Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.839
    Инхалирај за кашлицата.

На Em4e711 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    6.469
    Здраво мајки
    Сабајле кај 4 ми качи температура малата и се исповраќа.На педијатар сме дури во 5 ,( полно е ,многу болни дечиња)
    Ставив чеп секако се симна,пак ми качи 38.5 дадов блокмакс ама го повраќа.
    Што да дадам? Да туширам,мачкам оцет или? Малку како да ми фрчи со грлото страв ми е да не се спушти а не кашла.

3. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    770
    Како дозирате инхалација со пулмикорт треба два пати во денот од 0.25 за синомарин колку треба да ставам.

4. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    Screenshot_20250122-145808~2.png
    Ова е аеролин
    Screenshot_20250122-145821~2.png

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    399
    дали проверувате дали е вирус или бактерија пред да заврши на антибиотик? зашто вирусите не се лечат со антибиотик. син ми на 9 месеци го спукаа со три антибиотици за 1 месец па среќа сменивме педијатар, направивме детален тест за вируси и бактерии и испадна џабе сме го труеле, се решавало со само едно шишенце изопринозин сируп.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    304
    Допаѓања:
    399
  7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    Јас живеам во Грција и од тука ја купив од аптека. Против кашлање е спрејот аеролин, исто се става и друг вид спреј зависи што ќе каже педијатар.

8. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    393
    Секое одење или ќе ни дадат инхалации па по 3 дена е веќе касно за испитувања, или црвено грло или наод на плуќа и ти вика мора на антибиотик. Нареден пат веќе мн брзо од претходен антибиотик па нема поента крвна слика или брисеви. И се така во круг... И давав и јас изопринозин минатиот пат пред да пие сумамед, џабе беше. Мислам ништо што да и дадам не и делува, само фрлам пари по аптеки

9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    1.706
    Јас ја имам од Грција. Ефикасно е за почеток , Аеролин е Вентолин односно Салбутамол. Маската е екстра за брза примена и кога почнуваат да кашлаат, но не заменува во целост небулизатор оној класичниот за инхалација со водена пареа.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.252
    Допаѓања:
    35.052
    Аеролин е Вентолин кај нас (генеричко име Салбутамол).
    Ваква маска како што стави @Kallias2 даваат кај нас даваат само кај хронични бронхити, астма и слично. Вентолин даваат како крајна инстанца. Обично кај нас се оди со небулизатор (инхалаторите на струја) кај што ума солен раствор и активна состојка. Прво почнуваат со кортико у само при јаки опструкции се дава вентолин кој исто може да се стави во небулизатор (во шишенце е, не е како спреј).
    Инаку салбутамол може да биде и опасен ако се примени повисока доза (дава јаки тахикардии) затоа кај наа го даваат ако другите не делуваат или ако е јака опструкцијата.

На dromka, Kallias2, Mother of 2boys и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.449
    Некој искуство со хуман метапневмониа вирус? Кај ќерка ми е изолиран на брис и денес матичната и даде изопринозин. Еве трет ден температура крева, кашла.

12. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    15.347
    Мајки ве молам за совет...
    Ќерче има 16 год.од скоро почна да се жали на десна страна од главата некаде над окото/увото...
    Се некако препишувавме на замор,на ладно,на неодморена ,на мензис...
    Вечерва ни б6 не и помогна што дури и поврати од болка ...
    Утре секако на лекар но не ме држи место ноќва...

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Таму се јавува болка од синуси

На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    Се сложувам со напишаново. Само да надополнам дека дозата на аеролин спрејот е многу многу мала која се вдишува и ако се користи правилно, пример 3 пати на ден по 2 пафа како што ни пишуваат педијатрите тука нема апсолутно никаква штета, јас од бебиња ја користам и за двете деца и до сега никогаш не сме имале никаков проблем и секое дете тука го користи, а не знаете колку многу помага за шлајм кој не може да го искашла детето.

15. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Мамички дали за затнато носе може инхалација на своја рака или да го носам на педијатар? Денес последен ден ни е од антибиотикот за воспалено уво, но еве носот пак се затнува, ставам солен раствор,ацидосалус од вчера почнав и веќе памет немам, ми е страв пак да не се воспали увото од секрет во нос

16. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    164
    Според мене подобро да прскаш солен раствор почесто и да влечеш со носко за да го извлечете секретот да не прави притисок на ушите.Моето е исто цело време затнато. Од инхалацијата секретот се разредува ама после многу кашла и не знам веќе што е потешко. Ставај цело време тенџере со чај да испарува, диво оригано прскај.

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    1.527
    Ovoj sirup kaj nas se pokaza kako najefikasen. E malku poskap okolu 600 denari no vredi. Screenshot_20250123_224511_Google.jpg

На Em4e711 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    3.268
    Мајки малава се жалеше на болка од лева страна на стомаче, и ноќе немирно спиеше, на лекар испадна дека има песок и камчиња во бубрезите..
    Ни дадоа сируп, чај да пие, многу вода..
    Дали имате вакво искуство, како да и помогнам, се исплашив ептен, многу е малечка, 5 години има..

19. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    694
    Здр мајки
    Кај дете 3.5год забележав на допир мало меко топче зад увото. Ке ставам слика каде точно.
    Беше малку болен пред 10дена тт до кај 38, но траеше 2 дена и не бевме на лекар. Му течеше носот,а и уште има секрет, но безбоен е.
    Ме загрижува топчево , не го боли кога го допирам.
    Сретнав дека се некој жлезди што испаѓаат при паднат имунитет, ама кај многу помали, кај бебиња, а не вака кај поголеми.
    Имал ли некој слична ситуација, и дали се наоѓало на истото место како кај нас

Прикачени фајлови:

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Да,кај син ми се има појавено на таа возраст,малку подолу,под увото. Се појавуваат после болест како реакција на организмот. Сепак следи го ако има некаква промена посетете лекар.