Ужасно, ама со оглед колку лошо може да биде, дури и лесно помина. Еден месец во раце ни спиеше со кашлање до помодрување речиси на секој саат. Најтрагично е што сестра му не ни беше во градинка тој период, на одмор беше со недели претходно. Се тестиравме, другите негативни. Буквално негде од некој краток контакт надвор сред лето фатил, не знам како, близок болен немавме никој, на една рака се бројат луѓето кои ни дошле дома (најблиска фамилија). Е затоа вакцини се примаат, зошто некој ни крив ни должен ќе го јаде. За сите болести пројдовме епидемии, и пак не му иде памет на народов.
Исто и во нашата. Мојава пд 8 месеци тргна кога наполни 13 месеци ни рекоа за еден месец да донесеме вакцинален картон за МРП. Секако во план ми беше да ја вакцинирам, ама следниот ден цела група две недели бевме во изолација и по еден родител поради случај на ковид. Едвај дочекав да помине изолација и да ја вакцинирам.
Секој месец точно во исто време се разболуваат, еве гледам историја на разговор од јули до сега буквално точно на еден месец, пијат антибиотик една недела, па 2 се добро и пак наново. Еве големото од пред 2-3 дена почна нос да му тече, има скоро 7 год, а малото ништо не му беше ,сабајле од 4 стана и качи 38.1 и почна нос да му тече.Малото не оди во градинка.Големото оди во школо и на куп активности и ваљда таму фаќа.Зборев со матичната ми рече виранто на малото и риностоп на големото. ме интересира дали се дава некој сируп за настинка како што е риностоп на помали деца, малото има 2 г и 3 месеци, риностоп е над 6 години а го давам од 4 некаде, колку што се сеќавам.Дали сте давале вакви сирупи на помали деца во помали дози секако?
Јас имам давано Риностоп на две годишен, ама по препорака на матичната. Не беше за настинка туку зарипнат му беше гласот. Не се сеќавам дали му течел носот тогаш или температура да има.
И јас неможам мрп да му ја ставам од што е болен. 16 месеци ќе прави, ај што не измачи цел месец аденовирус, пак пред 3 дена крена тт, среќа 1 ден само држеше... В градинка до февруари нема да оди, крш му е имунитетот, тек тогаш мрп ќе ја прими.
Пробајте без антибиотик да проаѓате ако нема доказ за силна бактериска инфекција. Им го бута имунитетот уште толку антибиотикот. Вирантп можеш на двајцата да даваш и некој друг витамински сируп.
Дали некој давал сируп риностоп на 2 и пол годишно дете. Сирупот ни го препорача матичната ни рече по 2 мл два пати на ден. Меѓутоа одпосле го прочитав упатството и на него пишува после 6 години дека се препорачува. Жива се изедов ако верувате...
Мислам дека не е ништо страшно, регулар доза е 5мл на 6 часа, сепак ти има прилагодено според возраста.
Јас сега го купив овој тајлол колд за поголемото синче ама пишува дека може и за помали деца, ама многу горчи. За малото ми рекоа мора антибиотик бидејки е склон на ларингит да не завршиме во болница. Му дадоа сируп Цефалекс
Денес пишував дека јас му давав три дена затоа што матичната му препиша на мали (2 и пол години). Мене кога ќе ми каже некој сируп или капки ја прашувам зашто ми ги дава и за Риностоп исто ја прашував.
Детево мое 17месеци почна да кашла носот му тече еден месец веќе а почна од завчера да прикашлува бевме на лекар добар е се и крвна слика добра ова му се дешава во два месеца 3 пати исти симптоми друго ништо нема 2 3 дена и ќе му пројде од што може да е а и мрп требаше да ја прими ни стигна и писмо ама никако неможе и не ми се носи вака
Ve molam za sovet. Maloto, dve godini i tri meseci kasla povekje vo spienje, i denski i nokje, nos ne tece. Ne moze da spie. Eve se razbudi od denska dremka, samo 15 minuti spieshe. Sto da dadam? Tret den e vaka. Site sme so kashlica, kaj mene smiri, golemata so rastecen nos e.
Мајки бисолвон капки имате давано на година и 4 месеци? 2 *10 капки ми рече матичната да му давам. Кашла со секрет..
Здраво мајки, ќерка ми минатата недела беше со растечен нос, после 2,3 дена појави коњуктивит, ја носев на лекар немаше ништо и ни дадоа само виранто, вит ц и капки за очите. Од петокот е со температура, денес ептен тешко ми ја спушта оди до 39 крвна слика добра. Колку време трае овој вирус? Што да очекувам? Пеленската регија и е црвена неколку недели со повремено подобрување, од масти речиси сите ги пробав ама пак си се вцрвенува, е сега и внука ми беше исто и и правеа брис од кожа испадна ешерихија коли. Некоја мајка да има искуство дали е преносливо, не знам дали да ја тестирам и јас..