Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.238
    Допаѓања:
    1.405
    Оралсепт последно ни даде нас, ефективен бил, и пред тоа лисобакт користевме

На Mihaela123456 и lovely91 им се допаѓа ова.
  2. Dominodancing

Dominodancing Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    1.155
    Probaj gargara so voda i sol

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Малата 3 год,, два дена има само темп. до 38.5..
    Давам парацетамол, се симнува.. но ништо друго не и е, ниту нос тече, не кашла, не се жали на ништо.
    Кружи вака вирус само со темп ? Колку трае ?

4. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    1.031
    Кога се ладни раце нозе ќе го облечеш и покриеш да се стопли и немој да тушираш додека не се стоплат раце нозе. Кога ќе се стоплат ќе престане да крева, ќе дадеш тогаш сируп и ќе почне да се поти. Тогаш ќе го расоблечеш.

5. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.923
    37,2 треска раце нозе му вријат. Ставив оцет на чорапчиња. Да го оставам така да спие или сепак да дадам далерон (само пд тоа останало)

6. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    1.031
    Нека спие почекај малку дали ќе спушти, па ако не тогаш дај сируп. И штом се треси мислам дека не треба да го ладиш.
    Колку години има? Ако знае да каже дали му е ладно или жешко води се според него.

7. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.545
    Допаѓања:
    2.923
    4години е и спие. Кога беше буден добар ни ладно ни топло на заспивање малакса.

8. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    15.330
    Три дена бевме со висока тт 39.
    Денес е максимално 38,3. Весел е, не е нешто заинтересиран за храна ама јаде. Течности пие. Паралелно и поткашлува, ама според мене не е алармантно. Татко му форсира да го носиме на лекар а мене на клиника сега ич не ми се носи. Знам дека е многу дена тт и во план сум утре да го однесам ама ми е дали да почекаме или денес да го носиме.
    П. С. И јас бев за никаде, исто три дена 39/40 па два дена до 38 исто со кашлица. По тоа претставувам дека акутното е поминато ама сепак е мало ( 3г)

9. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    И ние сме исто. Сопругот 3 дена со темп 39 од денес и малата болна, година ипол е. Темп цело време 39 едвај до 38.5 симнуваме. И со чепче и со далерон и со блокмакс, не сака никако. Сега почна и носот да и тече многу, едвај дише на уста дише. Не знам што да правиме вечерва. Мн забрзано дише, не кашла. Ја расоблекувам само по боди е. Не знам дали да ја покрирајам и да ја облечам. Прв пат ми се случува ова. Не и се симнува никако темп и затоа се плашам. Ве молам за совет што да правиме. И каде да ја носам на ургентно? Инаку малку јадрше, пиеше водичка и млекце малку. Мн е малаксана едвај се движи

10. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.301
    Таков вирус кружи,ние го поминавме дома сите со ред...само трпение и ќе помине,сирупче и разладување за температурата и тоа е тоа.

На Mihaela123456 и Bubi*2 им се допаѓа ова.
  11. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    И дадов далерон во 18ч, сега заспа и има 39,2. Што да правам? Да и дадам ли пак нешто сируп или па чепче?

12. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.301
    Разладувај ја раслечи ја,барем 6 часа нека поминат после сирупчето... Или на 4 саати можеш да даваш наизменично далерон и блокмакс ако често крева побрзо од 4 саати....

На Вивиен5 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Епа ќе чекам 22ч за да и дадам пак. Ако нешто многу отиде претходно ќе и дадам и порано, немам друг избор :(
    Опасно е да бидат со висока темп подолго нели?

14. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.301
    Па да мора некако да спадне да не е со температура :| и обавезно течности кај мене ни јадеше ни пиеше ептен се намачивме :|

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Види, протокол е после три дена покачена температура ако не се симнува да се носи на лекар. Одете утре, иако најверојатно е вирус, нека го прегледаат, не мора крвна слика, ќе помине и без тоа. Не мора вечерва да одите, утре секако работат повеќето.

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Пие по малку, и млекце се напи.
    Леле немам памет веќе
    подобро е чепче да и ставам или да ја разбудам за сируп?
    Господ да
    ги чува и штити сите дечиња

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    15.330
    Да, знам дека е по протокол така. Пишував и со матичната вчера, ми пиша ако не е сериозна кашлица само течности и витамини. Верувам дека од носот му се слева. Ама до утре сигурно нема беља да направиме ако почекаме

18. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    15.330
    Со лесно мајка. Разладување и наизменично сируп. Забрзано дише од високата тт.

19. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Амин, нека е со лесно. Ти благодарам. Утре ќе ја носиме обавезно кај матичната, само за вечерва ми е страв. Нека поминува побрзо и кај вас и кај сите што си имаат мака... Дај Боже

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.036
    Допаѓања:
    4.101
    И ние сме исто, синче 3 ипол години веќе три дена имаше температура околу 37,5 а еве од денес е со над 39. Многу тешко се спушта неможеме да издржиме ни 4 сати до наизменично давање парацетамол/ блокмакс. Вака е весел, пие телности, поткашлува и исплукува жолт сектер, незнам каков вирус е ова, да издржиме вечерва па утре на матичен. Кое детенце го поминало пишете колку време трае