Син ми 3 години има отечени лимфни јазли/жлезди. Крвната слика е добра, покасно ке го носам на лекар не е прв пат да има ама до сега имал на едната страна,сега на двете ме интересира дали мононуклеоза би покажала крвната слика? И искуство дали имате со истата?
Покачени моноцити треба да има на обична крвна слика. А тестот за мононуклеоза преку крв е посебен. Син ми имаше моно на 2г, ништо посебно. Температура ниска 2 дена, жлездите му беа потечени 2 недели и не смееше да се заморува и да скока. Ни кажаа да даваме повеќе витамин б.
Од ноќеска има 37.5-37.2 варира сега бевме на доктор,утре ни рече да повториме крвна слика со црп аст алт. Кај нас се скоро месец дена... Како што кажав до сега имал само на една страна ме плаши тоа што сега има на двете
Дали има стомачен сега и како сте поминале? Големиот обично во лето фаќал. Ме буни што немаме никој дома ништо, а малата поврати обилно пред еден саат и сега крева температура. Не оди во градинка, немавме нешто посебно контакти со луѓе деновиве. Освен од по маркети ако фатила, бевме овие дена неколку пати. Дадов наусолвит и заспа, за тт немам дадено уште е под 38. Што е друго ефикасно ако е стомачен? Одамна нема големиот фатено, а малава воопшто досега, паничам ко прв пат
Колку дена/месеци после отварање може да се користи Риностоп сирупче за деца? На упатството не е наведено "после отварање" туку пишува " "рок на употреба: 60 месеци"
Мајки на голема мисла сум ми треба ваше мислење и искуство. Син ми месец дена,има отечени лимфни жлезди две крвни слики во ред освен покачени моноцити. 3 дена тт му варира 37.5,37.3,36 со нешто. Докторката ми вика вирус некој,е сега се плашам да не е мононуклеоза и сакам сама да му испитам. Дали имате искуство со истиов проблем?
Здраво мајки, дали знаете некој ефикасен начин за лечење на бактерија стрептокока група А? Или како сте ја излекувале кај децата? Откако тргна во градинка, ја фати бактеријава, и од јули се лечиме со антибиотик, оперил капки, капки за уши бидејќи го зафаќа и инфекција во ушињата, температура...па ќе се смири ситуацијата, по некое време пак исто и пак дијагноза стрептокока, еве пред малку добив резултат од брисевите и по четврти пат пак е стрептокока и пак истото лечење со антибиотик и капки. За декември имаме и упат на Уво, нос, грло горе на Клиника за проверка на крајници, ама ме интересира како сте се справиле бидејќи веќе не знам колку шишенца антибиотик испивме и пак е присутна. Благодарам за одговорите.
Мислам имаше тест за мононуклеоза во Авицена. Исто на ехо се гледа малце зголемена слезина, знаат и АСТ и АЛТ да се покачени. Треба доста да одмара детето за оваа инфективна болест и да внесува повеќе течности, антибиотик не помага.
Што би можело друго да биде?ќе го носам и на второ мислење секако. Иначе да напоменам сеуште нема излезено 6ки, евентуално ако се тие во прашање...
6ки растат на 6 години, детето мислам помало ти е. Кај моиве дур беа мали нонстоп се познаваа лимфните жлезди на тилот, ко топчиња. Конституција е тоа, не значи дека има активна инфекција.
Побарај си упат за инфективна (ако си од Скопје) таму ќе ти испитаат. Резултатите за неколку дена ги даваат.