Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Marijana93

Marijana93 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    9.304
    Ставај чепче. Над 38 со 5 и во спиење имам ставано ем лади, ем не блада у сон. Само чепче ни помагаше, и одма се препотува.

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.803
    Допаѓања:
    23.533
    Ако не симнува пробај со туширање или алкохол, или на дежурен. Исто треба точна дозата да е на чепчето со килажата иначе нема да делува, а би требало да делува после пола час. Обично така делува кај моиве, ама се случувало да не спушта

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  3. La-loca

La-loca Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    921
    Допаѓања:
    5.888
    Штом и се ладни нозете и се тресе ќе качува уште. Загревај ја покриј ја за да ја стоплиш. Кога ќе престане треската ќе почне да симнува температура па тогаш и ќе ладиш.

На Mother of 2boys, mace89 и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    7.805
    Фала на совет ;)
    Чепчиња над 39, под сируп давам. Ама за ноќно да не го будам ќе го имам ова во обзир. Денес цел ден од 37.7 нема качено повеќе. Моментално е 37.2 и спие. Сабајле имаше 38.6 дафов бруфен падна и после 8 саати почна пак да качува.
    Инаку не бладеше во сон сношти баш мирно ја поминавме и покрај температурата.
    Ќе помине, битно организмот сам се бори цел ден. Сируп немам дадено од сабајле. На моменти кенка, па весел и така во круг.
    Се надевам утре да е како нов (fingers)

На Marijana93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.776
    Само ефералган чепчиња имам дома тие се парацетамол.
    Значи и да нема висока тт во 3 ноќта да и ставам пак чепче? Добро те разбрав?

она има околу 11 и пол кг.
    Ефералган ми се чепчињата од 150мг. Точна е дозата.

Се стопли и почна да спушта тт. Моментално има 38.3
    Може нема ни да спушти под 38. Така денес и со чепче ама под 38 не спушти. Ама барем не е 39 и не оди нагоре.
    Денес како што гледам на 6,7 часа почнуваше да качува.

На La-loca и lackygirl им се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.803
    Допаѓања:
    23.533
    Да 150 е ок, не треба ни многу да спушта, така ми велеше матичната, ок е 38, нормално е да држи. Со помин.

7. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.467
    Како да не чека?? На нормална тт да стави?
    Ако качи пред 6 саати, разладувај, оцет на чорапи, расоблечи, истуширај без глава. Без сируп ств нез. Кај мене е мераклија за сирупи.

8. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.776
    Сирупи пие на сила пр.антибиотик.
    А овие за тт ги повраќа.

9. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Ако види дека детето има над 38 немора да се чека да качи повеќе, јас би ставила бидејќи вирусов крева високи температури првите денови

10. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Мајки ние од 05.01 имавме тт 37 за на 08.01 да качи 39,5. Се спушти сама за ден ипол, на преглед чист на плуќа. Од тогаш инхалации теравме 5 па пауза па пак 5 ради продуктивна кашлица. Еве денес пак крена над 38 и се мислам дали е пак вирус во прашање. Имала ли некоја слична состојба кај детето ? Ми иде памет да не е плеумонија некоја ама па ок му е дишењето, ми поврати денес… или па ни се фатиле вирус за вирус, аман веќе

11. Aledarkali

Aledarkali Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    168
    На почеток кашлаше на крај крена висока тт па завршивме со урбазон антибиотик и инхалации со кортаир

12. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.528
    Мајки некој со вакво искуство. Големата ми е 4 ипол години имаше коњуктивит и дадоа торбсдекс капки за 5 дена и се исчисти, по 4 дена пак и се залепија очите направивме брис од двете очи, нос и грло и додека чекавме резултат и дадоа хлорофеникол маст да ставаме уште од второто ставање се исчистија ама матичната кажа да ставаме 10 дена, во меѓувреме искочија резултатите чисти без бактерија. Маст стававме до червртокот еве денес недела сабајле пак стана со залепени очиња (не како првиот пак помалку ама и од внатре одоздола црвени) што би можело да секако утре кејс носам но ми треба и ваше искуство каде да ја носам. Ви благодарам

13. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.776
    Update од вчера.
    Ноќта креваше и на помалку од 6ч. Изгоре од тт.
    Ја поминавме некако. Последно и ставив чепче во 7:30 сабајле. Сега моментално нема тт.
    Што вчера не се случи тоа, цел ден ја држеше тт.
    Сега е активна разиграна весела, само слабо јаде.
    Заборавив да напоменам дека од вчера се жали стомакот дека ја боли.
    Синоќа пред да си легне од нигде никаде почна носот да и тече и во спиење се слушаше дека и се слева и ќе се закашла продуктивно.
    Еве и денес и тече носето и чат пат ќе се закашла.
    Ноќеска ми изгледаше како да ќе поврати во еден момент, може и дојде шлајм.
    Планирам утре да ја носам кај матичен(денес не работи) ама ми е на мисла да не треба уште денес да ја види доктор, зошто јас не знам да препознаам дали има спуштено. А сега дека почна да и тече носето и да поткашлува од мрсулите ми е страв да не спушти.

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.803
    Допаѓања:
    23.533
    Јас не би чекала до утре, одете денес на дежурен.

15. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.776
    Прв пат крена тт вчера сабајле околу 5,6ч.
    Денес ако ја носам на доктор, крвната слика дали би покажала точен резултат?

16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    3.843
    Утре е најдобро да ја носиш да ја видат. Ќе поминат 48 часа од првата температура и ќе знаете горе доле што е.

17. Aledarkali

Aledarkali Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    168
    Денес бевме на болница малата има коксаки многу сум исплашена ако има некоја мајка искуство со овај вирус нека ми пиши, нафрлена е на нозете и во устата,ни препишаа само маст ништо друго,јас одма на интернет да прочитам што како и од ко прочитав можело ова да се деси она и сега сум преплашена

18. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.970
    А првите 5 дена инхалации за што ви ги дадоа, што симптоми имаше? Дека викаш чиста плуќа...

19. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.876
    Допаѓања:
    4.632
    Зошто мислиш да не спушти, па не спуштаат од секоја тт и секое течење нос или кашлање.

Сува и честа кашлица што не прекинува, зборам во секоја минута да кашла, кратко дишење, повеќе на стомак, така било кај нас кога имала спуштено.
    Прскај солен раствор и чисти нос почесто, форсирај ја да пие мноооогу течности, дај пробиотик за мешето, дај и ц витамин, исцеди сок, направи компот од дуњи ако имаш и тој нека го пие, супа од петел на подравка, форсирај течности, подобро повеќе да пие отколку да јаде.

Ако не е подобра до сабајле направи кс со црп и брисеви да не е некоја бактерија.

На Mother of 2boys и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    26.357
    Нема да проаѓа подолг период без температура ако има спуштено. Грип имате фатено.