Јас како мала на 5 години може сум шиена до веѓата, таа лузна ми е помедтена горе скоро до работ на косата, исто сум шиена под веѓата кај окото ама поголема незнам наакај 8 9 години таа си стои на истото место ама нр се мн познав.
И се појави под окото јачмен ама стои веќе 2нед, џабе мачкам хлоранфеникол и капки тобрадекс. Матичната вика дека е циста и треба на пластична хирургија, дали некој имал вакво искуство како е процесот и да ми предложите доктор незнам дали уопште ќе не примат со приоритетен во државна
Исто и ние имавме. Терапија тобрекс капки и маст тобравис комбо. И сува топла облога два пати на ден. Го прегледа специјалист офталмолог. Му беше и многу отечено и црвено окото, ама денес е 8 ден од терапија и има подобрување. Јачмен може и да стои ама отокот се намали. По 10 дена ни рекоа на контрола .
27 месеци сме Изминатиов викенд имавме температура 39-40. Користевме парацетамол/бруфен во зависност кога имаше потреба и беше не издржливо. На секои од прилика 5 часа. Бевме на доктор во Понеделник, констатираа вирус и како и секогаш овде, не дадоа ништо. Во ред, преслушаа и видоа но освен малку воспалено грло, друго ништо. Окото веќе му правеше гурелки уште минатите денови. Но ни рекоа дека треба само да го измиваме (или со купен раствор или со вода со солца малку исто превриена). Не ни дадоа капки. Да напоменам имавме таква случка исто лани со гурелкиве, но без температура и ни препишаа капки и тоа ради што прашав инаку и тогаш немаше да ни дадат. Незнам сега дали на своја рака да му ставам пак или да оставам како што ми рече докт. да го мијам. Некогаш и ноќе плаче кога ќе се сети дека му се залепени очите и најверојатно го фаќа паника. Како што читав конјуктивит се викало и поминувало. Но незнам ,страв ми е да не нешто му оштети на видот (и гурелките а и капките ако ги ставам) Има ли некој слично искуство?
Конјуктивитис може да е вирусен може и бактериски да биде. Од капки за очи вид не се оштетува, нема со месеци да користи, макс 7 дена. Ако е вирусен сам ќе помине, бактериски потешко без антибиотски капки. Јас дефинитивно не би чекала да дојде до овој степен, уште втор ден би ставила капки.
Ти благодарам што ми одговори. *Особено последната реченица и втората. Бев попладнево со сликава до кај педијатарот и со капките во раце што ги користевме претходно. Рече сега "да да секако може да ставите". Па кажи и претходно човече. Ама ај демек само да поминело.. Еве сега пред спиење ставивме ,и сабалје треба па ќе видиме белким да се подобри
Ама зема ли нови капки, рокот на траење по отварањето е околу еден месец до два максимум на некои капки?