Ставај чепче. Над 38 со 5 и во спиење имам ставано ем лади, ем не блада у сон. Само чепче ни помагаше, и одма се препотува.
Ако не симнува пробај со туширање или алкохол, или на дежурен. Исто треба точна дозата да е на чепчето со килажата иначе нема да делува, а би требало да делува после пола час. Обично така делува кај моиве, ама се случувало да не спушта
Штом и се ладни нозете и се тресе ќе качува уште. Загревај ја покриј ја за да ја стоплиш. Кога ќе престане треската ќе почне да симнува температура па тогаш и ќе ладиш.
Фала на совет Чепчиња над 39, под сируп давам. Ама за ноќно да не го будам ќе го имам ова во обзир. Денес цел ден од 37.7 нема качено повеќе. Моментално е 37.2 и спие. Сабајле имаше 38.6 дафов бруфен падна и после 8 саати почна пак да качува. Инаку не бладеше во сон сношти баш мирно ја поминавме и покрај температурата. Ќе помине, битно организмот сам се бори цел ден. Сируп немам дадено од сабајле. На моменти кенка, па весел и така во круг. Се надевам утре да е како нов
Само ефералган чепчиња имам дома тие се парацетамол. Значи и да нема висока тт во 3 ноќта да и ставам пак чепче? Добро те разбрав? она има околу 11 и пол кг. Ефералган ми се чепчињата од 150мг. Точна е дозата. Се стопли и почна да спушта тт. Моментално има 38.3 Може нема ни да спушти под 38. Така денес и со чепче ама под 38 не спушти. Ама барем не е 39 и не оди нагоре. Денес како што гледам на 6,7 часа почнуваше да качува.
Да 150 е ок, не треба ни многу да спушта, така ми велеше матичната, ок е 38, нормално е да држи. Со помин.
Како да не чека?? На нормална тт да стави? Ако качи пред 6 саати, разладувај, оцет на чорапи, расоблечи, истуширај без глава. Без сируп ств нез. Кај мене е мераклија за сирупи.
Ако види дека детето има над 38 немора да се чека да качи повеќе, јас би ставила бидејќи вирусов крева високи температури првите денови
Мајки ние од 05.01 имавме тт 37 за на 08.01 да качи 39,5. Се спушти сама за ден ипол, на преглед чист на плуќа. Од тогаш инхалации теравме 5 па пауза па пак 5 ради продуктивна кашлица. Еве денес пак крена над 38 и се мислам дали е пак вирус во прашање. Имала ли некоја слична состојба кај детето ? Ми иде памет да не е плеумонија некоја ама па ок му е дишењето, ми поврати денес… или па ни се фатиле вирус за вирус, аман веќе
Мајки некој со вакво искуство. Големата ми е 4 ипол години имаше коњуктивит и дадоа торбсдекс капки за 5 дена и се исчисти, по 4 дена пак и се залепија очите направивме брис од двете очи, нос и грло и додека чекавме резултат и дадоа хлорофеникол маст да ставаме уште од второто ставање се исчистија ама матичната кажа да ставаме 10 дена, во меѓувреме искочија резултатите чисти без бактерија. Маст стававме до червртокот еве денес недела сабајле пак стана со залепени очиња (не како првиот пак помалку ама и од внатре одоздола црвени) што би можело да секако утре кејс носам но ми треба и ваше искуство каде да ја носам. Ви благодарам
Update од вчера. Ноќта креваше и на помалку од 6ч. Изгоре од тт. Ја поминавме некако. Последно и ставив чепче во 7:30 сабајле. Сега моментално нема тт. Што вчера не се случи тоа, цел ден ја држеше тт. Сега е активна разиграна весела, само слабо јаде. Заборавив да напоменам дека од вчера се жали стомакот дека ја боли. Синоќа пред да си легне од нигде никаде почна носот да и тече и во спиење се слушаше дека и се слева и ќе се закашла продуктивно. Еве и денес и тече носето и чат пат ќе се закашла. Ноќеска ми изгледаше како да ќе поврати во еден момент, може и дојде шлајм. Планирам утре да ја носам кај матичен(денес не работи) ама ми е на мисла да не треба уште денес да ја види доктор, зошто јас не знам да препознаам дали има спуштено. А сега дека почна да и тече носето и да поткашлува од мрсулите ми е страв да не спушти.
Прв пат крена тт вчера сабајле околу 5,6ч. Денес ако ја носам на доктор, крвната слика дали би покажала точен резултат?
Утре е најдобро да ја носиш да ја видат. Ќе поминат 48 часа од првата температура и ќе знаете горе доле што е.
Денес бевме на болница малата има коксаки многу сум исплашена ако има некоја мајка искуство со овај вирус нека ми пиши, нафрлена е на нозете и во устата,ни препишаа само маст ништо друго,јас одма на интернет да прочитам што како и од ко прочитав можело ова да се деси она и сега сум преплашена
Зошто мислиш да не спушти, па не спуштаат од секоја тт и секое течење нос или кашлање. Сува и честа кашлица што не прекинува, зборам во секоја минута да кашла, кратко дишење, повеќе на стомак, така било кај нас кога имала спуштено. Прскај солен раствор и чисти нос почесто, форсирај ја да пие мноооогу течности, дај пробиотик за мешето, дај и ц витамин, исцеди сок, направи компот од дуњи ако имаш и тој нека го пие, супа од петел на подравка, форсирај течности, подобро повеќе да пие отколку да јаде. Ако не е подобра до сабајле направи кс со црп и брисеви да не е некоја бактерија.