Мајки не знаев каде да го поставам прашањето,вака имавме вирус со висока температура нормално примаше блокмакс на 8 часа во мегувреме чепче еферлаган по потреба. Сега кога бебе спие температурата и е многу ниска сабајле и измерив 34 од памет се извадив кога е будна е во ред ама штом заспие се снижува. Топла е и многу се поти,утре уште сабајле сме на доктор секако ама ако некој има искуство или совет ве молам пишете.
Кажав во мегувреме и давав чепче еферлаган под 38.5 не давав ништо. Моментално ништо не прима за температура бидејки нема покачена.
Колку време дававте блокмакс? Обично не се препорачува блокмакс како терапија така на 8 часа, туку по потреба и во комбинација со парацетамол. Се случува ниска температура од него ама не верувам да е 34.
И мене не ми се верува премерувам повеке пати секогаш приближно со мали разлики кога е будна дава веродостојни бројки. Блок макс давав скоро една недела секогаш на 8 часа и кога имаше висока температура и кога немаше така ми кажа доктор.
Ова прв пат слушам вака да се дава блокмакс и толку долго. Не знам зошто таков совет еве @Alishan30 нека каже дали е правилно, стварно не сум слушнала за такво користење на антипиретици. Синчето со грип ми беше една недела и само 2 пати му дадов и тоа преку 12 часа, комбинирав со далерон. Тоа цел сируп е. Измери пак со живин топломер и ако е толку навистина ко ќе спие одма консултирај се со доктор.
Само при температура над 38,5 е оправдано давање блок макс сируп.цела недела не. Доколку стварно е 34 температурата, тоа треба да се јави на лекар
Син ми како реакција на Блокмакс и Неофен, исти рекции ми даде, 34,5 до 35,2 тт. Од тогаш ни кажаа ни да помислиме на Блокмакс и Неофен. Кај него дополнително и грчеви се појавија, не баш страшни, ама се грчеше цело тело и ми заспиваше како во полусон, језиво беше.
Па баш затоа Неофен и Блокмаксне се даваат така како што и е речено на Квин. Еднаш во текот на 24 часа макс ако Т над 38,5 не паѓа со ништо. Совет од педијатар и фармацевт. Или грешка разбрале или нешто докторката не е во ред. Давање антипиретик и кога нема Т прв пат слушам. И тоа јак.
@QueenP никако Блокмакс давање кога нема температура, те молам! Не сте разбрале нешто, не верувам дека педијатар би советувал такво нешто. Па уште и цела недела. Јак е сирупот, не се дава повеќе од двапати во едно деноноќие, и тоа за температура над 39, не е ни за 38,5, и тоа САМО АКО не спаѓа со ништо друго. Однесете ја малата на преглед, не е нормално 34 да и е темп. и не си играјте со Блокмаксот. Најдобронамерно ти пишувам, опасен е начинов на кој и го давате.
не, ништо не и беше, здрава права, наеднаш ниска темп. 3ца доктори рекоа ништо не е, мајка ми на глава ми се качи дека нема шеѓери детето оти не јадам благо и дојам.
Јас знам дека антипиретици не се даваат повеќе од 3 дена. Мајка следи упатство пред да дадеш било кој лек.
Се подобри ли состојбата? Може и да сте претерале со антипиретици. Два антипиретика се мешаат само ако детето не спушта температура под 38,5 по даден ибупрофен или далерон/ефералган. Никако во други случаи. Прво се почнува со парацетамол (далерон/ефералган). Ако нема ефект после 4 саати може да се даде ибупрофен (блокмакс). Потоа се продолжува само со еден антипиретик или ибупрофен или парацетамол. Не се мешаат пак двата. Ибурпофен се дава на минимум 8 саати. Парацетамол се дава на минимум 6 саати. Ако детето крева температура пред тоа се тушира, се лади со млака вода на крпче, се користат бабини лекови (од типот оцет на чорапи, ако е поголемо детето масажа со разредена ракија, компир во чорапи и слично). Ова чисто да си знаете за понатаму.
Мора да било грешка, може била ниска ама не толку, може брзо си го тргнала топломерот или се изместил. Како што кажува и Ангел, и на мојов 35 му има паднато и тоа беше језиво, дете како заспано, ладно, без сила паѓаше и не можев да го освестам, па голо го топлев на мене гола (реакција од доста време сируп). И мм има спуштено 35 и човекот ми бладаше, заспиваше, неможев да го освестам. Чим делувала океј, нема шанса 34 да била тт. Како е малата сега?