Здраво на сите би сакала да ве прашам нешто синко мој имаше температура четири дена односно до вчера денес нема меѓутоа се појави осип по телото пиеше сируп за температура а од денес почнавме со амоксиклав дали тоа е последица на антибиотикот или во прашање е нешто друго
Ми личи на тридневна треска Кога беше синко мал имаше 3 дена температура, а четвртиот се исфрла исто вака. Мене ми рекоа ништо страшно. Му помина за ден два
Бебла е настината веќе неколку денови па почна да ме фаќа страв. Да напоменам дека си е весела и нема температура, ама носето и се затнува со денови па прскам физиолошки. Влечам со аспиратор само по потреба, не и се слева надолу, ама некогаш знае да се спушти мрсулче во носната школка па тогаш влечам со аспиратор колку да го извадам. На два пати ми бљуцна лигаво, еднаш искива, а и во каките често има лигаво, значи ги исфрла надвор. Ама ситуацијава трае веќе некое време, па ме фаќа страв да не спушти на гради. Освен физиолошки што друго можам превентивно да направам за да спречам евентуално влошување? Да инхалирам ќе помогне? Да предложите инхалатор од кој сте задоволни?
Кога е размрсолавена и е со влажен секрет подобро не инхалација, се ствара повеќе влажна средина. Обично за сува кашлица инхалираме. Физиолошки е во ред, нисита маст за нос исто можеш кај бебче, изотонични раствори во вид на спрејче за нос. Доколку подолго трае, направете лабораторија. Капки витамин Ц можеш да даваш исто. Штом вади и преку каки секрет добро е, се чисти, нема температура, свежа е, следи само и доколку многу денови се, една лабораторија направете и.
@Alishan30 ми поврати во млаз, прв пат вака повраќа за овие 4+ месеци, освен еднаш претходно кога лошо и залетна. И пак имаше лиги внатре. А и сега поврати најверојатно оти брзо после цицање и ставав капки. Знам дека не треба после цицање да се става, ама не можев да слушам како се мачи да диши. Деновиве и многу лошо трие непца.. дали заби ќе и излагаат кој да знае, може ради нив да е опаднат имунитетот? Денеска ме загрижи, кенкава е малку повеќе од обично што и не мора ништо да значи.. ама ете.. Пишав на пед. може ќе ми рече утре да ја ѕирне, не знам дал би ми дала упат за лаб. овде чудни се малку по тоа прашање... ке и побарам па ќе видиме. Земав вит. Ц. Тенк ју.
Да матичната на четвртиот ден од температурата му пронајдоа црвено грло меѓутоа осипот од синојка е поинтензивен особено околу вратот челото очите и телото и на моменти се губи и повторно се појавува
Розеола обично јавува исип само на телото, ама не е исклучено да се појави и на лицето. Види дали се појачува после Амоксиклав, ако се засилува, нека го смени антибиотикот.
Sinko 12+m ovoj mesec dva pati spusta po malku na gradi, so inhalacii so ventolin i pulmikort ke mu pomine ama pak se povtori, i toa ovoj pat ne ni kasla mnogu ni pa nosot mnogu mu tece.Neznam kako ke terame zimava ako vaka pravi non stop. Dada od gradinka mu nosi virusi znam ama mora da odi.Kako da sprecam osven so jaknenje na imunitet a kako da zajakneme imunitet koga nisto ne jade, uste nema cel obrok, voda pie mnogu, cica ama noke poveke, preku den ne mnogu
Мајки, најпрво среќна и весела 2020та. Ве молам кажете ми како давате пробиотик, конкретно Ваја со антибиотик. Матичната не ми кажа а јас тотално изумив па бебе веќе еден ден прима антибиотик без пробиотик.
Неколку часа пред или после антибиотик, не заедно. Ако ти е на 8ч дозата, измеѓу на 4 саати можеш. Мислам два пати на ден е доволно, за да не се падне да го будиш ноќе бебето. Среќна нова
Алишан, кога сме на темава сакам да те прашам, што препорачуваш кога бебето/детето не исфрла секрет, а кашлицата е влажна? Конкретно, малото, додуша не е бебе, ама е уште малечка и не знае да го исфрли секретот, а се осеќа како кркори во горни дишни патишта. Носето не ѝ тече, ама во грлото ѝ се собира шлајм и на моменти ѝ засипнува гласот, и тогаш е многу вознемирена и се засркнува. Ѝ прскам во носето спрејче диво оригано, ама друго не знам што да правам. Ова ѝ се случува со скроз уредна крвна слика, супер апетит и плус весела си е. Ама ете има некоја влажна кашлица и кркорење. Исто вака ни се деси пред 2 месеци, крвна слика чиста, на гради ништо немаше и пробавме без антибиотик, и без инхалација, и ја пратеше докторката на секои 2 дена, ама не беше ни подобро, ни полошо. На крај даде антибиотик, затоа што беше ризично да не направи опструкција, премногу почна да ѝ се собира шлајм, а не можеше да го исфрли.
Дури сега стигнав да ти вратам, се зависи од детето. На бебе не давам ништо, преку еден ден ги викам на контрола за да го слушам, ако помине никому ништо, ако не-праќам на педијатар. Над годинка се случило да дадам муколитик, експекторанс или вентолин (претпазливо), и повторно на 2 дена да го слушам. Бисолвон капки или бронлес за деца сирупче, и тоа е претпазливо, па ако не преку уста преку каки да исфрлат секрет/шлајм. Лепенки на бодито кое го носи, вода која врие на шпорет со фиталп маст, да го вдишува. Аспирирање на секрет преку нос, и лабораторија која ќе ме води до кај сум со лековиве, почесто на 2 дена.
Пред еден месец синко имаше три дена само тт. Некој си вирус бил, рече др. Еве го сега пак. Не е висока како претходниот пат, ама 38.5 највисока видов. Неделата вечерта почна се. 37.5 имаше тт, и едното окце му беше многу црвено. Вчера имаше тт до 38, и денес место да спушта повисока од вчера има. Плус почна да кива, од носето му течат мрсулчиња како вода. Окото му е подобро, не е веќе црвено. Шо можи да е, има некој сличен вирус со вакви симптоми, или настонка му е?
Кога веќе си тука сакам да те прашам и јас за совет. Детето е 2 год и има мокра кашлица давам Мукоплант од бршлен и плус антибиотик алмацин дека има црвено и отечено грло. Е сега за инхалацијата дека спомна не се препорачува на мокра кашлица јас овие два дена на вечер и правам инхалација само со 2мл физиолошки раствор. Носот повремено и се затнува при спиење па затоа ја инхалирам. Исто од што има шлајмови повремено знае и да хрчи само на спиење. Може да продолжам само со едно инхалирање навечер или да прекинам да не направам некоја белја. Матичната ми има кажано дека од чист физиолошки нема некоја штета кога е затната да правам за да и олесни. Сакам да слушнам и твое мислење.