Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    1.031
    Можеби диши тешко ако има температура или да има спуштено. Штом прв пат ти се разболува и немаш искуство носи пак да го слушнат на лекар, состојбата може да се влоши а ти не знаеш да процениш.
    Може и да не му е ништо, ама доктор тоа ќе ти потврди.

На Girl239 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    470
    Само што се вративме од доктор почна да се закашлува, да почекам до после фа видам како ќе е или пак да го носам? Козле ли е за вакви работи дежурно?

3. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    1.031
    Нека ти пише мајка од ск.
    Почекај да видиш дали ќе се смири кашлањето. Отвори фрижидер нека дише на ладно малку или изнеси го на тераса ако не е многу загадено да видиш дали ќе се смири кашлицата.
    Стави го да спие на подигната перница. Ако и попладне кашла и се зголемува честота и интензитет ќе го носиш на лекар вечер. Ако се смири најверојатно нема место за паника.

На Larea му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.017
    Допаѓања:
    40.348
    Како што ти пишале вади на ладно или пред фрижидер и види дали ќе се смирува кашлицата, ама ако не е на порано и ти личи дека многу кратко дише носи на лекар. Мало е може многу брзо да спушти. Кога е респираторно јас козле носам сепак за тоа се специјализирани.

На Mother of 2boys и Larea им се допаѓа ова.
  5. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    470
    Не кашла многу, три пати се закашла во отприлика два саати ако не и подолго, ми личи океј дека ќе е ама ќе следам. Фала ви

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.457
    Допаѓања:
    42.479
    Го вакцинираа денес и немав парацетемол, а се жалеше многу дека го боли и качи малце тт, му дадов бруфен, да не згрешив? Не цела доза ама не знам дали ќе има фајда за болка.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.576
    Допаѓања:
    15.610
    Не си згрешила,баш за болка бруфен се дава,и јас најчесто пола од дозата давам за болка во заб,глава и слично.

На sani99, Splendor., Mihaela123456 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.646
    Ако е ларингит на ладно вади го надвор. Ларингит може брзо да диши и на стомак околу 50 вдишувања во минута, ама на ладно ако го вадиш треба да се смири. Ако не се смири може да е спуштено на гради. Спуштаат за неколку часа. Носи да го слушнат.

На JoyJoy и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  9. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    470
    Да отидовме вчера вечерта, го боцнаа со кортикостероид и инхалација адреналинска. Сабајле пак уште една инекција и измеѓу го инхалирам со дексаметазон.. добро што отидовме многу брзо прогресира ама еве го веќе е подобар. Ни дадоа и аериус да пиеме еднаш дневно.

На mal.ecka, Mother of 2boys, Cherry79 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    618
    Допаѓања:
    390
    Мајки, дали некој носел дете во странство на лекар? Незнам некој имунолог или слично. Буквално од кога е роден до ден денес трето одделение е нема месец да не е болен и со антибиотик. Ама буквално. Тука веќе сите ресурси ги исцрпивме од лекари, од испитувања, од лекови и антибиотици, крајници се извадоа и се е џабе. Ве молам кажете ако знаете асален доктор било каде.

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.593
    Допаѓања:
    24.054
    А да исфрлиш антибиотик и природно да јачате имунитет?

12. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    618
    Допаѓања:
    390
    Najlesno e da se kaze toa. Samo kazi mi kako da izlecis streptokoka bez antibiotik odma ke isfrlam

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.593
    Допаѓања:
    24.054
    не ја знам историјата на болести на твоето дете. Муабетот ми беше дека општо е познато дека препишуваат антибиотик и без потребно, па ти како загрижен родител нормално им веруваш и даваш. Во ред ако е бактерија ама мноогу често за жал и на вирусна го препишуваат и тогаш ти е неефикасен нели, а имунитетот ослабен. На тоа мислев. Од искуство де.

На rikimiki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.646
    На времето имаше баби што лечеа со Нишадор. Да пробаш да најдеш некој што прави тоа, ама твоето е поголемо па може да пробате со гаргара од Нишадор. Незнам за дозирање, ќе ви кажат во аптека, ама тоа би помогнало во почетна фаза. Можеби и веќе сте пробале.

На La-loca му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    560
    Мајки од што може усните на син ми нон стоп да се суви и испукани со месеци без разлика дали е болен или не? И постојано се жали дека е изморен (за ова можеби и ме лажи 5г има)ама па толку често,незнам. Хемоглобинот му се движи од 110 -120 никогаш понизок не бил. Течности пие,му испитав и хормон инсулин бидејќи му паѓа шекерот од време на време(пот од глава,повраќање,тресење и ако не му дадам благо и ќе заспие во истиот момент) ама му беше одма на долна граница,не беше покачен. Вака навидум ништо можеби не е ама си го гледам и се мислам ептен закоравени усни не може да не од ништо. Или може?

16. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    1.031
    И син ми беше постојано со антибиотици. По препорака од матичен и орл ги пиеше респивакс таблетите. Од кога ги испи како друго дете да имам. Се препородивме, од март месец последно се нема разболено, а тогаш и ја доби последната доза.
    Ако не сте пиеле прашајте педијатар дали да пробате.

17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    6.985
    Јас го имам истиот проблем веќе 2 месеци, нема што не купив за нега и сега ми се поклопува муабетот за хемоглобинот - многу ми е опаднат. А и на нет има поврзаност.

Најверојатно е до тоа, земи некој суплемент за него.

18. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    560
    Последно му правев крвна слика пред месец дена, а и пред тоа што сум му правела,подолу од 110 не му бил, што за дете не е лошо. Од 110 на горе треба да биде.

19. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    618
    Допаѓања:
    390
    За што се тие таблети

20. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на: