Нешто ефикасно против повраќање освен капките наусолвит јуниор од ѓумбир и локомотив сирупот. За 2 годишно дете.
Од понеделникот сме со температура,5ти ден. Грип докажавме со брз тест, вчера скоро цел ден немаше висока температура (под 38 - за да денес пак качи). Гасни анализи ни правеа уредни се, нема знаци за дехидратација ама од што и се слева секрет повраќа (не знае да искашла). Педијатарот вели нема на плуќа, црп е мирно, леукоцити мирни. Чаре? Колку време трае грипов и колку од вас завршиле на антибиотик после таа недела дена држ не дај? П.С. Да напоменам дека многу спие и нема апетит, само течности форсирам...
Една недела трае температурата, 2 дена има па 2 дена нема и таман мислиш готово завршило ете ти ја пак температура за ден, два и толку после. Таков е грипот, баш мутав. Многу витамини, одмор, нека спие штом и се спие , течности фул и ќе мине. Антибиотик не делува на грип. Само трпение и ќе мине. Со помин
Majkii sto zakaci bebe neznam dali virus ili bakterija cekam rezz od bris i ks. Bevme na pedijatar ni dadoa smao vitamini i elektroliti. So i da jade se zakasluva i povraka tt do 38.7 Kasla nonstop i den i nok premnogu cesto dali ima uste nekoj so vakva nastinka i sovet sto da pravime dali da go nosam vo kozle. Ke pobudalam
Што вирус ќе е, не ми прави смисла.. Вчера ми се јавија од градинка темп. Имала. Блиску ни е, пешки идевме, ја фати воздух, симна сама од себе. Качи поручекта, некоа мутава, 37.2 се залегна некако, пак испаднавме, симна. Вечерта пролив.. Ноќеска ништо, сабајле пак течна столица, и поврати. И дадов наусовит, провен, еве ја рипа, си игра, како ништо да не е..
Ks rezz stignaa , samo limfociti % se malku namaleni i hematokrit ama za 0. Nesto , crp mirno.. e dali ste slusnale i davale na povisoka tt apcinja sto sprecuvaat grcevi vo mozok? Nieden pedijatar ne mi spomnal a majka mi sea mi kazuva deka mi davala takvo nesto koga sum bila bebe
Бисолвон капки на 3 год колку и како давате? Некако не ми се раскашлува а полна е секрет. Ми рекоа 10 капки или во инхалација или орално 2 пати на ден. А гледам на упатството ако е преку уста 2мл(30капки) 3 пати на ден или вкупно 2мл се мисли.
Majki kupiv nausovit junior kapki zaso bebe 3 pati povraka denes , kako gi dozirate? Dali se efektivni ? Na svoja raka gi zemav zaso pedijatarov ne mi vraka vo apteka mi kazaa deka se bezbedni
Majki, bevme so tt 3/4 dena stignavme do 40ka,temperaturata pomina grloto crveno ni dadoa Almacin inace 6 meseci e bebuska denes piese 2 den megjutoa primetuvam kaslanje mnogu povekje od prethodno sto si potkasluvase ponekogas pogotovo navecer premnogu kasla.. se mislam da go prekinam antibbiotikot da ne e alergicna, nekoj so slicno iskustvo??
Za grcevi prosledeni od visoka temperatura se davaat diazapam cepcinja, no tie se vo slucaj dokolku se pojavat grcevite pred toa nikako. A za drugi lekarstva sto sprecuvaat pojava ne sum slusnala....
Koга сме биле мали ние ни давале чепчиња за висока тт за да не доживееме фебрални конвулазии, веќе во мк ги нема. Се даваат мислам само на клиника. Фебрилни конвулзии се напади кои можат да се појават кога детето има треска. Најчесто се појавуваат на возраст од шест месеци до три години. Може да биде страшно и вознемирувачко да го видите вашето дете кога има напад, особено ако тоа му е прв пат. Сепак, педијатрите нагласуваат дека овие напади обично се безопасни и речиси сите деца целосно закрепнуваат потоа. Како мерка на претпазливост, најдобро е детето да се однесе во најблиската болница за да се направат сите потребни тестови, особено ако првпат се јавува грч. Знаци на фебрилни конвулзии Фебрилните конвулзии обично траат помалку од пет минути, а за време на нападот децата губат свест, стануваат вкочанети, а рацете и нозете може да почнат да се грчат. Некои имаат и пена во устата. По напад, вашето дете може да биде поспано до еден час, а директен фебрилен напад како овој обично се случува само еднаш. Треба детето да се заврте на страна и да се чека да поминат и да се гледа на саат колку траат, после се носи на лекар одма. На другарка ми детето имаше неколку пати, обично кога нагло качува и спушта тт се случува. Баш вчера имала на два пати ама среќа веќе биле во болница. Обично се наследни и другарка ми имала како мала и исто и јас сум имала и затоа секогаш кога има детето тт пробам да не дозволам да оди над 38.5 ама ми качувал и 41, тогаш не знаев каде сум.
Мајки колку време смеам да давам на 4 саати сируп? Од вчера е цело време со температура над 38.5, давам наизменично Блокмакс и Далерон на 4 саата бидејки крева над 39 температура. Ќе спадне до 38.5 и па нагоре едвај до 4 саати издржува. Друго нема симптоми. Е сега чекам да видам дали ќе извади сипаници имаат градинка. Можно е од варичела да има толку висока температура?
Мајки има замена за атровент? На дежурен ни дадоа да инхалираме, ама нема шанси со затворени очи да инхалира. Утре сабајле го водам кај матичен
Нема зошто да дадеш, тоа не се дава превентивно. Ако се случи еднаш па ќе ти каже педијатар што и како понатака. Ако се случи вртиш на страна и броиш секунди. Тоа се фебрилни конвулзии. Инаку тие можат да настанат и при нагло спуштање, не само при качување. Температурата не е лоша работа,тоа е војска, одбранбен механизам на телото.