температура а од денес почнавме со амоксиклав дали тоа е последица на антибиотикот или во прашање е нешто друго

Прикачени фајлови:

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    12.938
    Ми личи на тридневна треска
    Кога беше синко мал имаше 3 дена температура, а четвртиот се исфрла исто вака. Мене ми рекоа ништо страшно. Му помина за ден два

На mama*rose му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.353
    Допаѓања:
    182.499
    Бебла е настината веќе неколку денови па почна да ме фаќа страв. Да напоменам дека си е весела и нема температура, ама носето и се затнува со денови па прскам физиолошки. Влечам со аспиратор само по потреба, не и се слева надолу, ама некогаш знае да се спушти мрсулче во носната школка па тогаш влечам со аспиратор колку да го извадам. На два пати ми бљуцна лигаво, еднаш искива, а и во каките често има лигаво, значи ги исфрла надвор. Ама ситуацијава трае веќе некое време, па ме фаќа страв да не спушти на гради. Освен физиолошки што друго можам превентивно да направам за да спречам евентуално влошување? Да инхалирам ќе помогне? Да предложите инхалатор од кој сте задоволни?

4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.101
    Кога е размрсолавена и е со влажен секрет подобро не инхалација, се ствара повеќе влажна средина. Обично за сува кашлица инхалираме.
    Физиолошки е во ред, нисита маст за нос исто можеш кај бебче, изотонични раствори во вид на спрејче за нос. Доколку подолго трае, направете лабораторија.
    Капки витамин Ц можеш да даваш исто.
    Штом вади и преку каки секрет добро е, се чисти, нема температура, свежа е, следи само и доколку многу денови се, една лабораторија направете и.

На NarCis@, Girl-Rabbit и Yowannty им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.353
    Допаѓања:
    182.499
    @Alishan30 ми поврати во млаз, прв пат вака повраќа за овие 4+ месеци, освен еднаш претходно кога лошо и залетна. И пак имаше лиги внатре. А и сега поврати најверојатно оти брзо после цицање и ставав капки. Знам дека не треба после цицање да се става, ама не можев да слушам како се мачи да диши. :|
    Деновиве и многу лошо трие непца.. дали заби ќе и излагаат кој да знае, може ради нив да е опаднат имунитетот?
    Денеска ме загрижи, кенкава е малку повеќе од обично што и не мора ништо да значи.. ама ете..
    Пишав на пед. може ќе ми рече утре да ја ѕирне, не знам дал би ми дала упат за лаб. овде чудни се малку по тоа прашање... ке и побарам па ќе видиме. Земав вит. Ц. Тенк ју. :f:

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.807
    Допаѓања:
    202.813
    Тридневна треска или розеола, вироза е, нема потреба од антибиотик. Матичниот ви препиша?

7. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    1.005
    Да матичната на четвртиот ден од температурата му пронајдоа црвено грло меѓутоа осипот од синојка е поинтензивен особено околу вратот челото очите и телото и на моменти се губи и повторно се појавува

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.807
    Допаѓања:
    202.813
    Розеола обично јавува исип само на телото, ама не е исклучено да се појави и на лицето. Види дали се појачува после Амоксиклав, ако се засилува, нека го смени антибиотикот.

На LiliBoz и mama*rose им се допаѓа ова.
  9. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    910
    Sinko 12+m ovoj mesec dva pati spusta po malku na gradi, so inhalacii so ventolin i pulmikort ke mu pomine ama pak se povtori, i toa ovoj pat ne ni kasla mnogu ni pa nosot mnogu mu tece.Neznam kako ke terame zimava ako vaka pravi non stop. Dada od gradinka mu nosi virusi znam ama mora da odi.Kako da sprecam osven so jaknenje na imunitet a kako da zajakneme imunitet koga nisto ne jade, uste nema cel obrok, voda pie mnogu, cica ama noke poveke, preku den ne mnogu

Последна измена: 30 декември 2019
  10. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Хелпппп!Не е за бебуш,но е за таткп ми.Каде да најдам ЕЛЕКТРИЧНО ЌЕБЕ и колку чени.Фала ви

11. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    9.637
    Имаше порано во топ шоп, не се сеќавам на цена. Провери на интернет дали го има уште во понуда.

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Мајки, најпрво среќна и весела 2020та. :party:

Ве молам кажете ми како давате пробиотик, конкретно Ваја со антибиотик.
    Матичната не ми кажа а јас тотално изумив па бебе веќе еден ден прима антибиотик без пробиотик.

13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Неколку часа пред или после антибиотик, не заедно.
    Ако ти е на 8ч дозата, измеѓу на 4 саати можеш.
    Мислам два пати на ден е доволно, за да не се падне да го будиш ноќе бебето.

Среќна нова :inlove:

14. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Вајата се дава 7 капки еднаш, да го давам така измеѓу, два пати по 7 или како?

15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.301
    Допаѓања:
    182.584
    Алишан, кога сме на темава сакам да те прашам, што препорачуваш кога бебето/детето не исфрла секрет, а кашлицата е влажна? Конкретно, малото, додуша не е бебе, ама е уште малечка и не знае да го исфрли секретот, а се осеќа како кркори во горни дишни патишта. Носето не ѝ тече, ама во грлото ѝ се собира шлајм и на моменти ѝ засипнува гласот, и тогаш е многу вознемирена и се засркнува. Ѝ прскам во носето спрејче диво оригано, ама друго не знам што да правам. Ова ѝ се случува со скроз уредна крвна слика, супер апетит и плус весела си е. Ама ете има некоја влажна кашлица и кркорење. Исто вака ни се деси пред 2 месеци, крвна слика чиста, на гради ништо немаше и пробавме без антибиотик, и без инхалација, и ја пратеше докторката на секои 2 дена, ама не беше ни подобро, ни полошо. На крај даде антибиотик, затоа што беше ризично да не направи опструкција, премногу почна да ѝ се собира шлајм, а не можеше да го исфрли.

16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.101
    Дури сега стигнав да ти вратам, се зависи од детето. На бебе не давам ништо, преку еден ден ги викам на контрола за да го слушам, ако помине никому ништо, ако не-праќам на педијатар.
    Над годинка се случило да дадам муколитик, експекторанс или вентолин (претпазливо), и повторно на 2 дена да го слушам.
    Бисолвон капки или бронлес за деца сирупче, и тоа е претпазливо, па ако не преку уста преку каки да исфрлат секрет/шлајм.
    Лепенки на бодито кое го носи, вода која врие на шпорет со фиталп маст, да го вдишува.
    Аспирирање на секрет преку нос, и лабораторија која ќе ме води до кај сум со лековиве, почесто на 2 дена.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    1.121
    Пред еден месец синко имаше три дена само тт. Некој си вирус бил, рече др. Еве го сега пак. Не е висока како претходниот пат, ама 38.5 највисока видов. Неделата вечерта почна се. 37.5 имаше тт, и едното окце му беше многу црвено. Вчера имаше тт до 38, и денес место да спушта повисока од вчера има. Плус почна да кива, од носето му течат мрсулчиња како вода. Окото му е подобро, не е веќе црвено. Шо можи да е, има некој сличен вирус со вакви симптоми, или настонка му е?

18. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Dali slucajno ima nekoj da e detski nevrolog od vas??

19. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    7.925
    Кога веќе си тука сакам да те прашам и јас за совет. Детето е 2 год и има мокра кашлица давам Мукоплант од бршлен и плус антибиотик алмацин дека има црвено и отечено грло. Е сега за инхалацијата дека спомна не се препорачува на мокра кашлица јас овие два дена на вечер и правам инхалација само со 2мл физиолошки раствор. Носот повремено и се затнува при спиење па затоа ја инхалирам. Исто од што има шлајмови повремено знае и да хрчи само на спиење.
    Може да продолжам само со едно инхалирање навечер или да прекинам да не направам некоја белја. Матичната ми има кажано дека од чист физиолошки нема некоја штета кога е затната да правам за да и олесни.
    Сакам да слушнам и твое мислење.

20. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    1.121
    Ме интересира дали на леукоцити 11.7, матичната Ви препишува антибиотик?