Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.740
    Допаѓања:
    5.644
    Кај ќерка ми, црвено грло не поминало без антибиотик. И без температура затоа добивала.
    Не значи дека и кај вас е таков случај ама ако не си сигурна најдобро доктор да следи.

2. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    2.618
    Мајки малиот има Moraxella во носот и сега има воспаление на уво од неа, докторката рече дека сериозно воспаление има и даде Амоксиклав 10дена и Блок Макс 3 дена. Ми рече дома да седиме две недели. Какво искуство имате со вакво воспаление? Само на почетокот го болеше увцето и имаше температура, сега е добар и весел

3. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Мајки дали е можно дете да има плеумонија со црп 3, и примени сите вакцини за стрептокока. Синчево многу шлајм има, мрсулчиња, две недели некако од време на време качува температура па спушта. Весел е ама слабо јаде апетитот му е многу намален. Вчера му направив крвна слика и црп излезе 3 а денес пак ми качи температура

На Aledarkali му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Aledarkali

Aledarkali Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    168
    Малата ко имаше пнеумонија црп и беше 1,на слиушалки не се слушаше ништо па така ја лечеа од алергија да на крај крена 40 тт па тогаш дури се слушна дека имат на плуќа слезено и пак црп 1, ко почна да примат инфузии по 2 3 дена и направија крвна слика црп 12 кај нас беше вака

5. Aledarkali

Aledarkali Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    168
    Малата имат тт 39 и дадов ефераглан симна па после три часа пак крена, не и дадов ништо дека немат доволно часа поминато од првата доза, единствено се жали на мешето дали да ја носам на доктор не знам што да правам

6. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    3.843
    Кога имаат температура имаат болки и во мешето, барем моите скоро секогаш кога качуваат температура се жалат на мешето. Ако од денес е крената температурата, следи ја и утре да видиш како ќе биде па после ја носи на лекар. Сега ништо нема точно да ти кажат оти е многу рано

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    26.355
    Има изолирани бактерии? Ако се разболува заради стрептокока, превенар вакцината може да ви биде многу од корист.

8. Aledarkali

Aledarkali Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    168
    Од кога почна во градинка многу често се разболуват и еве скоро два месеци не ја носам и никако да и се подобрит имунитето, до 2 јануар пиеше антибиотик за ларингит и еве сега пак се разболе ептен сум загрижена

9. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.740
    Допаѓања:
    5.644
    Ќерка со ниско Црп и комплетно нормална крвна слика, сите параметри во нормала сакам да кажам, на снимка испадна пневмонија.
    Додуша кај неа и на слушалка се слушаше дека има симнато.

10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    3.843
    Знам. Ќе стекне имунитет и после нема да се разболува толку често. Само не брзај одма со често давање антибиотик и од нив многу опаѓа имунитетот и лесно закачуваат нов вирус

11. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Охх и мене страв ме фаќа… многу слајм има и слаб апетот. Цело време е со мрсули, што се симптомите при плеумонија освен покачена температура?

12. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Што симптоми имаше?

13. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.740
    Допаѓања:
    5.644
    Кашлање кое не се смири ни со антибиотик, јадеше помалку, "свирење" во градите, тоа во главно.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.774
    Мајки немам многу искуство со тт.
    Малата ноќеска ми качи тт до 40. Наеднаш претходно без никаков симптом.
    Ставив чепче, спиевме. Кога станавме немаше тт. Кај 14ч пак почна да качува над 38.5 пак ставив чепче сакаше да спие. Откако стана цело време ја држеше некоја тт до 38.5. Ама беше активна весела на нога цел ден.
    Е пред малку почна да качува до 39 и клапна. Мраз и се нозете. Се притресува на моменти. И ставив чепче сега. Да видиме дали ќе и падне.
    Кажувајте совети околу тт и кога да ја носам на доктор.

15. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.467
    Следи ја утре, ако е полошо носи на на итна ако е исто, понеделник на матичен. Со лесно.

16. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.774
    А за ноќва не дај боже ако не ја симнува. Освен чепче што можам друго? Сирупи не пие ги повраќа.

17. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    3.843
    Ќе гледаш симптоми што друго има освен температура, ќе следиш 2 дена како ќе биде и ако гледаш дека е полошо ќе ја носиш на лекар и да и направат испитувања, ако е поарно, пак носи ја да не ти е на мисла и да ја видат.
    Температурата е добра, не се плаши, моја другарка хомеопатски се лекуваат фамилијарно и у живот немаат децата земано лек против температура, вика се радуваме ако качува температура, тоа значи дека организмот се бори со нечистотијата која влегла внатре во организмот и колку повисоко оди толку побргу ќе ја изгори и ќе си оди што и да дошло. И од неа и јас почнав да не се тресам веќе на температура, ме смирува многу кога ми кажува супер штом има температура, остави ја така и ќе видиш за ден два ќе мине и така бидува.

18. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.774
    На мојата моментално и е 39.5. Заспа.
    За колку време треба да почне да делува чепчето?
    Може глупости прашувам ама немам многу искуство со тт. Плус викенд е.
    Ми е страв да не и оди повеќе нагоре а да не симнува. Што тогаш.

19. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Таков е вирусот, комбинирај чепчиња на 4 сати бруфен со парацетамол. Толку е јак вирусот што едвај се издржуваа 3 сати без антипиретици. Кај мене така имаше поголемиот пред две недели и ден ипол му траеше па му спадна. Еве денес пак ми качи, јас незнам што вирус е. На лекар најдобро да се носи после 24 часа од висока температура за ако ви дадат крвна слика да го добиете правиот резултат

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    После сат време очекувај и следно чепче ако е парацетамол одма на 6 часа а ако е комбинација бруфен - парацетамол 4 часа. Не чекај да качи

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.