Мајки,сабајлето на малата под гушата и забележав црвена линија како жар.Предходно се вцрвенуваше ама денес дури како раничка ми изгледа.Ставив павловиќева и бебешка пудра.Ми е страв да не фати некоја инфекција.Совет?
Малото 9+ , се удри во чело од маса и има линија на сред чело, малку подувано. Малку заплака се смири со чајче, после беше весел и заспа во термин, после пиеше млеко и еве сега си спие. Имате ли искуство, не дај Боже да му бидне нешто? Му ставав лепче и ладна лажица ама едвај, не ми даде. Мислите ли дека ќе има модро и да не му бидне нешто? Совет? Прво дете и се ви е јасно Многу е активен, не е немирен ама се сака да фати и многу е брз, такво си детето.
Набави си ја кремава Нема да има ништо модро и плус намалува болка Не се секирај ќе му помине. Допрва ќе паѓа и ќе има модрици.
не знам зошто лебче се става на удрено,ми нема ич логика а сум слушала. Се става облоги или мраз. Мене првото дете .... Само Господ го дочува. Тоа паѓање и удирање на главчето.... Никогаш не можев ни да си замислам. Еднаш знам падна на плочки и се удри но му отече местото и беше меко па морав на лекар. Ми рекоа парацетамол да давам три дена. Демек против болка
Здраво би сакала да ве прашам за мислење совет... Бебушот ми има 2 недели се роди со отечени тестиси во болница ми рекоа не ее ништо страшно..на контрола педијатарот исто вели дека е нормална и дека со тек на време ке се повлечат сами.. може ли некој совет од вас дали некој се справил со истото?
Нормално е, сите така се раѓаат. Ќе се повлече со тек на време. Ако не се повлече до кај 6 месеци, консултирај доктор.
Здраво мамички, бебче е 14 дена а веќе 8 дена едното окце му е залепено и со дрлкички, го мијам до ксмилица и капнувам млекце не поминува.. Ве молам за совет. И за грчеви што давате какби капки да земсм почнаа неколку дена грчеви
Масажичка му прави кај окцето на почетокот и надолу накај носето, може му е затнато очното каналче. Истото го имавме и ние и со масажа и помина..
Оди на лекар ќе ви препишат капки. Кај нас беше затворено 2 дена ни препишаа капки и одма се исчисти окцето. Ми рече докторката ако не се среди тогаш ќе ми покаже како да го масирам. Чисти го само со превриена вода. Против грчеви можеш да земеш Колиеф или Колипрев ама веројатно и за тоа треба да се консултираш со лекар. Можеш ти да пиеш чај од ким и да го зема преку тебе.
Зедов денес капки колиеф но аптекарката не џнаеше да ми каже по колку капки да давам.. Вие на новороденче од 2 недели по колку дававте како што пишува во упатството по 4 на секој подој или..?
Максималната доза е 28 капки во 24 саати. Значи ако јаде на 3 саати има 8 подои. Ќе даваш по 4 капки на 7 подои, секој 8ми ќе го прескокнуваш. Не се даваат директно во уста мораш да ги измешаш со млекце. Измолзи минимум 20мл млеко, стави 4 капки и почекај пола саат, од време на време промешај и дај му да го испие.
Буци крена температура денес од никаде некаде. 37.5 до 37.9 му се движи. Зборев со педијатар рече ако крене над 38 сируп да дадам, ако и утре не падне да го носам на лекар. Инаку весел е си игра само не го испива млекото, по 140 мл едвај со молење и кашичките не си ги јаде. Знам треба течности да пие, ама вода не сакаше, па бекутан чајче му направив и испи 50 мл. (сокови не сакам да му давам) Ми рече педијатарот забче да не е, ама нема ни подуенко ниту греба на допир, а се става во уста. Туку за секој случај да проверам Далерон сируп како се даваше по колку мл на килограм? Педијатар ми кажа 4мл на 8 кг?
Јас би дала сируп над 38.5, до тогаш туширање и по комотно облечено. Ако не сака вода давај сега сокови, чаеви, форсирај нешто да пие течности. За дозата, таман е.
Срцкa јaс нa мoјaтa сaмo физиoлoшки рaствoр и стaвaв пo 3-4 пaти нa ден и чистев сo стерилни гaзи. Нејќев уште oд тoгaш сo кaпки дa јa трујaм. Мнoгу пoмaгa верувaј. А зa грчеви и дaвaв еспумисaн, чaј oд aнaсoн, други кaпки oд Бигaријa и ништo не ни пoмoгнa, дo 6 месеци имaше душa. Тoa е кај сите децa рaзличнo. Мoжеш aкo и дaвaш пo мaлку вoдичкa дa и превривaш сo 3 зрнцa ким и ги вaдиш пoсле. Тoпли oблoги нa стoмaчетo сo тетрa пелени мoжеш сo пеглa дa ги тoплиш и преку бoди, и мaсaжa oд левo нaкaј деснo вo буквaтa П
Мoже кaснaм aмa зa друг пaт дa знaеш сaмo путер нa местoтo. Мoјaтa немиркa пaднa oд креветче нoсoт цури крв устaтa пoтеченa нa челoтo џумкa oгрoмнa, зa двa денс и пoминa, мoментaлнo ссмo ги бoли и брзo им пoминувa. Акo не пoврaти вo рoк oд пoлa сaaт и aкo не е успaн дoбaр е дa знaеш. А тек ќе пaѓa, тaкa рaстaт aјде
Мајки едно прашање, бебе се напиња 2 дена постојано, а какаше вчера нормално и пак истото денес Инаку 5 месеци сме и 3 недели, нема заби уште еве вечерва се утепа од плачење и некако го смиривме, го заспавме. Не знам што да правам, му дадов 2 мл парацетамол околу 6 часот