Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Можеби диши тешко ако има температура или да има спуштено. Штом прв пат ти се разболува и немаш искуство носи пак да го слушнат на лекар, состојбата може да се влоши а ти не знаеш да процениш.
    Може и да не му е ништо, ама доктор тоа ќе ти потврди.

Girl239 likes this.
  2. Larea

Larea Истакнат член

Само што се вративме од доктор почна да се закашлува, да почекам до после фа видам како ќе е или пак да го носам? Козле ли е за вакви работи дежурно?

3. Mother of 2boys

Нека ти пише мајка од ск.
    Почекај да видиш дали ќе се смири кашлањето. Отвори фрижидер нека дише на ладно малку или изнеси го на тераса ако не е многу загадено да видиш дали ќе се смири кашлицата.
    Стави го да спие на подигната перница. Ако и попладне кашла и се зголемува честота и интензитет ќе го носиш на лекар вечер. Ако се смири најверојатно нема место за паника.

Larea likes this.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Како што ти пишале вади на ладно или пред фрижидер и види дали ќе се смирува кашлицата, ама ако не е на порано и ти личи дека многу кратко дише носи на лекар. Мало е може многу брзо да спушти. Кога е респираторно јас козле носам сепак за тоа се специјализирани.

Mother of 2boys and Larea like this.
  5. Larea

Larea Истакнат член

Не кашла многу, три пати се закашла во отприлика два саати ако не и подолго, ми личи океј дека ќе е ама ќе следам. Фала ви

Ano likes this.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Го вакцинираа денес и немав парацетемол, а се жалеше многу дека го боли и качи малце тт, му дадов бруфен, да не згрешив? Не цела доза ама не знам дали ќе има фајда за болка.

sani99 likes this.
  7. azelea

azelea Популарен член

Не си згрешила,баш за болка бруфен се дава,и јас најчесто пола од дозата давам за болка во заб,глава и слично.

8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Ако е ларингит на ладно вади го надвор. Ларингит може брзо да диши и на стомак околу 50 вдишувања во минута, ама на ладно ако го вадиш треба да се смири. Ако не се смири може да е спуштено на гради. Спуштаат за неколку часа. Носи да го слушнат.

JoyJoy and Mumoftwo30 like this.
  9. Larea

Larea Истакнат член

Да отидовме вчера вечерта, го боцнаа со кортикостероид и инхалација адреналинска. Сабајле пак уште една инекција и измеѓу го инхалирам со дексаметазон.. добро што отидовме многу брзо прогресира ама еве го веќе е подобар. Ни дадоа и аериус да пиеме еднаш дневно.

10. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Мајки, дали некој носел дете во странство на лекар? Незнам некој имунолог или слично. Буквално од кога е роден до ден денес трето одделение е нема месец да не е болен и со антибиотик. Ама буквално. Тука веќе сите ресурси ги исцрпивме од лекари, од испитувања, од лекови и антибиотици, крајници се извадоа и се е џабе. Ве молам кажете ако знаете асален доктор било каде.

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

А да исфрлиш антибиотик и природно да јачате имунитет?

12. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Najlesno e da se kaze toa. Samo kazi mi kako da izlecis streptokoka bez antibiotik odma ke isfrlam

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

не ја знам историјата на болести на твоето дете. Муабетот ми беше дека општо е познато дека препишуваат антибиотик и без потребно, па ти како загрижен родител нормално им веруваш и даваш. Во ред ако е бактерија ама мноогу често за жал и на вирусна го препишуваат и тогаш ти е неефикасен нели, а имунитетот ослабен. На тоа мислев. Од искуство де.

rikimiki likes this.
  14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

На времето имаше баби што лечеа со Нишадор. Да пробаш да најдеш некој што прави тоа, ама твоето е поголемо па може да пробате со гаргара од Нишадор. Незнам за дозирање, ќе ви кажат во аптека, ама тоа би помогнало во почетна фаза. Можеби и веќе сте пробале.

La-loca likes this.
  15. Чанта

Чанта Истакнат член

Мајки од што може усните на син ми нон стоп да се суви и испукани со месеци без разлика дали е болен или не? И постојано се жали дека е изморен (за ова можеби и ме лажи 5г има)ама па толку често,незнам. Хемоглобинот му се движи од 110 -120 никогаш понизок не бил. Течности пие,му испитав и хормон инсулин бидејќи му паѓа шекерот од време на време(пот од глава,повраќање,тресење и ако не му дадам благо и ќе заспие во истиот момент) ама му беше одма на долна граница,не беше покачен. Вака навидум ништо можеби не е ама си го гледам и се мислам ептен закоравени усни не може да не од ништо. Или може?

16. Mother of 2boys

И син ми беше постојано со антибиотици. По препорака од матичен и орл ги пиеше респивакс таблетите. Од кога ги испи како друго дете да имам. Се препородивме, од март месец последно се нема разболено, а тогаш и ја доби последната доза.
    Ако не сте пиеле прашајте педијатар дали да пробате.

17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Јас го имам истиот проблем веќе 2 месеци, нема што не купив за нега и сега ми се поклопува муабетот за хемоглобинот - многу ми е опаднат. А и на нет има поврзаност.

Најверојатно е до тоа, земи некој суплемент за него.

18. Чанта

Чанта Истакнат член

Последно му правев крвна слика пред месец дена, а и пред тоа што сум му правела,подолу од 110 не му бил, што за дете не е лошо. Од 110 на горе треба да биде.

19. rikimiki

rikimiki Истакнат член

За што се тие таблети

20. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Незнам што е тоа, и некако несакам бабински лекови за дете не ризикувам