Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.416
    Малата, 2 и пол години од ноќва е со ларингит ама не нешто многу изразен и страшен. Само со инхалации со физиолошки можам да ја лечам или мора на доктор?

2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.284
    Допаѓања:
    8.613
    Оди нека ја види доктор, смееш и сируп за алергија пред спиење, ама види со др.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.365
    Син ми кога имаше ларингит инхалации со кортико му дадоа со физиолошки само мислам нема да пројде. Сепак однеси ја на преглед може ќе ви даде и друга терапија,со лесно нека минува:hug:

4. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Мамички прележавме коксаки и после тоа и на нозе и на раце му се лупат прстињата, дали е последица од вирусот или нешто друго? IMG_20241125_202918.jpg IMG_20241125_202944.jpg

5. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.416
    Смирена и е сега кашлицата, ништо не ми даде, ваљда нема да се повтори. Фала

На Mumoftwo30 и Hijabigurll им се допаѓа ова.
  6. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    28.520
    Сируп Лихен Форте земи...
    Се препорачува за сува кашлица. Ќерка ми често правеше ларингит со онаа страшна сува кашлица па секогаш пиеше таков сируп. Ефикасен е.
    Може да минете и без инхалации, а можно е и да ви препишат дексаметазон.
    Ако се пожали на болка во грло земете од лижавчињата за болка, и од нив сме забележале ефект.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.568
    Допаѓања:
    201.774
    На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    5.414
    Кој антибиотик го даваат емпириски кај деца за уринарна инфекција?
    Не можам да ја добијам матичната, не ми се чека два дена знам дека ќе е позитивна уринокултурата, со симптоми е детево и плус на седимент излезе дека има.
    3 години е.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.820
    Допаѓања:
    23.609
    Да од коксаки е, исто и слоевите на ноктите се луштат

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Уште не се опаметивте со антибиотициве на своја рака?

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Давам витамини, овошје, дали треба нешто посебно да се дава или да се мачка, посебно за прстињата на ноџињата, ми е страв да не фати некоја габа од потење и љуштење на кожата

12. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    5.414
    Ако немаш релевантен одговор прескокни го постот. Доволно сум стручна за да знам кога треба антибиотик да дадам, не грижи се.

13. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.674
    Допаѓања:
    18.330
    Ако си лекар, евентуално фармацевт, би била стручна. Ама штом прашуваш во група, не си.

Барем признај дека сакаш на своја рака да дадеш, од, за тебе секако, оправдани причини.

Да не разбереш во лош контекст, сум дала антибиотик на своја рака, и пак би дала во дадена ситуација. Ама дека сум стручна, не сум.

14. Gigicat

Gigicat Нов член

Се зачлени на:
    3 декември 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ве молам за совет и искуство. Детево 11 години веќе 5 дена има температура, болно грло и исфрлено како се афти. Почнавме кај матичната со крвна слика на која црп беше 21, па бидејќи имаше температура му даде трицеф. Во меѓувреме го пие троцефот 3 дена но нема подобрување и болката во грло и температурата продолжува. Го носиме за викенд во систина таму земаат крвна слика на која црп е 60 и го приклучуваат на дневна болница на линдацин. Веќе прими 2 дози на линдацин, но нема подобрување во грлото а и сеуште крева температура, навечер и до 39. Грлото е црвено и цела уста е исфрлена со афти. Почнав да истражувам сама и гледам има многу коксаки вирус, но кај него афтите се само во грло. Втора опција е некој херпангиа вирус кој е сличен на коксаки, но е само со афти во уста. Утре одиме повторно во Систина, но до тогаш ќе умрам од секирации. Дали некој имал слично искуство?

15. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    5.414
    Ко ќе ти треба гинеколог кај педијатар одиш? :D:D:D

Ко ќе има твоето дете според крвна слика и наод на плуќа потреба за антибиотик, микробиолошки наод од спутум чекаш по антибиограм па да дадеш или одиш и ти даваат антибиотик кој педијатрите иначе го даваат за респираторни?

На Ole.grbeva му/ѝ се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.520
    Ларингит не поминува само со физиолошки, носи на лекар.со лесно

17. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.365
    На син ми по втор пат за краток период му се појавува пеленски осип мачкав судокрем,жолтата на фризидерм не му помогна. Матичната рече на прст колку зрно грашок да мешам канестен и афлодерм само 3 дена и би требало да се повлече (ова за првиот пат кога се исипа) ама афлодерм е дефицитарен и со канестен само мачкав се повлече. Сега пред 2 дена пак му се појави го намачкав канестен ама не му се повлекува.. Иначе виолета пелени користиме,матичната ми спомна доаѓа во предвид и дерматолог да го види. Од што може вака? Пелени немаме сменето.

18. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    518
    Допаѓања:
    696
    Малата е 2 и пол години, веќе недела дена уназад столицата е со жолтеникава боја. Матичната вика нема потреба од копрокултура, нема ни дијареа ни температура, ниту пак друг некаков симптом, као диетална исхрана и пробиотик само, ама малку ме загрижува што еве уште трае. Некој со слично искуство?

19. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Што давате кај 7год дете при стомачен вирус. Болки има во стомак, дадов Локомотив ми го поврати, и многу ми е омалаксана. Дали вирусот вака бутка?

20. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    1.416
    Два часа ништо не давај и после електролити по голтка....ќерка ми ја држеше еден ден а два дена јадење нема ставено во устата. И многу омалаксана е. Исто има и чепчиња вомитусхил с, само види колку можиш спрема возраста. Со помин.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.