Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Discussion in 'Бебе' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. duffi

duffi Форумски идол

Најчесто добиваат инфекции. Ќе прима антибиотик и ќебиде добро.
    Се случува често. Важно е навремено да е реагирано.

2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Не е итно прашањево ама нема друга тема на кое можам да прашам. Дали во оваа "гунгула" и хаос состојба со вируси бебињата може да примаат вакцини? Мене некако ми е шубе. За 2 недели треба да примаме 7месеци имаме. Мислење?

3. Septemvri

Septemvri Популарен член

Нашиот педијатар рече може да се примаат вакцините, со тоа што ке треба строга изолација и заштита по дома, не само од корона туку и од грип и од секакви други болести.

marchi-cool likes this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

И пишав и вчера. Со соодветна терапија брзо ке помине. Малата ја исчистија прво со сонда зашто доста имаше изголтано и плус имаше и малку вдишано. Дупли венски антибиотик примаше 5 дена и дома пиеше кога не испуштија уште една нед мислам, а уште 3ти ден во болница беше подобра. Сигурно си имаат една иста терапија за ова и ако се реагира на време не е страшно. Последици немаше.. дури и со грчеви поминавме супер.. рекоа може грчеви да има повеќе поради тоа ама скоро и да немаше.

Sexybaby86 and happygirl like this.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Веќе еден месец, се случи 6-7 пати мали кога цица и заспива ја затресува главата,како да му студи,како вибрација. Вчера приметив дека и раката така ја тресе. Ова трае неколку секунди,јас го прекинувам.
    Отворив на интернет свашта пишува,ако имате искуство споделете.
    Педијатарот не кажа што е само пиша по пола Б6 од 20мг да му давам со млекце помешано...

6. happygirl

happygirl Форумски идол

Има ли некоја од вас контакт од интензивна на Детска клиника во Скопје? Ве молам ако познаватедоктор/сестра/хигиеничарка да ми пишете лп, итно е, се работи за блиско новороденче кое е таму.

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Мајки, мерев тт на бебе 37,1 не е страшно нели. Месец и пет дена сме. Цел ден ми стои така топла па и ја мерев. Педијатар ми има речено ако има 38 тогаш да посетам лекар. Може и е само топло. Леко е облечена.

8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ништо не е, сосем нормално. Мојата имаше понекогаш и до 37.4, па ќе и се спуштеше.
    А зошто одма на лекар за тт до 38?

ddevojce likes this.
  9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Така ми рекоа од клиника кога не отпуштија дома по пораѓај, бидејќи мало бебе, па да се види од кај доаѓа температурата.

10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Облекувај по комотно и држи температура дома до 24степени максимално.

ddevojce likes this.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Дали некоја има искуство со вагинален исцедок кај бебе?
    И пишав уште одма вчера на педијатарката и и пратив слика, ме праша дали бебе јаде, и кажав дека јаде фино последниве денови и веќе не ми пиша ништо, и вртев подоцна и вртам и денеска не ми одговара, многу сум загрижена. Страв ми е да носам бебе на клиника.
    Иначе супер е расположена, јаде, полни пелени, нема никаков друг симптом за грижа.
    Дали е можно да има уринарна инфекција? Или што може да е?

12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Тука низ фoрумoт читав дека е нoрмалнo и мoетo имаше пред 2 дена...Има прoстoр за грижа?

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Па не знам... јас не сум прочитала ништо низ форумов за тоа.. па се загрижив.. исцедокот и е многу бледо зелен...
    Педијатарката ми се прејави конечно, ми рече до сега немала ваков случај, сретнала само кај поголемки девојчиња, дека ако нема некој друг загрижувачки симптом би требало да е се во ред, а ако продолжи до наредна недела ќе испитаме урина.
    Не знам што да мислам..

14. Larahappy

Larahappy Популарен член

На мoевo беше прosирен....Мoже е нештo oд храната вие сега прoбувате вкусoви/jадете така да без грижа, прати ситуациjа пак.

Yowannty likes this.
  15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Бебињата имат исцедок, а може и да е шлајм кој го исфрла преку мокрачата. Погледни у каката дали има лепливо како конци, ако има тогсш се шлајмови. Колкави сте? Имаше и моето бебе кога беше една недела. Сега у каката ги вади шлајмовите.

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Знам дека исфрла секрет во каката, и се случува тоа одвреме навреме. Ова сега е вагинален исцедок и за тоа не знам ништо, затоа се загрижив.
    7+ сме.

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Па да, некој исцедок е тоа. Се исфрла преку мокрача. Имаше и мојата кога беше 10 дена стара. Прати ако е многу често или мириса, плаче кога мочка посети лекар.

18. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Пишави во темата за деца ама си викам може оваа поактивна па да пишам и овде...

Мајки, одамна не сум имала потреба да барам помош ама ете у цела фрла малата сеа не ми е арна. Не беше болна ниту и течеше нос, од никаде, пред два дена почна да ми хрчи, и тоа само додека цица или дише длабоко. Денес два пати и правев инхалација со физиолошки и сеа почна да кашла. Згрешив или вака ќе исфрла секрет? Како да и помогнам поинаку...
    Знам дека ќе се мачи вечерва и нема да може да спие.
    Матичната не работи за викенди а не ми се носи во систина со вирусов сега.
    Скоро 15м е Фала мајки.

Да се надополнам: и растат три заби, една четвортка и една двојка пробиени и друга четворка непробиена.

19. BabyT*

BabyT* Популарен член

И мојата има секрет кога вади заб. Ќе ја осетиш, мојата еднаш почна да се даве од мрсоли, па црвено грло и накрај антибиотик. Пиши ако можеш на вибер со педијатар да избегнеш одење додека е неопходно.

20. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Не е достапна кога не е на работа и неколку пати меѓу редови ми има кажано да не ја барам после работно време. |(
    Само ради тоа би се решила да ја сменам.