Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    31.990
    @Erika.greeneyes ако ибупрофенот делува нема потрњба наизменично да даваш. Почнуваш со парацетамол (строго по килажа дозиран инаку слаби се дозите по возраст што се препорачани). Ако не спушти или ако брзо качи даваш ибупрофен. Ако со ибупрофен спушти и не качи во следни 6 саати нас 38.5 тогаш продолжи само со ибупрофен. Се мешаат само ако нит едниот нит другиот сам не успева да спушти температура. Инаку немаш потреба.

На Mother of 2boys и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  2. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    374
    Ви благодарам на одвоеното време и мислења. Во контакт сме со неговиот доктор и дефинитивно утре ќе го однесеме. Има и температура и кашла почесто од вчера, според тестот во Биотек се работи за Инфлуенца тип А, нема зезање. А два дена беше без темперстура и мислевме прошло :/ Чувајте се!

3. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.776
    Вчера дадов неофен кај 12:30 ноќта, и ја спушти тт од 40 на 36 ладна беше ја покрив со три ќебиња ме фати паника.
    И од тогаш веќе не качи тт.
    Денес нема качено.
    Крвната слика покажа покачени леукоцити. Има шлајм кај грлото.
    Ништо не ми дадоа само инхалации. После 2 дена на контрола ако е полошо да се вклучи антибиотик.
    Ми рекоа да давам за тт на 8 часа барем 2,3 дена иако нема тт, за болка.
    Има мрсули и носот и тече.
    Генерално добра е денес, почна и да јаде.
    Ќе видиме вечер како ќе биде.
    Фала многу на сите за советите да не ве цитирам сите посебно.

На Mother of 2boys и Irimiri им се допаѓа ова.
  4. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.222
    Допаѓања:
    7.776
    Заборавив да те прашам во претходниот пост. Ефералган користиме од 150мг има над 11кг. И немаат некој ефект деновиве.
    Вчера ми даде аптекарот неофен според возраста од 125мг за деца над две години, јесте да ќере има скоро 2 и пол ама килажата и е таа 11 и нешто. А на нив пишуваше од 12 и пол кг до 20.(кога дојдов дома прочитав) Мм го пратив беше не сакал да се расправа а и касно веќе беше му рекол да ги скрати малку да не го стави цело чепче. Така и направив ама па и се спушти тт од скоро 40 на 36. Не знам дали беше до тоа. Денес зел од 60мг тие се до 12 кг. И на мм му искоментирал дека слабо ќе им било дејството. Тие биле до 2 год.

5. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    374
    Каде правите инхалации или какви апаратчиња користите? Дали имате препорака? Ве молам за инфо

Бев убедена дека на синко му се спуштило на плуќа, ама воспалено е грлото многу. Бевме во дежурство во Систина и ни препорачаа инхалации само (има грип).

Мислев дека имам исправно апаратче дома ама ни фали некој дел... препорака? Како е најдобро со 17 месечно дете?

6. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.320
    Допаѓања:
    4.697
    emed-A1503.gif
    Ние ова го имаме 5год веќе, супер е.

На Cherry79 и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  7. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.078
    Каков инхалатор имате? Најверојатно ви фали пеперутка. Проверете дали го имате. Ако го немате може да си го нарачате само него

8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.634
    Допаѓања:
    10.899
  9. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.320
    Допаѓања:
    4.697
    Од зегин e само сега барав на страната не го најдов :doh: бучен е да.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    374
    каква пеперутка?

11. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.078
    Делот во канистерот каде што се става лекот.
    Ние при првото отварање сме го извадиле. Не ни знаев за што е. Сум го кренала негде.
    Кога вечерта дете за прв пат требаше да имхалирам, забележав дека не пушта пареа. Се јавив на дистрибутерот и тој ми кажа дека најверојатно ми фали пеперутка дека сите сме ја губеле. Па ми прати нов дел за 300 ден.
    А мислам дека на сите инхалатори се исти. Ако не најдеш пиши ми ќе ти пратам број.

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.976
    Допаѓања:
    26.357
    Јас сум сменила 3 инхалатори, сите бучат..

13. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.634
    Допаѓања:
    10.899
    Имам јас за синко бучи ама син ми е поголем, ама внука ми е мала и не можам да најдам некој од кој нема да се плаши.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.431
    Допаѓања:
    38.411
    Малата вчера се изгоре на камин, се сопна баш пред него и несвесно се дланката се задржа за стаклото. Матичната ни рече само дермазин да мачкаме и виоплекс спреј да прскаме. Имаше денес меурче на мекиот дел, ама сега е направено многу поголемо. Дали е нормално да се зголеми и дали сте преврзувале со газичка ко ќе се изгорат? Ми е страв да не го скине или да не се инфицира. Вчера и дадов далерон, многу плачеше, денес не покажува дека ја боли, само го пази, не фаќа со тоа раче и не знам дали е доволно со дермазинот или да земам и нешто друго плус..

15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.303
    Допаѓања:
    112.786
    Срц барај го Скендер под итно.
    Син ми се изгоре на ауспух од мотор, со пликови беше на прстињата.
    Виоплекс прскав и маста од скендер. Му помина нема ништо ни лузна ни ништо сега. Плачеше многу да, и си го штедеше рачето не фаќаше ништо неколку дена.
    Офффф мило срценце ;(

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.431
    Допаѓања:
    38.411
    Фала ти, имам контакт, праќав кај роднини сега брзо. Не се сетив на кремата, а знам дека е многу ефикасна за се, ќе нарачам утре. :hug:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Marijana93

Marijana93 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2013
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    9.304
    Некоја будна членка да ми пише.
    Скоро 6 години е бувта кашла и се осеќа дека и се слева секрет од носот и иде за повраќање, а не повраќа што да и дадам ноќва, капки за нос и ставив и реков чај не сака.. Сабајле ќе ја носам на лекар.

18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    3.843
    Нека ја видат прво дали е чиста на гради, јас давам аеролин маска одма штом почне да кашла, без разлика дали има спуштено или не, многу помага, да се раздвижат шлајмовите внатре кои не може лесно да ги исфрли и за една недела нема ни ш од шлајм. Преку кашлањето ги исфрлува, добро е да кашлат, да знаеш.

На Marijana93 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    5.644
    Што е тоа аеролин маска?

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    384
    Мајки, што е најефикасно за влажна кашлица?
    Малата е 4год, декември пиеше лекоклар 10дена, па сумамед 5дена... не одеше во градинка 4 недели да зајакне малку. Еве тргна минатата недела за 3 дена почна носот да и тече, и давам дефендил, и земав одма витанто, и давам и ја мачкам со лој од гуска, но еве ја мн се раскашла. Веќе не знам што да и правам, обавезно завршува на антибиотик