Зошто имаме еднаш такво искуство, имаше благо спуштено на гради. А не кашлаше само чат пат поткашлуваше и тоа со шлајм беше. Бевме на доктор да ја види ме интересираше грлото како и е не очекував дека има спуштено се зачудив кога ми кажаа така.
Немора да значи. Еве ја мојава, има спуштено, прееска се вративме од Козле. Од четвртокот само навечер креваше температура макс до 38.7, со по нецела доза Далерон спушташе температура до 36.9. Ама од синоќа почна поинаку да кашла, како да сака да се искашла, а неможе, одма си помислив дека спуштила, а носот ништо посебно не и течеше. До вчера јадеше како така, денес цел ден на 2 чаши јогурт , а палава е цел ден, збесна. Сега на антибиотик е.
Може некој убаво да ми објасни како беше комбинацијата парацетамол и бруфен. Имам чепчиња. Сега ако дадам парацетамол после колку часа треба бруфен? Па после бруфенот кога парацетамол?
Мајки малиот има 2++ години. Од вчера ми е со температура која достига и до 39+. Не кашле, нос не тече. Нема никакви симптоми освен температура. Е сега образите му се многу топли и црвени. Темп на тело е 38.2, а на образи 39. До сега такво нешто не му се случило. Некој нешто да каже?
Повеќе од 3дена температура која се враќа, е секако за преглед и надзор. И да, поинаку кашлаат со наод на плуќа. Со лесно да проаѓа.
Јас почнувам со парацетамол затоа што е послаб. Ако не спушта нели, за четири часа најрано давам бруфен. После четири часа ако крева пак парацетамол. И така во круг. После бруфенот некогаш поминуваат и повеќе часа додека се качи температурата пак. Јас некогаш гледам да дадам бруфен пред спиење за да го држи повеќе часа за да спие. Ама не секогаш може да се темпира. Ако се зголемуваат часовите кога нема температура се дава само едното или само другото. Значи ако крева на осум , на десет часа ќе дадеш само на пример бруфен или само парацетамол. Бруфенот исто така ја симнува побрзо температурата и тоа имај во предвид. На пониска температура знае да отиде топломерот на 35, 34. Мене и од тоа ми е страв.
Во 20:30 ставив парацетамол чепче и под 38 не симна. Цело време качува накај 39 нозете ладни ќе и ги затоплам ќе падне под 39. Значи вечерва ни 4 часа не може да издржи без да качи. Во 00:30 ќе ставам неофен чепче. До сега немам такво ставено и мене ме плаши тоа што сум слушала дека многу спушта тт.
Подобро давај навечер само бруфен. Повеќе часа држи да ме крена температура, барем ќе поспиеш малку. Нема потреба да даваш парацетамол ако после него ти крева тегови за три часа. Давај бруфен. На сирупот или чепче пишува максимум дневна доза за 24 часа. Тоа се 4 дози бруфен или три. Со точната доза нема потреба да мешате сируп. Кога ќе почне пониска температура тогаш давам парацетамол, после два три дена од почетокот на болест.
Бруфенот спушта тт и повеќе временски држи, слободно да и даваш на 6 часа бруфен, штом качува на помалку од 4 часа тт, слаб и е далеронот, пробај со бруфенот, па носи на доктор за кс и преглед, да не има спуштено на гради.
Нема бактерии, има чисти брисеви и од нос и од грло, направивме и крвна слика и таа беше скроз мирна, само црп беше 8, се друго во нормала, и хемоглобинот пак 105.Овој пат не дадов антибиотик иако матичната предложи, давав само виранто по 5 мл два пати дневно( матичната ми рече по 3 мл и тука не ја послушав бидејки предходно сум давала така и мислам дека е мала доза и немало некој ефект , на упатството си стои по 5мл 2х дневно), прскав аква марис спрејче во нос од време на време по цел дн, про анги бејби во грло спрејче по 1 прскање сабајле и вечер, пробиотик и витамини.Подобар е, веке од денес прекинувам и со виранто, веке 3 дена нема тт.Се накашлува ама мислам дека веке не е страшно. Последно го вакцинирав со прва доза дтп вакцина во мај ради повреда, и од тогаш буквално на точно еден месец е болен и прима антибиотик, можеби е поврзано со вакцината , можеби не, ама да ставам вакцина друга веќе немам намера.
Син ми минатата недела имаше 20 црп, со мирна крвна слика. Ми кажаа да почекам за антибиотик, и вистина падна црп то после 8 дена само. Црп над 40 и високи леукоцити покажуваат на бактериска инфекција. Гледајте да не давате антибиотик секој пат кога е болен, а нема потреба,само му намалува имунитет.
како знаете дали се спуштило на плуќа? син ми (17м) е раскашлан зачестено (има грип) ама како мокро да е, како да знам дали е влошено односно за на лекар?
Се надевам подобри сте. Поминала ноќта, ама чисто да знаеш да не се стресуваш следен пат. Кога имаат така висока температура над 39 со антипиретик не очекувај дека ќе симне 36-37, нормално е да и паѓа на 38 и на 38 не се дава ништо. Тоа спуштање што тогаш ви го наслушале може биле некои налепи, опструкција или пневмонија има поинаква кашлица кога е сериозна и мислам дека не можеш да ја утнеш, или ќе ти дише и кашла поинаку или ќе биде омалаксано и нерасположено. А и како расте веќе ќе научиш кога како реагира на разболувања и ќе си ја лечиш и подобро од матичниот. Ако е мокро, како зрела продуктивна кашлица најчесто нас ни викале дека е од горе, а не од плуќа, најверојатно му се слева секрет позади. Секако ако е со грип и кашла однеси го нека го наслушаат малечок е знаат брзо да спуштат.
Јас го препознавам син ми дека има спуштено по крчењето додека дише. Ако е крчењето од грлото, обично прекинува, посебно после поткашлување, а ако е конзистентно значи има спуштено. Друго, при дишење има лесно вовлекување кај вратчето и/или мешето. Син ми кога спушта не кашла многу често и секогаш е без температура. Во секој случај, на твое место би го однела да го чуе лекар.