1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.304
    Допаѓања:
    13.195
    Ужасно, ама со оглед колку лошо може да биде, дури и лесно помина. Еден месец во раце ни спиеше со кашлање до помодрување речиси на секој саат. Најтрагично е што сестра му не ни беше во градинка тој период, на одмор беше со недели претходно. Се тестиравме, другите негативни. Буквално негде од некој краток контакт надвор сред лето фатил, не знам како, близок болен немавме никој, на една рака се бројат луѓето кои ни дошле дома (најблиска фамилија). Е затоа вакцини се примаат, зошто некој ни крив ни должен ќе го јаде.

За сите болести пројдовме епидемии, и пак не му иде памет на народов.

На H.VAGA, azelea, zverkica и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    Исто и во нашата. Мојава пд 8 месеци тргна кога наполни 13 месеци ни рекоа за еден месец да донесеме вакцинален картон за МРП. Секако во план ми беше да ја вакцинирам, ама следниот ден цела група две недели бевме во изолација и по еден родител поради случај на ковид. Едвај дочекав да помине изолација и да ја вакцинирам.

3. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.194
    Допаѓања:
    4.885
    Секој месец точно во исто време се разболуваат, еве гледам историја на разговор од јули до сега буквално точно на еден месец, пијат антибиотик една недела, па 2 се добро и пак наново. Еве големото од пред 2-3 дена почна нос да му тече, има скоро 7 год, а малото ништо не му беше ,сабајле од 4 стана и качи 38.1 и почна нос да му тече.Малото не оди во градинка.Големото оди во школо и на куп активности и ваљда таму фаќа.Зборев со матичната ми рече виранто на малото и риностоп на големото. ме интересира дали се дава некој сируп за настинка како што е риностоп на помали деца, малото има 2 г и 3 месеци, риностоп е над 6 години а го давам од 4 некаде, колку што се сеќавам.Дали сте давале вакви сирупи на помали деца во помали дози секако?

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    123
    Јас имам давано Риностоп на две годишен, ама по препорака на матичната. Не беше за настинка туку зарипнат му беше гласот. Не се сеќавам дали му течел носот тогаш или температура да има.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.712
    Допаѓања:
    23.125
    И јас неможам мрп да му ја ставам од што е болен. 16 месеци ќе прави, ај што не измачи цел месец аденовирус, пак пред 3 дена крена тт, среќа 1 ден само држеше... В градинка до февруари нема да оди, крш му е имунитетот, тек тогаш мрп ќе ја прими.

На sani99 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.916
    Допаѓања:
    26.120
    Пробајте без антибиотик да проаѓате ако нема доказ за силна бактериска инфекција. Им го бута имунитетот уште толку антибиотикот. Вирантп можеш на двајцата да даваш и некој друг витамински сируп.

На azelea, Bubish26 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  7. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.881
    Дали некој давал сируп риностоп на 2 и пол годишно дете. Сирупот ни го препорача матичната ни рече по 2 мл два пати на ден. Меѓутоа одпосле го прочитав упатството и на него пишува после 6 години дека се препорачува. Жива се изедов ако верувате...

8. Anchita

Anchita Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    173
    Има сируп tylol cold за деца од 2 год

9. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.881
    Ама јас веќе два пати му дадов сабајле и вечерва затоа прашувам...:(

10. Anchita

Anchita Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    173
    Мислам дека не е ништо страшно, регулар доза е 5мл на 6 часа, сепак ти има прилагодено според возраста.

На Mother of 2boys и sweetgirl92 им се допаѓа ова.
  11. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.194
    Допаѓања:
    4.885
    Јас сега го купив овој тајлол колд за поголемото синче ама пишува дека може и за помали деца, ама многу горчи. За малото ми рекоа мора антибиотик бидејки е склон на ларингит да не завршиме во болница. Му дадоа сируп
    Цефалекс

12. SunflowerKA

SunflowerKA Нов член

Се зачлени на:
    7 октомври 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали некој има искуство со детски нутриционист? Ми треба препорака, ви благодарам

13. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    123
    Денес пишував дека јас му давав три дена затоа што матичната му препиша на мали (2 и пол години). Мене кога ќе ми каже некој сируп или капки ја прашувам зашто ми ги дава и за Риностоп исто ја прашував.

На sweetgirl92 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    250
    Детево мое 17месеци почна да кашла носот му тече еден месец веќе а почна од завчера да прикашлува бевме на лекар добар е се и крвна слика добра ова му се дешава во два месеца 3 пати исти симптоми друго ништо нема 2 3 дена и ќе му пројде од што може да е а и мрп требаше да ја прими ни стигна и писмо ама никако неможе и не ми се носи вака

15. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.733
    Допаѓања:
    17.511

Да видите брис да направите од грло и нос. Побарај упат на матичната

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.812
    Допаѓања:
    13.389
    Ve molam za sovet. Maloto, dve godini i tri meseci kasla povekje vo spienje, i denski i nokje, nos ne tece. Ne moze da spie. Eve se razbudi od denska dremka, samo 15 minuti spieshe. Sto da dadam? Tret den e vaka. Site sme so kashlica, kaj mene smiri, golemata so rastecen nos e.

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.037
    Допаѓања:
    36.043
    Дај и сируп за сува кашлица. И повеќе течности нека пие.

18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.712
    Допаѓања:
    23.125
    Мајки бисолвон капки имате давано на година и 4 месеци?
    2 *10 капки ми рече матичната да му давам. Кашла со секрет..

19. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.233
    Допаѓања:
    1.620
    Здраво мајки, ќерка ми минатата недела беше со растечен нос, после 2,3 дена појави коњуктивит, ја носев на лекар немаше ништо и ни дадоа само виранто, вит ц и капки за очите. Од петокот е со температура, денес ептен тешко ми ја спушта оди до 39 крвна слика добра. Колку време трае овој вирус? Што да очекувам?

Пеленската регија и е црвена неколку недели со повремено подобрување, од масти речиси сите ги пробав ама пак си се вцрвенува, е сега и внука ми беше исто и и правеа брис од кожа испадна ешерихија коли. Некоја мајка да има искуство дали е преносливо, не знам дали да ја тестирам и јас..

Последна измена: 8 декември 2024 во 18:30
  20. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    519
    И кај мене малото е склоно кон ларингит ама проаѓаме со инхалации .