Итно! Прашања за здравјето на бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Tedyyy

Tedyyy Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    3.023
    Мајки,сабајлето на малата под гушата и забележав црвена линија како жар.Предходно се вцрвенуваше ама денес дури како раничка ми изгледа.Ставив павловиќева и бебешка пудра.Ми е страв да не фати некоја инфекција.Совет?

2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    А да ставиш крем со цинк, мислам подобро е:wasntme:

3. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    624
    Па за да јаде еднаш барем без месо, многу да не му дојде, да оссети зеленчук, вака се со месо му се.

4. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    624
    Малото 9+ , се удри во чело од маса и има линија на сред чело, малку подувано. Малку заплака се смири со чајче, после беше весел и заспа во термин, после пиеше млеко и еве сега си спие. Имате ли искуство, не дај Боже да му бидне нешто? Му ставав лепче и ладна лажица ама едвај, не ми даде. Мислите ли дека ќе има модро и да не му бидне нешто? Совет? Прво дете и се ви е јасно :) Многу е активен, не е немирен ама се сака да фати и многу е брз, такво си детето.

5. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Набави си ја кремава
    First_Aid_Butter_new.jpg
    Нема да има ништо модро и плус намалува болка :)
    Не се секирај ќе му помине. Допрва ќе паѓа и ќе има модрици.

На Среќичка и Flower123123 им се допаѓа ова.
  6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    не знам зошто лебче се става на удрено,ми нема ич логика а сум слушала. Се става облоги или мраз. Мене првото дете .... Само Господ го дочува. Тоа паѓање и удирање на главчето.... Никогаш не можев ни да си замислам. Еднаш знам падна на плочки и се удри но му отече местото и беше меко па морав на лекар. Ми рекоа парацетамол да давам три дена. Демек против болка

На crazylady и Flower123123 им се допаѓа ова.
  7. Izabelcee

Izabelcee Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2018
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    44
    Здраво би сакала да ве прашам за мислење совет... Бебушот ми има 2 недели се роди со отечени тестиси во болница ми рекоа не ее ништо страшно..на контрола педијатарот исто вели дека е нормална и дека со тек на време ке се повлечат сами.. може ли некој совет од вас дали некој се справил со истото?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.803
    Допаѓања:
    202.801

Нормално е, сите така се раѓаат. Ќе се повлече со тек на време. Ако не се повлече до кај 6 месеци, консултирај доктор.

На Izabelcee му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Inna.v

Inna.v Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    51
    Здраво мамички, бебче е 14 дена а веќе 8 дена едното окце му е залепено и со дрлкички, го мијам до ксмилица и капнувам млекце не поминува.. Ве молам за совет. И за грчеви што давате какби капки да земсм почнаа неколку дена грчеви

10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    Масажичка му прави кај окцето на почетокот и надолу накај носето, може му е затнато очното каналче. Истото го имавме и ние и со масажа и помина..

На Inna.v му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Оди на лекар ќе ви препишат капки. Кај нас беше затворено 2 дена ни препишаа капки и одма се исчисти окцето. Ми рече докторката ако не се среди тогаш ќе ми покаже како да го масирам. Чисти го само со превриена вода.
    Против грчеви можеш да земеш Колиеф или Колипрев ама веројатно и за тоа треба да се консултираш со лекар. Можеш ти да пиеш чај од ким и да го зема преку тебе.

12. Inna.v

Inna.v Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    51
    Зедов денес капки колиеф но аптекарката не џнаеше да ми каже по колку капки да давам.. Вие на новороденче од 2 недели по колку дававте како што пишува во упатството по 4 на секој подој или..?

13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Максималната доза е 28 капки во 24 саати. Значи ако јаде на 3 саати има 8 подои. Ќе даваш по 4 капки на 7 подои, секој 8ми ќе го прескокнуваш. Не се даваат директно во уста мораш да ги измешаш со млекце. Измолзи минимум 20мл млеко, стави 4 капки и почекај пола саат, од време на време промешај и дај му да го испие.

14. MACKICA1902

MACKICA1902 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    353
    ја користам и јас и има ефект

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    784
    Буци крена температура денес од никаде некаде. 37.5 до 37.9 му се движи. Зборев со педијатар рече ако крене над 38 сируп да дадам, ако и утре не падне да го носам на лекар. Инаку весел е си игра само не го испива млекото, по 140 мл едвај со молење и кашичките не си ги јаде. Знам треба течности да пие, ама вода не сакаше, па бекутан чајче му направив и испи 50 мл. (сокови не сакам да му давам)
    Ми рече педијатарот забче да не е, ама нема ни подуенко ниту греба на допир, а се става во уста.
    Туку за секој случај да проверам Далерон сируп како се даваше по колку мл на килограм? Педијатар ми кажа 4мл на 8 кг?

16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Јас би дала сируп над 38.5, до тогаш туширање и по комотно облечено.
    Ако не сака вода давај сега сокови, чаеви, форсирај нешто да пие течности.
    За дозата, таман е.

На Vanessa9li му/ѝ се допаѓа ова.
  17. trouble

trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    132
    Срцкa јaс нa мoјaтa сaмo физиoлoшки рaствoр и стaвaв пo 3-4 пaти нa ден и чистев сo стерилни гaзи. Нејќев уште oд тoгaш сo кaпки дa јa трујaм. Мнoгу пoмaгa верувaј. А зa грчеви и дaвaв еспумисaн, чaј oд aнaсoн, други кaпки oд Бигaријa и ништo не ни пoмoгнa, дo 6 месеци имaше душa. Тoa е кај сите децa рaзличнo. Мoжеш aкo и дaвaш пo мaлку вoдичкa дa и превривaш сo 3 зрнцa ким и ги вaдиш пoсле. Тoпли oблoги нa стoмaчетo сo тетрa пелени мoжеш сo пеглa дa ги тoплиш и преку бoди, и мaсaжa oд левo нaкaј деснo вo буквaтa П

18. trouble

trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    132
    Мoже кaснaм aмa зa друг пaт дa знaеш сaмo путер нa местoтo. Мoјaтa немиркa пaднa oд креветче нoсoт цури крв устaтa пoтеченa нa челoтo џумкa oгрoмнa, зa двa денс и пoминa, мoментaлнo ссмo ги бoли и брзo им пoминувa. Акo не пoврaти вo рoк oд пoлa сaaт и aкo не е успaн дoбaр е дa знaеш. А тек ќе пaѓa, тaкa рaстaт aјде

На Flower123123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Мајки едно прашање, бебе се напиња 2 дена постојано, а какаше вчера нормално и пак истото денес
    Инаку 5 месеци сме и 3 недели, нема заби уште еве вечерва се утепа од плачење и некако го смиривме, го заспавме.
    Не знам што да правам, му дадов 2 мл парацетамол околу 6 часот

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Дали јаде цврста храна?